Annonce
Viborg

Det vælter ind med katte på Viborg Internat: Mange bliver bare dumpet et sted i naturen

De ser bedårende ud, men det kræver både tid, nærvær og viden at holde kat. Foto: Viborg Internat
Det vrimler med katte på Viborg Internat. Faktisk er der så mange, at personalet ikke kan tage flere ind lige nu. Mere vejledning og sterilisering af dyrene kan være en del af løsningen.

Under corona-krisen benyttede mange lejligheden til at anskaffe sig et kæledyr. Særligt katte var meget populære. Men da samfundet åbnede igen, passede dyrene ikke længere ind i hverdagen, og mange katte røg tilbage på internaterne eller blev dumpet i naturen.

Det mærker de nu på Viborg Internat, hvor medarbejderne har svært ved at afsætte de spindende dyr. Der kommer simpelthen flere katte ind på internatet, og færre vil købe dem.

- Der er rigtig mange, der vil af med deres katte, men der er ikke så mange til at adoptere dem, siger Lise Svejgaard, der er dyrlæge på Viborg Internat.

Annonce

- Og det er jo der, hvor jeg kan få lidt ondt i maven. Fordi der ikke er hjem til dem, siger hun.

Hun fortæller, at de lige nu har omkring 40 katte på internatet og 300 katte i plejefamilier. Derudover har Lise også taget nogle af kattene i pleje i sit eget hjem som en nødløsning på problemet.

- Vi kan ikke finde plads til dem lige nu. Vi har ikke et eneste bur ledigt lige pt., siger Lise Svejgaard.

Hun håber inderligt, at der kunne være nogen derude, som har tid og overskud til at adoptere en kat fra internatet, men understreger samtidig vigtigheden af at have sat sig ind i, hvad det  kræver at holde kat.

Stor efterspørgsel under corona

Sidste år fik Viborg Internat mange henvendelser fra folk, der ønskede at adoptere en kat. Efterspørgslen var så stor, at man oprettede ventelister til potentielle katteejere.

- Vi havde ventelister på kattene. Hvis vi havde en kat til formidling, stod der 10 og gerne ville have den. Og nu ser vi det modsatte, siger Lise Svejgaard.

Selvom kattene var i høj kurs, var Lise Egelund og de andre medarbejdere opmærksomme på, om personerne reelt havde tid til at have kæledyr.

- I corona-tiderne sagde vi nej til rigtig mange. Vi kunne godt fornemme, at det var lige nu og her, at de kedede sig, siger Lise Svejgaard, der også oplevede, at de samme katte kom retur til internatet.

- Der er også rigtig mange, som har fået kat, og som ikke har tænkt over det. Eller syntes, at det var meget hyggeligt at have killinger.

Fordi internatet er fyldt til bristepunktet, er de nødt til at hjælpe de mest udsatte dyr først.

- Desværre er det jo sådan for internaterne, at vi er nødt til at prioritere dyreværnssagerne (katte, der er fundet på gaden) mere end private katte. Vi har ikke plads til at hjælpe flere huskatte, siger Lise Svejgaard.

Annonce

Ikke en handelsvare

Hvis man kunne tænke sig en kat fra Viborg Internat, er man velkommen til at henvende sig. Lise Svejgaard fortæller, at man har en samtale med alle kommende katteejere for at sikre sig, at de får en kat, der passer til deres hjem og livsstil.

- Inden vi giver dem en kat, taler vi med dem om, hvilket liv de har, og hvilken kat der kunne passe godt til dem. Vi har også en adfærdsvurdering af alle kattene på internatet, så vi ved, om katten vil egne sig til at bo i lejlighed eller passe til en børnefamilie, siger Lise Svejgaard.

- Så det er ikke sådan, at du kan komme og sige, at du gerne vil have den røde derovre, fordi den er pæn, siger hun.

Lise Svejgaard peger på, at der er flere fordele ved at adoptere en kat fra et dyreinternat.

- På internaterne er de jo neutraliseret, så de ikke bliver til flere. De er vaccineret og er blevet tjekket hos dyrlægen. Så det er en ansvarlig løsning. Man skal støtte op om internaterne, hvis man overvejer at hjælpe en kat.

Fakta om katte

En kat bliver typisk 12-14 år gammel. Nogle katte bliver endnu ældre. I den tid er det dit ansvar at sørge for dens ve og vel. 

En langhåret kat kræver pelspleje flere gange ugentligt. 

Som katteejer bør du altid få din kat mærket, registreret, neutraliseret og forsikret. 

Ved at købe en kat fra et dyreinternat sikrer du, at katten er vaccineret og neutraliseret. 

Katten er et rovdyr, som har brug for aktivering og bevægelse. Overvej derfor, om dit hjem er egnet til kattens naturlige udfoldelse. Har du ikke en have, kan en løbegård være et godt alternativ. Indekatte kræver mere aktivering fra ejerens side. 

Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Genlæs livebloggen: Viborg FF lammetævede AaB i Aalborg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Så kom sejren - Viborg FF tævede AaB i vanvittigt målorgie

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Flyvende hollændere og mange andre gode Viborg-præstationer

Sport

Spillere tager afstand fra stenkast mod fanbus

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg FF

Fodboldbrag i Aalborg: Viborg-fans angrebet med sten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding inden sidste runde

Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Annonce