Annonce
Rundt om Viborg

DF: Drop ideen om at nedlægge senge i Randers og Horsens

- Der er ingen grund til at samle sengepladserne for genoptræning i Viborg, mener Steen Thomsen (DF). Arkivfoto: Lars Juul
Et forslag om ændringer på neurologi- og neurorehabiliteringsområdet i Region Midtjylland går blandt andet ud på at flytte i alt 10 genoptræningspladser til apopleksipatienter fra Randers og Horsens til Viborg. En både dårlig og helt unødvendig idé, mener DF's gruppe i regionsrådet.

Randers: Forslaget om ændringer og besparelser på neurologi- og rehabiliteringsområdet er stadig i høring og skal gennem sin første politiske behandling, når Region Midtjyllands Hospitalsudvalg holder sit næste møde 9. september. Men Dansk Folkepartis gruppe, der ikke er repræsenteret i Hospitalsudvalget, har netop sendt et ændringsforslag, som kort fortalt går ud på at fjerne en konkret del af det samlede forslag, nemlig forslaget om at flytte seks genoptrænings-sengepladser fra Randers og fire fra Horsens til Viborg.

- Bliver man efter en hjerneblødning behandlet på Aarhus Universitetshospital i Skejby, er der efterfølgende tre mulige videre forløb. Hvis patienten er klar til det, bliver han eller hun sendt hjem. Der kan også være behov for et efterfølgende intensivt genoptræningsforløb, og i så fald sendes patienten videre til Hammel Neurocenter, siger DF's regionsrådsmedlem Steen Thomsen og fortsætter:

- En tredje mulighed er, at patienten har brug for et tilbud, som ligger mellem de to nævnte, nemlig at patienten sendes tilbage til et hospital tæt på sin bopæl til en af regionens i alt 27 rehabiliteringssenge. Seks af disse senge er i dag placeret på Regionshospitalet Randers, mens Horsens har fire senge. De 10 senge foreslås nu flyttet til Viborg, hvor man således vil samle neurorehabiliterings-tilbuddene i den østlige del af regionen.

Unødvendig besparelse

Steen Thomsen og hans partifæller synes som nævnt, at det er en dårlig idé, af flere årsager.

- For det første kan nybehandlede patienter med hjerneblødning som regel kun tåle ganske korte besøg, hvorfor det er en fordel af være tæt på sine pårørende. Dertil kommer, at bliver der behov for genindlæggelser, vil det også skulle ske i Viborg, hvilket i mange tilfælde vil koste i lange patienttransporter, siger han.

Steen Thomsen påpeger videre, at arbejdsgruppen, som står bag det omfattende forslag til ændringer og nye tiltag på neurologi- og neurorehabilitetsområdet, som del af opgaven fik i opdrag at finde besparelser på samlet 10 millioner kroner.

- Det samlede forslag giver en besparelse på 16 milioner, mens det vil koste cirka én million kroner at beholde sengene i Randers og Horsens. Med andre ord sparer man stadig 15 millioner kroner, hvis man dropper planen om at flytte sengene, siger Steen Thomsen.

Endelig frygter han og partifællerne, at en flytning af sengene på længere sigt vil betyde, at vigtig viden forsvinder fra de to hospitaler, hvilket også vil have negative konsekvenser for de udgående teams, som koordinerer indsatserne mellem hospitalet og kommunerne omkring det.

Annonce

Skejby har ekspertisen

Steen Thomsen vil ikke helt afvise, at det kan give mening at centralisere genoptræningen af apopleksiramte.

- Men i så fald skulle det være i Skejby, fordi man her i forvejen har ekspertisen på området, og fordi man i så kunne undgå at transportere patienter fra et hospital til et andet. Det er belastende for patienterne, og det er både tids- og pengekrævende, mener han.

Det synspunkt bakkes op af overlæge på Regionshospitalet Horsens, Ole Davidsen, som allerede 19. juli i Horsens Folkeblad udtalte:

- Hvis der skal findes en god løsning for patienterne sammen med en besparelse, skulle patienterne i stedet blive lidt mindre i Skejby, og så vil man helt kunne undgå at skulle på endnu et hospital.

På Regionshospitalet Randers oplyser kommunikations- og sekretariatschef Cecilia Honores Møller, at man her har udarbejdet og indsendt et samlet høringssvar baseret på respons fra alle relevante faggrupper, og som vil indgå i det materiale, der skal danne grundlag for politikernes endelige beslutning.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu kan du blive vaccineret mod corona-virus uden tidsbestilling i Viborg

Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Bjerringbro

Udsigt til nyt liv ved og i tennisklubbens hus

Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Rundt om Viborg

Ny tilladelse: Gipsrester kan bruges som gødning på marker

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Viborg

Rigsretssag mod Støjberg medfører udskiftning i domkirken

Annonce