Annonce
Erhverv

DI: Dansk turisme og oplevelsesøkonomi skal genoprettes

Sidste års sommerpakke med gratis færgefart, her med Livøfærgen, var en stor succes. Nu foreslår DI et toårigt oplevelsesfradrag til danskerne. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Lige nu er det ikke til at se på vejrudsigten, men den danske sommer er lige rundt om hjørnet, og med den tager vi også hul på højsæsonen for det danske turisme- og oplevelseserhverv.

Vi krydser fingre for flere solskinstimer og højere temperaturer, så vi kan få det maksimale ud af de mange spændende tilbud og muligheder, der findes i det danske turismeerhverv i storbyerne og i de mindre lokalsamfund.

Mulighederne i sommerlandet Danmark afhænger dog ikke blot af vejret, men også af de mange virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervets muligheder for at lave aktiviteter – og ja, i det hele taget drive en sund forretning. I over et år har virksomhederne hængt i med neglene, og der er stadig lang vej til genopretning af det kriseramte erhverv.

Annonce


Sidste år indførte man en rabatordning på offentlige kulturinstitutioner, der endte med at skævvride konkurrencen i forhold til de private virksomheder. Det skal vi for alt i verden undgå gentager sig.


2020 var mildest talt et katastrofeår. Efter flere år med fremgang stod 2020 ved årets begyndelse til at blive det bedste nogensinde. Det ændrede sig brat, da covid-19 lukkede verden ned, og i 2020 tabte danske turismevirksomheder 31 milliarder kroner. Det bliver svært at indhente det tabte, og der er derfor brug for særligt fokus på disse meget udsatte brancher.

Lige nu venter mange danske virksomheder i spænding på udfaldet af de politiske forhandlinger om en ny sommerpakke. Mange virksomheder spejder langt efter kunder og dermed omsætning. Det er vigtigt, at midler og kompensation når de hårdest ramte brancher i tide, så vi ikke mister nogle virksomheder og arbejdspladser lige før målstregen.

Vi ønsker en bred politisk aftale, der tager ligeligt hensyn til private og offentlige oplevelseserhverv. Sidste år indførte man en rabatordning på offentlige kulturinstitutioner, der endte med at skævvride konkurrencen i forhold til de private virksomheder. Det skal vi for alt i verden undgå gentager sig. For det taber vi alle sammen på i sidste ende.

På den korte bane er en sommerpakke til 1,6 milliarder kroner væsentlig, men den løser ikke alle problemer på den lange bane. Det er vigtigt, at vi sikrer tilstrækkelige og målrettede kompensationsordninger. Selv om samfundet skal genåbnes, når den sidste på 50 år er vaccineret, så kommer efterspørgslen ikke i samme tempo. Derfor skal kompensationsordningerne strækkes ud, til der er godt gang i hjulene igen.

Mens vi genstarter erhvervet må vi ikke glemme også at udvikle erhvervet. Vi har blandt andet foreslået et nyt toårigt oplevelsesfradrag, der kan få flere danskere til at gøre brug af de mange virksomheders spændende tilbud. Hvis det bliver mere attraktivt og nemt at holde ferie i Danmark, bliver det også nemmere at drive turisme- og oplevelsesvirksomhed. Det vil i sidste ende give nogle helt nye oplevelser, som familier og venner vil huske og glædes ved.

Vi ser også meget frem til, at vi for alvor kan åbne vores landegrænser igen. Dels fordi det er afgørende for eksporten, at få åbnet for erhvervsrejser igen. Og dels fordi f.eks. mange sommerhusejere på blandt andet den jyske vestkyst savner de tyske turister, som er med til at holde gang i sommerhusområdernes restauranter, museer, kulturcentre og meget mere. Når den udenlandske turisme bliver væk, lægger det en dæmper på lokalsamfundenes udvikling.

Fokus på udvikling i turisme- og oplevelseserhvervet er dermed ikke blot en investering i virksomheder og arbejdspladser. Det er en samfundsinvestering, som jeg er overbevist om, vi bliver glade for på sigt. Den danske sommer bliver ikke det samme uden et stærkt turisme- og oplevelseserhverv. Så lad os hjælpe hinanden med at passe på det.

God sommer.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Viborg For abonnenter

Trylleri på Skakbrættet: En flabet fugl og en mand i orange tøj

Annonce