Annonce
Rundt om Viborg

Dialogmøde efter købmands-kritik: Kommunen vil gøre rede for stram indkøbspolitik

Borgmester Ulrik Wilbek (V) har i en nylig handelsstands-kampagne opfordret til at handle lokalt. Men han erkender, at Viborg Kommune selv på grund af regler og økonomi kun gør det i begrænset grad.
Efter købmands-kritik af, at Viborg Kommune stopper med indkøb i lokale butikker, inviterer kommunen og handelsrådet nu til "dialogmøde" om muligheder - og begrænsninger.

Viborgegnen: En email fra brugsuddeler Lars Krogs i Frederiks til borgmester Ulrik Wilbek (V) - og offentlighed omkring den - fører nu til, at Viborg Kommune sammen med Viborgegnens Handelsråd på tirsdag, den 19. november, inviterer lokale købmænd og supermarkeder til såkaldt "dialogmøde".

Mødet holdes i Multisalen på Viborg Rådhus og er sat til at vare fra klokken 15 til 16.

Baggrunden er, at man i dagligvarebutikker i Viborgs opland har oplevet, at kommunens institutioner har skruet ned for - eller er helt stoppet med - at købe ind lokalt.

Det kan have store konsekvenser for den enkelte butik, mener blandt andre Lars Krog, der forudser, at han kan blive nødt til at afskedige personale.

Også købmand Hans Peter Ambrosius, Møldrup, der er næstformand i Viborgegnens Handelsråd, ser for sig, at kommunens indkøbspolitik kan have negative konsekvenser. Måske skubbe yderligere til udviklingen, der går i retning af, at landsbybutikker må dreje nøglen og i bedste fald overlade lokalerne til genbrugsbutikker eller pizzeriaer.

Annonce
Handelschef Helle Sørensen roser Viborg Kommune for at tage købmands-kritikken alvorlig ved at invitere til "dialogmøde" på rådhuset. Arkivfoto: Morten Pedersen

Underlagt udbudsregler

Men som beskrevet i en række artikler i folkebladet den 15. oktober i år er det ikke så lige til for kommunen at understøtte den lokale detailhandel - uagtet om man gerne ville. Viborg Kommune er tvungent medlem af et kommunalt indkøbsfællesskab, SKI, der er underlagt EU-regler om udbud af varer og tjenesteydelser.

Dertil kommer, at Viborg Kommune ifølge både borgmesteren og indkøbschefen sparer et stor millionbeløb årligt på storindkøb gennem SKI. Penge som angiveligt går til borgernes bedste i form af velfærdsydelser.

Ulrik Wilbek lovede dog at se på, "om vi fra kommunens side kan gøre mere".

Og det har altså foreløbig ført til det kommende dialogmøde. Men invitationen peger nu ikke i retning af, at Viborg Kommune kan gøre så meget mere for at understøtte det lokale handelsliv.

Ud over en gennemgang af udbudsregler og den nuværende, kommunale indløbspraksis lægges der dog op til en snak om, hvorvidt lokale butikker via e-handel kan komme til at sælge mere til kommunens institutioner.

Handelschef Helle Sørensen erkender, at der tydeligvis er "nogle benspænd" i forhold til, om kommunen kan handle lokalt og direkte i butikkerne. Hun mener dog, at det er "utroligt positivt", at Viborg Kommune reagerer hurtigt på købmands-kritikken.

- Om ikke andet bliver vi jo klogere på reglerne, siger Helle Sørensen om "dialogmødet" på tirsdag.

Uddeler Lars Krog, Dagli'brugsen i Frederiks, har svært ved at forstå, at blandt andre den lokale, kommunale børnehave ikke længere må købe ind i hans butik. Arkivfoto: Preben Madsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce