Annonce
Debat

DigiRehab - når forebyggelse bærer frugt

Læserbrev: I forbindelse med modtagelsen af værdighedsmilliarden, valgte kommunens ældre- og sundhedsudvalg at anvende en andel af midlerne på et velfærdsteknologisk projekt kaldet "DigiRehab". DigiRehab er et træningsredskab, hvor hjemmeboende ældre borgere får træning af en hjemmehjælper, der i forvejen kommer i deres hjem, og som de derved kender.

Træningen, de modtager, har til mål at styrke deres funktionsevner, så de i højere grad vil kunne gøre ting selv i deres dagligdag, ting der ellers tidligere ville have været vanskelige at gøre. Der vil dermed blive skabt livskvalitet og værdighed hos den enkelte.

Til min begejstring har projektet i Viborg Kommune båret frugt, og flere deltagere har udvist stor tilfredshed.

Forleden fik ældre- og sundhedsudvalget nemlig forelagt resultaterne af, hvor effektfuld forsøget med DigiRehab har været. Et flertal af de borgere, omkring 58%, der har været deltagere i projektet, oplever en forbedret fysisk form. Helt op til 40 %. Ligeledes har de reduceret deres tidsforbrug med helt op til 47 minutter om ugen i gennemsnit.

For at kunne forholde sig til dette, har man haft en såkaldt kontrolgruppe, der ikke har modtaget træning gennem DigiRehab. Denne gruppe har øget deres tid med op til 20 minutter i gennemsnit. Derved er det altså tydeligt, at der med en difference på 1 time og 7 minutter i tid på dem, der har modtaget træningen, kontra dem, der ikke har. Der er rigtig mange ressourcer for borgeren og kommunen at hente i dette træningsredskab.

For den enkelte hjemmeboende borger betyder fordelene ved et redskab som DigiRehab, at man i højere grad kan blive herre i eget hus. I takt med, at ens funktionsevner bedres, vil man kunne gøre ting, som man måske tidligere har været forhindret i at gøre. Samtidig forebygger træningen, at man taber funktionsevnerne så tidligt, som man muligvis ellers ville have gjort i takt med ens alder.

At kunne øge sin livskvalitet og sin funktionsevne, så man fysisk kan gøre ting, man tidligere har haft besvær ved, må siges at være værdighed. Dermed vil jeg tillade mig at fastslå, at midlerne fra værdighedsmilliarden, der er gået til DigiRehab, i høj grad har været med til at skabe værdighed for vores ældre borgere.

Forsøgspersoner der har deltaget i projektet, har som sagt udvist stor tilfredshed, og der er en efterspørgelse på en fortsættelse af projektet. Nogle har sågar spurgt efter muligheden at anvende sit klippekort på træning gennem DigiRehab. Det er da en succeshistorie.

Jeg håber, at projektet ikke stopper her, og at man i fremtiden vil prioritere de ældres mulighed for at kunne være herre i eget hus. Ligeså, når vi snakker om den forebyggende indsatser, som dette redskab er et godt eksempel på, kommer resultaterne jo netop borgeren til gode på lang sigt.

Vi kan gennem DigiRehab jo netop give borgeren mulighed for at kunne flere ting selv og dermed skabe livskvalitet, tryghed og værdighed i sin hverdag. Vi skal turde satse på tiltag som dette, og det håber jeg, at flere i udvalget er enige i, når der senere i udvalget skal tages en beslutning om, hvorvidt DigiRehab skal implementeres eller ej. Om man vil forebyggelse og værdighed i højere grad eller ej.

Annonce
Viborg For abonnenter

Trafik og fortid ligner de største forhindringer ved enormt midtby-byggeri

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Sport

Sommerbrag i stadionhallen: Viborg tildelt Super Cup-værtskab

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Debat For abonnenter

Vær på vagt over for alle kampagner

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Annonce