Annonce
Debat

DigiRehab - når forebyggelse bærer frugt

Læserbrev: I forbindelse med modtagelsen af værdighedsmilliarden, valgte kommunens ældre- og sundhedsudvalg at anvende en andel af midlerne på et velfærdsteknologisk projekt kaldet "DigiRehab". DigiRehab er et træningsredskab, hvor hjemmeboende ældre borgere får træning af en hjemmehjælper, der i forvejen kommer i deres hjem, og som de derved kender.

Træningen, de modtager, har til mål at styrke deres funktionsevner, så de i højere grad vil kunne gøre ting selv i deres dagligdag, ting der ellers tidligere ville have været vanskelige at gøre. Der vil dermed blive skabt livskvalitet og værdighed hos den enkelte.

Til min begejstring har projektet i Viborg Kommune båret frugt, og flere deltagere har udvist stor tilfredshed.

Forleden fik ældre- og sundhedsudvalget nemlig forelagt resultaterne af, hvor effektfuld forsøget med DigiRehab har været. Et flertal af de borgere, omkring 58%, der har været deltagere i projektet, oplever en forbedret fysisk form. Helt op til 40 %. Ligeledes har de reduceret deres tidsforbrug med helt op til 47 minutter om ugen i gennemsnit.

For at kunne forholde sig til dette, har man haft en såkaldt kontrolgruppe, der ikke har modtaget træning gennem DigiRehab. Denne gruppe har øget deres tid med op til 20 minutter i gennemsnit. Derved er det altså tydeligt, at der med en difference på 1 time og 7 minutter i tid på dem, der har modtaget træningen, kontra dem, der ikke har. Der er rigtig mange ressourcer for borgeren og kommunen at hente i dette træningsredskab.

For den enkelte hjemmeboende borger betyder fordelene ved et redskab som DigiRehab, at man i højere grad kan blive herre i eget hus. I takt med, at ens funktionsevner bedres, vil man kunne gøre ting, som man måske tidligere har været forhindret i at gøre. Samtidig forebygger træningen, at man taber funktionsevnerne så tidligt, som man muligvis ellers ville have gjort i takt med ens alder.

At kunne øge sin livskvalitet og sin funktionsevne, så man fysisk kan gøre ting, man tidligere har haft besvær ved, må siges at være værdighed. Dermed vil jeg tillade mig at fastslå, at midlerne fra værdighedsmilliarden, der er gået til DigiRehab, i høj grad har været med til at skabe værdighed for vores ældre borgere.

Forsøgspersoner der har deltaget i projektet, har som sagt udvist stor tilfredshed, og der er en efterspørgelse på en fortsættelse af projektet. Nogle har sågar spurgt efter muligheden at anvende sit klippekort på træning gennem DigiRehab. Det er da en succeshistorie.

Jeg håber, at projektet ikke stopper her, og at man i fremtiden vil prioritere de ældres mulighed for at kunne være herre i eget hus. Ligeså, når vi snakker om den forebyggende indsatser, som dette redskab er et godt eksempel på, kommer resultaterne jo netop borgeren til gode på lang sigt.

Vi kan gennem DigiRehab jo netop give borgeren mulighed for at kunne flere ting selv og dermed skabe livskvalitet, tryghed og værdighed i sin hverdag. Vi skal turde satse på tiltag som dette, og det håber jeg, at flere i udvalget er enige i, når der senere i udvalget skal tages en beslutning om, hvorvidt DigiRehab skal implementeres eller ej. Om man vil forebyggelse og værdighed i højere grad eller ej.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Debat For abonnenter

Vi ved, mordene også kunne ske i Viborg

Debat

Debat: Den danske arbejdsmarkedsmodel holder snart ikke til mere

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Annonce