Annonce
Viborg

Disse lokale personligheder mistede vi i 2020 - del 3

Viborg Stifts Folkeblad ser over fire dage tilbage på nogle af de personligheder fra Viborg og omegn, der gik bort i løbet af året.
Annonce

Dødsfald:

Aage Oluf Pape

Oluf Pape var bondesøn og vendelbo, og i 1951 slog han og hustruen sig ned i Viborg i forbindelse med hans ansættelse som oversergent på Viborg Kaserne.

En måned inden sin 25-års fødselsdag fik Oluf Pape dispensation til at begynde på uddannelsen til kørelærer. Man skulle egentlig være fyldt 25, før man kunne påbegynde uddannelsen, men Pape var målrettet og etablerede sig som selvstændig kørelærer i Viborg i 1959. Senere kom hustruen og sønnen med ind i virksomheden.

Oluf Pape fungerede i 45 år som en utrolig vellidt og dygtig kørelærer, og da han i en høj alder på grund af sygdom ikke kunne generhverve sit kørekort, cyklede han i stedet rundt i Viborg og så nu byen fra to hjul og ikke de fire, som hidtil.

Aksel Mousten Sørensen

Aksel Mousten Sørensen var barnefødt i Løvel og søn af en vognmand, og i 1964 etablerede han sig som selvstændig med fragtruten Viborg-Ikast-Herning og købte ad åre flere ruter til. Virksomheden flyttede med tiden til Bøssemagervej, hvor Aksel Sørensen boede med sin familie.

I sit lange virke som fragtmand var Aksel Sørensen en god og rummelig chef. Slog en chauffør en skævert, var der altid højt til loftet hos chefen.

Damehåndbold optog Aksel Sørensen og hans hustru en hel del, og parret fulgte således VHK’erne i tykt og tyndt, indtil sygdom kom i vejen.

Harry Bamberg

Guldsmed Harry Bamberg døde i maj. Han blev 84 år. Sammen med hustruen Birgit drev han fra 1970 Bamberg Ure og Guld på Nørregade i Bjerringbro.

Han blev født i Hammel, hvor han kom i lære som urmager. Uddannelsen blev suppleret med et kursus som optiker. Han blev gift med Birgit, og ægteparret kom i 1970 til Bjerringbro fra jobs og hus i Kolding og åbnede butik med ure og smykker.

De udvidede med en optikerforretning, som han stod for, mens hun både arbejdede i ure- og smykkebutikken og som sygeplejerske på sygehuset i Viborg. Han var meget engageret i byens liv både som formand for handelsstandsforeningen, i bestyrelsen for Bjerringbro Avis og aktiv i Rotary. Desuden var han formand i Nyt Syn-optikerkæden.

I 1997 solgte parret optikerforretningen og koncentrerede sig om ure og smykkebutikken. Arbejdet var en livsstil for Harry Bamberg, og han arbejdede til langt efter pensionsalderen. Butikken fejrede 1. oktober i år 50 års jubilæum og drives fortsat af Birgit Bamberg.

Leon Pedersen

Leon Pedersen var enebarn og født i Silkeborg af et forældrepar, der drev et mælkeudsalg.

Fra 1972 og fjorten år frem var Leon Pedersen postinspektør i Fredericia, og i 1986 rykkede familien til Viborg, hvor han fik en stilling som kredspostmester – en stilling, han besad frem til 1993.

Leon Pedersen var i en periode formand for Dansk Røde Kors’ Viborgafdeling og aktivt medlem af Lions Club. Kunst, rejser og jazzmusik holdt han meget af, og i 1993 var han en af initiativtagerne til et gavlmaleri på den gamle postbygning, der ligger ud mod Preislers Plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce