Annonce
Viborg

Markant stigning: Vi er vilde med at brevstemme

Torben S. Hansen har haft travlt den seneste uge, hvor rigtig mange er mødt op i borgerservice for at stemme pr. brev. Arkivfoto: Morten Dueholm
3156 borgere i Viborg Kommune har stemt pr. brev - mod 1506 for fem år siden. Det har givet ventetider på op til 15-20 minutter for at komme til at stemme de seneste dage.

Viborg: Interessen for at stemme pr. brev til valget til Europa-Parlamentet har været meget overvældende.

Især den seneste uges tid, hvor det har været muligt at stemme til både EU-valget og til valget til Folketinget, har givet medarbejderne i kommunens borgerservice sved på panden.

Sidste mulighed for at brevstemme til parlamentsvalget var torsdag klokken 17, mens man kan brevstemme til valget til Folketinget frem til og med næste lørdag den 1. juni, hvor borgerservice ekstraordinært holder åbent i tidsrummet fra klokken 9 til 16.

Faktisk har flere end dobbelt så mange som ved det seneste valg til Europa-Parlamentet brevstemt i Viborg denne gang. I 2014 gjorde 1506 borgere brug af den mulighed, mens 3156 har gjort det denne gang, oplyser Torben S. Hansen fra borgerservice.

Annonce

To valg på én gang

- Jeg tror helt sikkert, at en af årsagerne til stigningen er, at borgerne denne gang kunne klare to valghandlinger på én gang ved at møde op og brevstemme. Men det bliver da interessant at se, om der også bliver mange flere, som stemmer pr. brev til valget til Folketinget, siger han.

Ved det seneste folketingsvalg i juni 2015 stemte omkring 4000 pr. brev i Viborg Kommune. Til og med onsdag havde cirka 1300 brevstemt til dette valg.

Andre steder i landet har der været timelange køer på at komme til at stemme, og det har fået nogle vælgere til at gå igen ved udsigten til den lange kø.

- Vi har da indimellem haft ventetider på nok op til 15-20 minutter den seneste uges tid - også fordi det tager længere tid at ekspedere to stemmesedler end én. Men vi har løbende tilpasset bemandingen efter, hvor mange der er mødt op for at brevstemme, siger Torben S. Hansen.

Flest på rådhuset

Omkring 2000 af de 3156 brevstemmer er afgivet i borgerservice på rådhuset, mens omkring 700 har stemt på hovedbiblioteket. De resterende knap 500 har stemt på de lokale biblioteker med Bjerringbro som topscorer med 342 fremmødte.

Fredagen har medarbejdere i borgerservice brugt på at afkrydse i valgbogen de borgere som har brevstemt, så ingen får mulighed for at stemme mere end én gang. Og de 3156 stemmer er under lås og slå, indtil stemmerne tælles op søndag aften og mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Jesper Christiansen har overvejet stop siden februar: - Nogle gange bliver noget vigtigere end fodbold

Annonce