Annonce
Danmark

Dom i mishandlingssag falder i dag: Sadisme, narcissisme, paranoia, retardering - og meget mere

Højslev Kirkeby var en af småbyerne, hvor en 24-årig kvinde gennem halvandet år ifølge anklagemyndigheden blev udsat for de frygteligste fysiske, psykiske og seksuelle pinsler. Foto: Frederik Steen Nordhagen
I en sag, der afgøres i Retten i Viborg mandag, er alle fem tiltalte præget af stærkt ustabile forhold - socialt, intelligensmæssigt, familiemæssigt og hvad angår skole og uddannelse. Det er fire mænd i tyverne og en kvinde på 19 år, som er tiltalt for at have udsat en 24-årig kvinde for indespærring og grusomheder af seksuel, fysisk og psykisk karakter gennem halvandet år.
Annonce

Retssag: Mandag eftermiddag afgør en domsmandsret i Viborg skæbnen for fire unge mænd og en ung kvinde, fordi de efter anklagemyndighedens mening har afgjort skæbnen for en nu 24-årig kvinde.

Retten skal bestemme sig for i hvilket omfang, de har udsat denne kvinde for halvandet års decideret mishandling på en række adresser i Skive-området.

Ifølge anklagen er det sket i form af indespærring, dødstrusler, udsultning og fejlernæring, voldtægter og andre seksuelle forulempelser, rå brutal og farlig vold, bl.a. med en opildnet hund som overfaldsremedie, kvælertag, røverier og ydmygende behandling som tvungen ophold dag og nat i henholdsvis en entre og et gulv uden underlag at ligge på eller dyne at tage over sig.

Med til arsenalet af ydmygelser hører også, at hun ifølge anklagen har skullet forrette sin nødtørft i haven, og at hun i den forbindelse blev nægtet at bruge toiletpapir. Hun er også blevet iført hundesnor og trukket rundt i en stue.

Men de strafferammer, der normalt gælder for de i alt otte straffelovsparagraffer, der er rejst tiltaler efter, kan ikke bare lige tages i anvendelse, mener Retslægerådet.

Ud fra anbefalingerne herfra er det beskrevet, hvordan de tiltalte hver for sig har tilbragte deres liv i skyggen af begrænset intelligens, personlig og familiemæssig ustabilitet, lavt uddannelsesniveau og stærkt belastende sociale forhold i det hele taget.

Læs om de fem tiltalte her:

1. 28-årig hovedtiltalt mand

Hele sagen og de involverede befandt sig bogstaveligt talt uden lands lov og ret - lige indtil en stedfader til en af de tiltalte fik mistanke og gik til politiet 17. marts sidste år. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Anklageskriftet omfatter 17 forhold, hvor en 28-årig mand er tiltalt i dem alle og tillægges den største og dominerende rolle i alle forhold. Han er dermed den hovedtiltalte i sagen, som for fire forholds vedkommende ikke vedrører de 24-årige kvindelige offer, men en anden kvinde, som manden tidligere har været kæreste med.

De 24-årige kvindelige offer har han også været kæreste med og har et nu to-årigt barn med. Det blev fjernet og sat i familiepleje ved fødslen.

Han betegnes som sinke, men ikke som retarderet.

Ud fra det, han med egne ord selv har forklaret i undersøgelserne, konkluderes det, at han er optaget af voldelige fantasier, og at vold i sig selv giver ham fornemmelsen af kontrol, og at han benytter vold for at opnå det, han ønsker.

Det slår også igennem på det seksuelle område, hvor han vurderes som en mand med sadistiske tilbøjeligheder.

Det fremgår ligeledes, at han er helt uden empati, og at han ikke ejer evnen til at angre.

Han fortrak heller ikke en eneste mine i løbet af de indtil nu fem retsdage, hvor sagens grusomheder er blevet endevendt med ham i hovedrollen.

Han beskrives som en narcissistisk og paranoid person, der i de fleste situationer ser sig selv som offer. Han er optaget af, at alt, hvad der sker, skal være til hans eget bedste.

Han er den ældste i en søskendeflok på tre, født i en socialt belastet misbrugsfamilie i Ishøj, hvor han på egen krop oplevede tørre tæsk som en del af dagens rutiner.

Som ti-årig kom på julemærkehjem og tre år senere blev han placeret på et socialpædagogisk opholdshjem.

På grund af personlighedsforstyrrelser blev han for syv år siden tilkendt førtidspension. Før da har han gået på en produktionsskole. Folkeskolen forlod han efter 7. klasse.

Blandt andet på grund af misbrugsproblemer - alkohol, hash, amfetamin - har han i en årrække været i behandling i psykiatrien. I en del år har han dog været uden medicinering, da han selv valgte at afbryde denne behandling, fremgik det.

Han fremstår som en kleppert i retten, hvor det er oplyst, at han vejer 150 kilo. Den oplysning er ikke ligegyldig, da vægt og størrelse er dele af det trussels- og voldtægtsbillede, der er en del af sagen.

Den 28-årige mand er erklæret egnet til straf, men på som følge af hans baggrund, vurderer Retslægerådet, at han er for farlig for andre menneskers liv, helbred og frihed til, at han kan sættes på fri fod. Derfor er anbefalingen en tidsubestemt forvaringsdom.

En forvaringsdom skal vurderes igen efter fem år, og derefter, ved fortsat forvaring, igen hvert andet år. I praksis kan en forvaringsdom dermed være livsvarig.

2. 23 årig "sinke"

Retten i Viborg afslutter mandag 3. februar en sag mod fem unge i en sag, hvor en 24-årig kvinde ifølge anklageskriftet har været udsat for en ubegribelig stor mængde mishandlinger, seksuelle overgreb og frihedsberøvelse. Arkivfoto: Morten Pedersen/Ritzau Scanpix

En 23-årig mand og dennes kæreste, en 19-årige kvinde, der også er tiltalt, har boet sammen i et kollektiv med den 28-årige hovedtiltalte og dennes kæreste, sagens 24-årige kvindelige offer.

Af mentalundersøgelsen og de personlige oplysninger, der blev fremlagt, fremgik det, at han er psykisk ustabil og optræder "umodent og ubekymret." Han betegnes som sinke.

Denne mand har erkendt at have slået det 24-årige offer to gange. I retten forklarede han med stor indignation, at den ene gang var, fordi kvinden havde stjålet og spist 900 gram vingummi, vel at mærke hans vingummi.

Han betragtes ikke som sindsyg, og er erklæret egnet til straf.

Det var i øvrigt denne mands stedfader, der efter besøg i huset, hvor nogle af de tiltalte boede, fik mistanke og underrettede politiet 17. marts sidste år.

3. Overfladisk og flagrende 19-årig

Den føromtalte 23-årige mands kæreste er en kvinde på 19 år. Hun er tiltalt i nogle af forholdene. Hun nægter det meste, men erkender, at hun har slået med flad hånd et par gange, blandt andet da offeret tørrede hundelort væk fra sin ene sko med en smørkniv.

Hendes opvækstforhold i sin familie i Salling var blandt andet præget af en voldelig far, og i skolen var hun mobbeoffer, fremgår det af de personoplysninger, der blev fremlagt i retten.

Hun lider af opmærksomhedsforstyrrelser, har ingen selvsikkerhed og misforstår meget let, hvad andre mennesker siger eller gør og kan reagere meget voldsomt på det. Hun beskrives også som "overfladisk og flagrende" og har en ADHD-diagnose.

Modsat de øvrige tiltalte var hun dog i uddannelse ved anholdelsen. Det var STU, særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, i Skive.

Hun anbefales behandling for ikke igen at falde i kriminelle handlinger. Anklageren ønsker hende dømt til ambulant psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

4. 26-årig med lav IQ

En 26-årig mand, der har haft venskabelig omgang med øvrige tiltalte, er anklaget i en mindre del af sagen.

Det blev oplyst, at han har en intelligenskvotient på 62. Det betyder, at han er det, der officielt kaldes lettere retarderet eller debil. Desuden er han mærket af at have haft en hjerneblødning, fremgik det.

Han erkender, at have slået den 24-årige kvinde en enkelt gang.

Som den eneste af de tiltalte har han ikke været varetægtsfængslinget eller på anden måde tilbageholdt i sagen.

Der mangler mentalundersøgelse af manden, før anklageren anbefaler en straf, og retten afsiger dom.

5. 23-årig kender ikke sin fødselsdag

Tilsvarende mangler der undersøgelser af en 23-årig mand, før der eventuelt afsiges dom over ham.

Han er kun tiltalt i begrænset omfang for medvirken. Ifølge det 24-årige offer selv, har han aldrig begået vold mod hende.

Han nægter sig skyldig og har ikke villet lade sig afhøre under retssagen. Da han ved retssagens begyndelse blev bedt om at oplyse sin fødselsdato, kendte han den ikke.

Han er ikke i sædvanlig varetægtsfængsel, men er patient på en psykiatrisk institution.

Det handler sagen om

Fire mænd i alderen 23-28 år og en kvinde på 19 år er ved Retten i Viborg tiltalt i et anklageskrift på 17 punkter for overtrædelse af otte straffelovsparagraffer.

Deres ofre er to unge kvinder, den ene af dem gennem omkring halvandet år, fremgår det af anklageskriftet.

Lovovertrædelserne drejer sig om frihedsberøvelse, voldtægter, dødstrusler, rå, brutal og farlig vold, mishandling, røveri, dødstrusler, ulovlig tvang, og hærværk.

Der falder dom mandag 3. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

VFF sætter sig tungt på førstepladsen - slår Silkeborg i topopgør

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce