Annonce
Bjerringbro

Reportage fra retten dag fire: Forvaring er landets hårdeste straf, så hvorfor ikke anke?

Da en 23-årig mand mandag blev kørt væk fra Retten i Viborg for sidste gang ad denne vej, var det med adskillige nye domme på sin straffeattest - blandt andet for drabet på 41-årige Niels Ole Nuko. Foto: Morten Pedersen
Retten i Viborg fældede mandag dom over den 23-årige mand, der 1. februar sidste år slog en 41-årig bekendt ihjel med 119 knivstik.
Annonce

Viborg/Bjerringbro: Hans Petter Bitsch Eskesen blev mandag dømt skyldig i samtlige af de anklager, der har været rettet imod ham, herunder det bestialske drab på hans "drukven," Niels Ole Nuko, som han slog ihjel med 119 knivstik sidste år.

I Retten i Viborg modtog den 23-årige sin dom få sekunder efter, at klokken slog 14.

Her ankom dommer Jacob Svenning Jønsson til retssal F, og over for den stående forsamling indledte han sin monolog med det traditionelle "thi kendes for ret," inden han efter kort tid gav manden foran sig vished om hans fremtid:

Forvaring.

- Forvaring er helt ubestridt den strengeste straf, konstaterede forsvarsadvokat Steen P. Husbjerg, da han forlod retten.

Derfor havde han også prompte meddelt Jacob Svenning Jønsson, at sagen ankes. Ikke selve bevisførelsen, for der er ingen tvivl om, at Hans Petter Bitsch Eskesen har gjort sig skyldig i alt det, han blev dømt for, men selve straffen skal vurderes på ny.

Steen P. Husbjerg og hans klient håber således, at Vestre Landsret vil se med mildere øjne på den 23-åriges skæbne.

Det er han skyldig i

Hans Petter Bitsch Eskesen er dømt skyldig i alle anklager imod ham. De fleste af dem erkendte han at stå bag, da der blev taget hul på retssagen 4. juni, mens han "ikke kunne huske" de resterende.

 • Drab: Natten til 1. februar 2018 dræbte Hans Petter Bitsch Eskesen den 41-årige Niels Ole Nuko i dennes hjem på Bredgade 10. Drabet skete med hele 119 knivstiv, hvoraf tre i sig selv var dræbende.
 • Vold: Samme nat holdt han en kniv op imod en anden tilstedeværende, som han herefter væltede omkuld, så han slog hovedet i gulvet
 • Vold: 26. januar 2016 havde han raseret en lejlighed i området ved Skansebakken/Toldbodgade, hvorefter han løb direkte ind i en tilfældig kvinde, som havde luftet sin hund. Hun fik et brækket ribben og en hjernerystelse, da hun væltede med hovedet ned i vejen.
 • Vold: Under en flytning for sin kæreste - senere kone - i Skive d11. juni klokken cirka 15.20, kom H.P. op at slås med en overbo, som beskyldte kæresten for at have stjålet fra en pose i kælderrummet. H.P. slog overboen flere gange med knyttet hånd, sparkede ham i hovedet, da han lå på jorden, og slog ham i ryggen med en sengemede, da han forsøgte at flygte. Ved samme lejlighed væltede han overboens veninde, som forsøgte at skille parterne ad. Han sparkede hende herefter i hovedet.
 • Vold: I Bowl 'n' Fun i Skive kastede Hans Petter Bitsch Eskesen et ølglas på en kvindelig medarbejder, som havde bedt selskabet om at dæmpe sig en anelse. Det var 4. november 2016. Herefter løb han direkte ind i en anden kvindelig medarbejder, som bankede hovedet ind i baren. Efter tumulten ankom politiet til stede, og da en betjent satte sig på hug ved H.P., som angiveligt sad og græd, blev han slået direkte i skridtet.
 • Vold: I sin svigermors hjem på Skive-egnen 14. oktober 2017 angreb Hans Petter Bitsch Eskesen sin svigermor og svoger, fordi svigermoren ikke ville lade ham få sin kones pung. Han slog svigermor med knyttet hånd flere gange, ligesom han bed hende i hånden, holdt svogeren op i et halsgreb og bed en del af hans venstre øre af, ligesom han sparkede ham hårdt på kroppen.
 • Hærværk: Efter slagsmålet samlede han sin svigermors briller op og vred dem rundt, så de gik i stykker.
 • Vold: Den 5. oktober overfaldt han en medindsat på Kofoedsminde. Han slog hende flere gange med knyttet hånd, tog kvælertag på hende og bed hende hårdt i ansigtet.
Annonce

Ureflekteret og uengageret

Det voldsomme knivdrab natten til 1. februar sidste år var klart den mest alvorlige sag i porteføljen af anklagepunkter, som Pia Koudahl over tre retsdage har rullet frem, men også flere alvorlige overfald har været med til at male et billede af en uforudsigelig og aggressiv tiltalt, der blandt andet har bidt en del af sin ekssvogers øre af, ligesom han i efteråret bed en medindsat kvinde hårdt og længe i tindingen.

Den 23-årige har under retssagen ikke oplyst noget motiv for det brutale drab. I det hele taget har han fremstået både ureflekteret og uengageret i den alvorlige sag.

"H.P.", som Hans Petter Bitsch Eskesen kaldes, blev anholdt blot halvanden time efter drabet. Politiet fandt ham foran kiosken i Markedsgade i Bjerringbro, halvanden kilometer fra gerningsstedet. Han var stadig i besiddelse af en af de tre køkkenknive, som han havde taget Niels Ole Nukos liv med.

Siden da har H.P siddet fængslet på blandt andet institutionen for udviklingshæmmede kriminelle, Kofoedsminde, samt i Viborg Arrest. Han skal fortsat sidde varetægtsfængslet indtil ankesagen.

Annonce

Gæster

Allerede en halv time før domsafsigelsen var de første pårørende mødt frem i retsbygningen på Klostermarken 10. Her sad de og småsludrede uden for retssal F. På den ene bænk sad blandt andre pårørende til den dræbte Niels Ole Nuko, på den anden bænk sad et par pårørende til Hans Petter Bitsch Eskesen, som ellers kun har haft sin forsvarer ved sin side under forløbet.

Klokken 13.45 begyndte de fremmødte lige så stille at rykke ind i den retssal, som henover tre dage har været flittigt besøgt af vidner, der alle som en har været belastende for den tavse tiltalte.

Her fandt de sig hver en sort stol op imod den hvide bagvæg, hvor de satte sig side om side. Som urets visere stille og roligt nærmede sig 14, blev smalltalken mindre og mindre. Til sidst var der helt tavst, da den joggingtøjsklædte tiltalte blev ført ind af fire mere eller mindre brede mænd fra Kriminalforsorgen.

- Hej H.P. lød det roligt fra et af hans familiemedlemmer, som blev svaret med et svagt nik, inden den 23-årige målrettet satte sig hjemmevant i vidnestolen med ryggen til de fremmødte. Det venstre ben vippede uroligt eller utålmodigt, og blikket var stift rettet mod den hvide dør, hvor dommeren og de to domsmænd snart ville komme ind og fortælle ham om hans fremtid.

Forvaring

 • Forvaring er formelt set ikke en straf. Det er derimod en foranstaltning, der træder i stedet for straf, når den dømte anses for at være farlig.
 • Formålet er at beskytte samfundet mod den pågældendes farlighed.
 • På den måde minder forvaring om fængsel på livstid. Det er de eneste former for frihedsberøvelse af ikke-utilregnelige personer, som er uden tidsbegrænsning.
 • Det er op til retten at vurdere, hvornår den dømte kan løslades. Inden det sker, skal flere fagpersoner - for eksempel psykiatere - vurdere, om det er sikkert.
 • Kilde: Ritzau
Annonce

En omfattende sag

Den fremtid er altså i første omgang i arresten, inden han skal en tur over på den modsatte side af Randersvej, hvor landsretten ligger.

Indtil videre har Hans Petter Bitsch Eskesen en forvaringsdom hængende over hovedet.

- Det har været en omfattende sag, som har strakt sig over halvandet år. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg har været i kontakt med tiltalte hver eneste dag, men der er jo løbende kommet ting fra anklagemyndigheden, som jeg har skullet forholde mig til, fortalte Steen P. Husbjerg, da han gjorde status efter retssagen.

Han refererede blandt andet til personundersøgelser og til det nye voldstilfælde, hvor hans klient gik amok og slog og bed en medindsat på Kofoedsminde i efteråret 2018.

Forsvarsadvokaten havde i dag, inden dommen lød, allerede talt med sin klient om de muligheder, der var for at anke en eventuel forvaringsdom. Beslutningen om at prøve sagen i landsretten var altså taget på forhånd.

- Jeg forsøger altid lige at drøfte det, så tiltalte er forberedt på, hvordan det kan ende. Det her var naturligvis en af mulighederne, og han ønsker stadig at komme på Kofoedsminde (hvilket kræver en behandlingsdom, red.), forklarede Steen P. Husbjerg.

Og når forvaring er den strengeste straf, kan det jo ikke blive værre under en ankesag?

- Nej, det kan det ikke, konstaterede forsvarsadvokaten.

Annonce

Godt tilfreds

Hans Petter Bitsch Eskesen har under retssagen fortalt, at hans drabsoffer var en "drukkammerat," men ellers har han ikke forholdt sig nævneværdigt til det voldsomme mord.

Som nævnt har der ikke været nogen anger eller følelser at spore hos ham. Hans forsvarsadvokat Steen P. Husbjerg gik efter en behandlingsdom, mens politiets specialanklager Pia Koudahl har argumenteret for forvaring, alternativt 13 års fængsel.

Mandag fik hun altså, hvad hun kom efter.

- Jeg er selvfølgelig godt tilfreds med, at han blev dømt for alle forhold. Jeg er også tilfreds med, at han blev idømt forvaring, selvom det er sjældent, at man tager den mulighed i brug, sagde hun efter retssagen

At lige præcis denne 23-årige drabs- og voldsmand skulle have en forvaringsdom, skyldes i specialanklagerens optik både drabets og flere af voldsepisodernes brutalitet. Samtidig er der nogle tidligere voldsdomme, som belaster Hans Petter Bitsch Eskesen, der også under sin varetægtsfængsling har vist som utilregnelig og farlig.

- Og så er det navnligt Retslægerådets vurdering af, at den dømte bare er så farlig, at forvaring er den rigtige straf, mindede Pia Koudahl om.

Annonce

Lavt begavet

Da dommer Jacob Svenning Jønsson tog ordet "forvaring" i sin mund, kunne man se knugede hænder og smil blandt flere af de fremmødte - og den snøften, der hørtes og de tårer, der faldt, var alle af glæde og lettelse.

Den 23-årige har sat en skræk i livet på mange omkring sig, men det er slut for nu.

I retten er det fremgået, at den 23-årige drabsmand er lavt begavet, grænsende til lettere retarderet, men at han ikke er hverken sindssyg eller psykotisk. Han har gået på specialskole i Viborg, og gennemførte for tre år siden STU, den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse for handicappede og udfordrede unge.

Det er aldrig lykkedes ham at få en fod inden for på arbejdsmarkedet.

Hans Petter Bitsch Eskesen var på drabstidspunktet gift, men er siden blevet skilt. Han og hans ekskone har en søn på cirka to år, som er i pleje.

Da dommen faldt, stod han pænt med hænderne foldet og nikkede en smule, som ordene om hans fremtid lød. Herefter satte han sig tavst.

Klokken 14.14 var der sagt alt det, som der var at sige.

- Tak for i dag, lød afslutningsreplikken fra dommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce