Annonce
Viborg

Drømmen er at bygge en skole hen over Gudenåen

Hvis man ikke skulle tænke på økonomi, så kunne formanden for skolebestyrelsen ved Egeskovskolen Martin Bøgelund ønske, at en ny fælles skole i Bjerringbro blev bygget hen over Gudenåen mellem Busbjergvej og Martin Bachs Vej. Foto: Morten Pedersen
Én skole vil samle Bjerringbro, lyder det fra formanden for skolebestyrelsen ved Egeskovskolen Martin Bøgelund

Bjerringbro: En skole ved åen vil samle byen. Sådan har det lydt mange gange de seneste to år, når man har diskuteret fremtiden for Bjerringbros to folkeskoler.

På grund af faldende elevtal har økonomien på de skoler de seneste år været meget stram, og Egeskovskolen har kørt med underskud, og der har ikke manglet forslag til, hvordan problemet kunne løses. Vi må lægge skolerne sammen til en. Lad de yngste elever gå på den ene skole og de ældste på den anden. Byg én ny skole og riv de to gamle ned, har det blandt andet lydt.

Efter mange tilløb godkendte Viborg Byråd i januar, at byens to skoledistrikter lægges sammen til ét fra 1. august i år, så eleverne på sigt kan fordeles bedre på de to skoler. Desuden er der tanker om at bygge en ny skole om fem-seks år.

Formanden for skolebestyrelsen ved Egeskovskolen Martin Bøgelund fortæller om sine tanker om en fælles skole i Bjerringbro som måske kunne bygges ved Gudenåen ved Martin Bachs Vej. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Tryllestav

Formanden for skolebestyrelsen ved Egeskovskolen Martin Bøgelund hører til dem, som stemmer på en ny skole ved åen, for den vil kunne samle byen.

- Ja det ville være fantastisk med en ny skole på den grund ved Gudenåen, hvor Holmris B8 tidligere havde adresse, eller endnu mere fantastisk ville det være, hvis vi kunne bygge en skolen hen over åen, siger han, da journalisten et kort øjeblik tildeler ham en tryllestav.

Han har dog for længst erkendt, at det slet ikke er så enkelt. Han har været medlem af skolebestyrelsen i cirka 15 år, og siden august 2012 har han været formand.

-  Det er efterhånden længe siden, at Frank Dissing (tidligere leder af Egeskovskolen, red.) sagde, at det kunne ende med, at skolen gik fallit. Vi etablerede så forskellige samarbejder med Bøgeskovskolen og Rødkærsbro Skole, men på grund af det faldende børnetal bliver det sværere og sværere at få økonomien til at hænge sammen, siger han.

Annonce

Mere modstand

Han kunne godt tænke sig, at forældrene selv bidrog mere til arbejdet for fremtidens skole. Han synes, at forældrene er meget hurtige til at sige, at tingene ikke er gode nok.

- Kritikken er meget følelsesladet, men det er sværere at få forældrene til at komme med konstruktiv kritik. Vores børn fortjener kvalificerede holdninger. Det er ikke nok, at forældre siger, at de ikke ønsker én fælles skole for hele byen, fordi det så betyder, at børnene skal stå tidligere op, eller at skolevejen er farlig. Det med skolevejen er der andre (politikere, red,) som skal tage sig af, siger Martin Bøgelund.

- Vi arbejder på en fusion for indholdets skyld og for at få en god skole. Jeg ville ønske, at nogle forældre kontaktede mig med kritiske spørgsmål. De kan bare komme an, for så skal jeg nok forklare dem, hvor vigtig sagen er, og at vi spilder mange penge ved at have to små skoler kørende. Som skolebestyrelser er vi blevet beskyldt for, at vi løber politikernes ærinde, men det gør vi ikke. Og ja jeg trives bedst i modvind, lyder Bøgelunds forklaring på, hvorfor han ikke har ladet sig slå ud af de mange negative kommentarer inklusive efterårets underskriftsindsamling ’Bevar 2 skolematrikler i Bjerringbro.


Vi arbejder på en fusion for indholdets skyld og for at få en god skole. Jeg ville ønske, at nogle forældre kontaktede mig med kritiske spørgsmål. De kan bare komme an, for så skal jeg nok forklare dem, hvor vigtig sagen er, og at vi spilder mange penge ved at have to små skole kørende.

Martin Bøgelund, fmd. for bestyrelsen for Egeskovskolen.


Annonce

Hobby

Martin Bøgelunds hustru Susana har indimellem ladet forstå, at nu orkede hun ikke at høre mere om den skolefusion. Hun har da også til tider gentaget modstandernes argumenter uden, at det at har påvirket hverken familielivet eller Martin Bøgelunds tro på, at én fælles skole er det optimale for Bjerringbro.

Parret flyttede til Bjerringbro i 1999, da han som nyuddannet matematikøkonom fra Syddansk Universitet i Odense blev ansat på Grundfos. Her var han i 20 år, og siden februar 2019 har han været dataspecialist i Jyske Bank.

Arbejdet i skolebestyrelsen er med tiden blevet en hobby for den 50-årige Martin Bøgelund, men han får også tid til motionsløb og at rode med robotter. Efter påske deltager han for fjerde gang i DTU RoboCup, en todages konkurrence, hvor deltagerne møder op med en robot, som de selv har bygget. I 2020 deltog han sammen med sin søn, og de nåede til finalen. Og faktisk nåede Martin Bøgelund også til finalen i 2018.

- Som dataspecialist hos Jyske Bank er der meget programmeringsarbejde. Når jeg arbejder med robotter og skal skære ting ud i plastik og bagefter lodde det sammen, giver det en anden tilgang til problemløsning, siger han.

Martin Bøgelund har været medlem af skolebestyrelsen ved Egeskovskolen i cirka 15 år, og siden august 2012 har han været formand. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Et tilfælde

Faktisk var det slet ikke meningen, at han ville være medlem af skolebestyrelsen, da han gik til det første møde kort tid før, at hans søn skulle starte i skole.

- Der var ikke rigtig nogen, som ville stille op, så jeg tænkte, at det kunne jeg da godt. Og nu går min søn på universitetet, siger Martin Bøgelund, som i februar kunne fejre 15 års jubilæum som medlem af skolebestyrelsen.

Det var om ikke naturligt, men det lå næsten lige for, at han blev formand efter, at han i en periode, hvor næstformanden var væk, deltog i møder med politikere og forvaltning, selv om han ’kun’ var menigt medlem af skolebestyrelsen.

- Jeg var jo alligevel inde i stoffet, fordi jeg havde deltaget i de møder, og så blev jeg formand, da pladsen var ledig, siger han.

Skolefusion

Det faldende børnetal er baggrunden for at lægge de to skoledistrikter i Bjerringbro sammen.

Bøgeskovskolen og Egeskovskolen har i øjeblikket tilsammen fire små klasser på hver årgang, og ved at 'optimere' til tre klasser kan der cirka spares én million kroner pr. årgang. Eller rettere frigives en million kroner. Dermed kan der frigives penge til to-lærer ordninger og andre aktiviteter på skolerne.

I budgetforliget fra september 2020 er der afsat i alt 42 millioner kroner på Viborg Kommunes anlægsbudget i 2024 og 2025 til en samlet løsning for skolerne i Bjerringbro. Først senere vil politikerne tage stilling til, om pengene skal bruges til nybyggeri eller renovering af de eksisterende skoler.

Det er ikke kun Bjerringbro, som er ramt af faldende børnetal. Inden for de næste ti år vil antallet af skoleelever i kommunen falde med mellem 1000 og 1100 elever.

Annonce

Undskyldning

Normalt klares bestyrelsesarbejdet med et møde om måneden. Men de seneste to år har der været rigtig mange møder med fokus på skolernes fremtid.

- Jo det tager meget tid, men jeg kan jo godt li’ det. Men jeg skylder nok en undskyldning til de nuværende skolebestyrelsesmedlemmer, for på et tidspunkt kom jeg vist til at sige, at arbejdet i bestyrelsen bestod af et par timers møde hver måned plus forberedelse. Men jeg havde ikke forventet, at der skulle gå så meget hurlumhej i det, siger han med henvisning til de mange offentlige møder med workshop, cafémøder og senest et virtuelt dialogmøde med børne- og ungdomsudvalget. Dertil kommer så alle bestyrelsesmøderne.

Martin Bøgelund har endnu ikke taget stilling til, om han skal stille op til skolebestyrelsesvalget i 2022. Datteren går på det tidspunkt i 9. klasse, og hvis han bliver valgt, kan han sidde i bestyrelsen i endnu fire år. Det har han dog slet ikke taget stilling til endnu. Nu gælder det om at få fusionen af skoledistrikterne på plads, og så må tiden vise om han ’kun’ skal bruge sin fritid på løb og på robotter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce