Annonce
Viborg

Drakenvej er opkaldt efter 'den flyvende murske'

Er det ikke der med jagerflyet? Alle og enhver der passerer forbi Kølvrå og Karup har set den ikoniske Draken, der er opstillet ved indgangen til basen. Foto: Morten Pedersen

I den sydlige ende af Kølvrå ligger Drakenvej, som er opkaldt efter det ikoniske Draken jagerfly, som havde base på Flyvestation Karup gennem 23 år, og som i dag er udstillet langs hovedvejen uden for basen.

Vejen er cirka 20 år nyere end den resterende del af Kølvrå og ligger uden for den oprindelige ringvej. Her på redaktionen har vi ikke kunnet finde et præcist anlægsår, men John Andersen, der er formand for foreningen Draken Team Karup, mener at kunne hjælpe.

- Jeg har spurgt blandt de andre i foreningen, og meldingen er, at vi er rimelig sikre på, at Drakenvej er fra 1973. Den er i hvert fald helt sikkert navngivet i starten af 1970'erne, siger John Andersen, der selv har en fortid på Flyvestation Karup som tekniker på Draken-flyene.

1973 er et troværdigt bud, eftersom Flyvevåbnet fik de første Draken fly leveret i 1970 opfulgt af endnu en sending i 1972.

- Det er helt sikkert i den anledning, at vejen er blevet navngivet, fastslår John Andersen.

Annonce
Drakenvej i kølvrå er en nyere tilføjelse til byen. Den blev formentlig indviet i 1973 eller i hvert fald tæt på det årstal. Foto: Morten Pedersen

Kælenavn efter værktøj

Det var svenske Saab, der stod bag Draken flyet, som Danmark købte i alt 51 eksemplarer af.

Med en makshastighed på over 1600 kilometer i timen og en makshøjde på over 18 kilometer var det en formidabel jet, hvis primære opgave var at fungere som jagerbomber samt rekognosceringsfly.

Helt så højtideligt tog man det nu ikke i det daglige, hvor de nye fly hurtigt fik tilnavnet 'den flyvende murske' på grund af vingeformen.

Drakenvej ligger i den allersydligste del af Kølvrå. Den kom til cirka 20 år efter resten af byen, kort før en støjrapport satte en stopper for yderligere udvidelser af byen. Kort: Google Maps.
Drakenvej i Kølvrå. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Tilfredshed over hele linjen – Viborg FF matchede hård ukrainsk modstand

Annonce