Annonce
Bjerringbro

Drone skal fotografere fjernvarmerør

Droner kan bruges til at opdage fejl på varmerør eller som her et flot billede af Gudenåen, som den så ud  søndag 1. marts 2020. Arkivfoto: Morten Dueholm

Bjerringbro: Droner er efterhånden blevet allemandseje, hvor unge og ældre leger med de flyvende  'dimser'.  Men når Gudenådalens Energiselskab, GUES om kort tid sender droner i luften, så er der alvor bag, planen er, at en drone skal fotografere fjernvarmenettet i Bjerringbro.

- Vi har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør,  kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt, lyder det i en besked på energiselskabets facebookside.

Dronen styres af firmaet Drone Systems, og den flyver 80-100 meter oppe i luften, og herfra kan den med en termisk sensor måle varmeudstrålingen og skabe et termografisk billede af det. Forbrugerne behøver ikke at frygte 'vindueskiggeri' fra dronen, idet dronen fra GUES ikke tager almindelige billeder men med en termisk sensor måler varmeudstrålingen og laver en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed eventuelle varme- eller vandtab fra utætte rør.

- Ved at termografere fra en drone, er det vores klare håb, at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt at kunne gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne, lyder beskeden til forbrugerne.

GUES kan ikke give faste datoer for arbejdet, idet flere ting skal være opfyldt for, der skal helst være koldt, og der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan dronen ikke måle temperaturerne. Og for at dronen kan flyve stabilt må der kun være middelvind, det vil sige under otte meter i sekundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Dobbelt målscorer i stor VFF-sejr: Er mest ærgerlig over, at jeg ikke laver det tredje

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topscorer og legendekandidat blandt de bedste mod Fredericia

Viborg FF

VFF med sikker sejr i jubilæumsfejring: Deble tilbage på måltavlen

Annonce