Annonce
Rundt om Viborg

DSB udsætter nedrivning af stationsbygningen

Nedrivningen af stationsbygningen i Stoholm er blevet udskudt. Foto: Uffe Salomonsen
DSB har mandag besluttet sig for at udsætte nedrivningen af stationsbygningen i Stoholm til den 13. januar. Det sker på grund af den store lokale interesse for bygningen.
Annonce

Stoholm: DSB har mandag eftermiddag besluttet sig for at udsætte nedrivningen af stationsbygningen i Stoholm. Det oplyser Niels Dam, der er chef for Bygherre & Entreprise hos DSB Ejendomme.

- Vi udsætter det til den 13. januar, hvor der så er mulighed for at komme med en plan for stedet og en fornuftig finansiering, og så ser vi på det igen. Det er forholdsvis kort varsel, men vi kan ikke blive ved med at drøfte denne sag. Det er ikke fordi, vi holder af at rive stationsbygninger ned, men bygningen har stået tom siden 2010, og vi har tidligere henvendt os til kommunen omkring en anvendelse af bygningen, lige som den har været i spil til et byfornyelsesprojekt, uden at det har kunnet lade sig gøre. Men når der er så stor interesse for det fra borgernes side, vil vi godt lade julefreden sænke sig og give lidt tid, siger Niels Dam.

Som folkebladet fortalte mandag formiddag, så vil DSB rive den 155 år gamle stationsbygning ned, og mandag morgen stod nedrivningsfirmaet P. Olesen A/S også klar til at gå i gang med arbejdet. De blev mødt af en gruppe fredelige Stoholm-borgere, der var mødt frem for at få udsat nedrivningen.

Efter en god time forlod firmaets folk området igen. Firmaets entrepriseleder Julian Evert sagde efterfølgende til Skive Folkeblad, at man vurderede, at det var bedst, at man kørte igen, og at man nu vil afvente, hvad der sker i sagen. Altså var der ikke sat afspærringshegn omkring stationsbygningen, som folkebladet ellers fik oplyst og skrev mandag.

Annonce

Bør drøftes i byrådet

Johannes Vesterby (V) der er formand for teknisk udvalg i kommunen oplyser, at kommunen har givet DSB tilladelse til nedrivningen, og at sagen ikke har været for et politisk udvalg.

- Der er givet en nedrivningstilladelse, og da bygningen ikke er kategoriseret som bevaringsværdig, har det ikke været behandlet politisk. Og det er foregået helt efter bogen, og det er jo DBS´s bygning. Det er noget, byrådet skal drøfte, synes jeg, og nu har vi jo lidt mere tid. Vi har også behov for at undersøge juraen, for hvis vi kategoriserer bygningen som bevaringsværdig, hvad så i forhold til anvendelse. Vi skal jo bruge skattekronerne fornuftigt, siger Johannes Vesterby.

Både de lokalt valgte byrådsmedlemmer Birgith Langballe (S) og Simon Højer (K) var også på stationen mandag morgen, og Birgith Langballe bakker op om Stoholm-borgernes forsøg på at bevare bygningen.

- Jeg kom for at vise min opbakning til det arbejde, der er gjort. Det er jo i 11. time, og hvis det ikke kan lykkes at redde bygningen, er det en skade, vi skal huske at lære af, siger Birgith Langballe.

Simon Højer forklarer, at han som borger i Stoholm var lige så frustreret som alle andre over, at nedrivningen kom med så kort varsel, og at Stoholm som stationsby også bør have en stationsbygning.

- Derfor er det også fantastisk, at der lige er halvanden måned til at se, om der er en reel interesse for at gøre noget. Det er kort varsel, men DSB har også en forretning, der skal køre og hatten af for, at de udsætter det hele, siger Simon Højer.

Annonce

Fantastisk med udsættelse

Stoholm-borgere har hen over weekenden samlet sig i "Projektgruppen for Stoholm Station" og samlet over 650 underskrifter for at bevare bygningen. Man arbejder på at holde et borgermøde sidst på ugen eller først i næste uge. Og talsmand Finn Godrim er selvsagt rigtigt godt tilfreds med mandagens begivenheder.

- Det er fantastisk, at nedrivningen er blevet udsat, og at der har været den store interesse. Nu går vi i gang med det, vi har fået tid til, og med at organisere processen. I forhold til at tilladelsen til nedrivningen er helt efter bogen, så kan det jo godt være, at det ikke er en fornuftig beslutning, selvom den juridisk i orden, siger Finn Godrim.

Stationsbygningen var oprindeligt en del af den store områdefornyelse i Stoholm, men projektet blev trukket ud af planerne i 2015, fordi det var for dyrt at købe og istandsætte bygningen.

Hvis nedrivningen gennemføres, vil DSB lave et grønt område på stedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Afgørelsens time for Tange Sø er nær

Viborg

Baggårdsfortællere vågner af dvalen

Sport

Afgørende aften forude ? - Viborg FF-træner har stor respekt for vanvittigt godt omstillingshold

Annonce