Annonce
Bjerringbro

Dunke og unge ben kan ikke konkurrere med en pumpe og solceller

Mikala Anine Rysgaard, der går i 1.g på Bjerringbro Gymnasium måtte tirsdag bruge nogle af sine kræfter på at slæbe vanddunke. Foto: Christine Krüger Hansen
Det kan betale sig at bruge lidt til på naturvidenskaben. Ellers får man lange arme. Det var konklusion efter en sjov dag på Grundfos.

Bjerringbro: Solen skinnede på eleverne fra Bjerringbro Gymnasium, som tirsdag besøgte Grundfos, og det gode vejr kunne måske være med til at give illusionen om, at de ikke var i Bjerringbro men i stedet for i eksempelvis Afrika.

De skulle i hvert fald, lige som folk, der bor i en del afrikanske lande eller andre udviklingslande, bære rundt på dunke med vand, netop for at få et indtryk af, hvordan det er at leve et sted, hvor man ikke bare åbner for vandhanen, når man skal have et glas vand at drikke eller børste tænder.

Det var dog kun halvdelen af eleverne, der måtte fylde dunkene i den nærmeste sø, for derefter at slæbe dem op ad banken til to ventende tønder.

Annonce

Resten skulle i stedet bruge indersiden af hovedet og forbinde et solcelleanlæg til en Grundfos pumpe, der herefter sørgede for, at vandet blev ledt igennem slanger og op i to andre tønder, der stod side om side med de førnævnte.

Efter lidt debat om hvem der kunne passe de to par gummistøvler, der var stillet til rådighed, var der ikke andet at gøre end at begynde at fylde vanddunke. Foto: Christine Krüger Hansen

- Er i klar, parat, go, sagde Jesper Blankenfeldt, der er teknisk produktchef hos Grundfos og som sammen med et par kollegaer stod for "legene", der var et forsøg på at give de unge mennesker lidt indsigt i, hvilke naturvidenskabelige tiltag man gør for at sikre rent drikkevand i udviklingslande samtidig med, at der frigives hænder og arbejdskraft.

Fragtet i løb

- De skal helst lære, at selvom der er noget arbejde med at stille solcellesystemet op, så vinder de på lang sigt, i og med at de slipper for at slæbe vand. Det kan godt være, at de ikke regner det for noget, hvis det bare er denne ene tønde, de skal fylde, men hvis det nu var hver dag, så var det nok en anden sag, siger Jesper Blankenfeldt.

Og der blev da også pustet en del, mens vandet først blev fyldt på dunke og herefter fragtet i løb eller hurtig gang op til tønderne. Imens havde de to andre hold hurtigt fået sat solcellesystemet til pumpen og kunne bare stå og kigge på, at tønden blev fyldt.


De skal helst lære, at selvom der er noget arbejde med at stille solcellesystemet op, så vinder de på lang sigt, i og med at de slipper for at slæbe vand.

Jesper Blankenfeldt, teknisk produktionschef hos Grundfos


To af eleverne, der fik lange arme, var Lærke Olivia Meisner Jørgensen og Mikala Anine Rysgaard.

Ingen af dem synes, det havde været frygteligt hårdt, men de havde dog heller ikke lyst til at skulle bære vand på den måde hver dag.

- Jeg tror, jeg har fået en forståelse af, at folk i Afrika har det hårdere, end vi går og tror, siger Lærke Olivia Meisner Jørgensen.

Det hold, der skulle forbinde et solcelleanlæg med en pumpe, kunne ret hurtigt bare stille sig til at kigge på vandet, der helt af sig selv trillede ned i tønden. Foto: Christine Krüger Hansen

- Det betyder rigtig meget for os, at Grundfos på den her måde kan være med til at inspirere vores gymnasieelever til at arbejde med bæredygtige og klimavenlige projekter indenfor den naturvidenskabelige genre, siger Signe Skovmand, der er naturvidenskabslærer på Bjerringbro Gymnasium.

Hun glæder sig også over, at dette kun er starten på projektet, og at netop disse elever, når de bliver studenter om tre år, sammen med Grundfos har været med til at igangsætte et stort vandprojekt et sted i Afrika.

Samarbejdet mellem Grundfos og Bjerringbro Gymnasium kom på plads i december 2019, da Poul Due Jensens Fond valgte at støtte Bjerringbro Gymnasium med tre millioner kroner, der skal gå til at udvide og opbygge BeeSciense linjen og indkøbe udstyr, samtidig med at eleverne  altså også får en masse hands-on erfaring med vandrelateret forskning samt en studierejse til Afrika.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce