Annonce
Viborg

Dyrlæge advarer: Ræve kan smitte din hund med dødlig sygdom

Sygdommen kan i værste tilfælde koste hunden livet, hvis ikke den er vaccineret. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Der er fundet hvalpesyge i døde ræveunger fra Skive - smitten kan nemt sprede sig til Viborg.

Få vaccineret din hund. Så kort lyder beskeden fra dyrlæge Lise Svejgaard, der ejer Egelund Dyreklinik i Ravnstrup ved Viborg. Der er nemlig fundet hvalpesyge i ræveunger fra Skive, og sygdommen kan smitte ikke-vaccinerede hunde.

- Vi fik nogle døde ræveunger ind på klinikken i maj i år, og nu er der kommet svar fra DTU, som har undersøgt, hvad ungerne er døde af. Svaret fra obduktionen viser, at de er døde af hvalpesyge, siger Lise Svejgaard.

Dyrlægen fortæller, at hvalpesyge kan smitte hunde. Det er derfor vigtigt, at alle hundeejere på egnen sørger for at få sin hund vaccineret mod sygdommen.

- Da hundeejere generelt er gode til at vaccinere mod sygdommen, er den ikke ret udbredt i Danmark, men når den er fundet i et område – i dette tilfælde Skive – bør man tjekke op på sin hunds vaccinationer og sikre sig, at hunden er vaccineret mod hvalpesyge, siger Lise Svejgaard.

Annonce

Alvorligt

Særligt hvalpe, yngre hunde og hunde med nedsat immunforsvar er udsatte. Hunde vaccineres normalt mod hvalpesyge første gang, når de er 8 uger. Ved det årlige sundhedstjek af din hund undersøger din dyrlæge normalt, om din hund skal vaccineres det pågældende år mod hvalpesyge.

- Som ejer bør man undgå at lade sin hund møde ikke-vaccinerede hunde, for selvom en hund er vaccineret, udskiller en smittet ikke-vaccineret hund så meget virus, at den kan smitte den hund, der er vaccineret. Heldigvis er det dog sjældent, at den vaccinerede hund dør af smitten, siger Lise Svejgaard.

Hvis der på Egelund Dyreklinik kommer en hund ind med hvalpesyge, isoleres dyret, og der rengøres grundigt de steder, hunden har været. Dyrlægen ærgrer sig over, at der stadig er ejere, der ikke vaccinere og sundhedstjekker deres hund hvert år.

- Det er ting, man som ejer skal tage seriøst. I dag rejser mange med deres hunde, og sygdomme som hvalpesyge kan derfor let spredes, siger Lise Svejgaard.

Dødelig

Hvalpesyge er en virusinfektion, og der findes ikke en kur. Får hunden hvalpesyge, dør den ofte inden for få uger eller overlever med så alvorlige skader på især hjernen, at hunden alligevel må aflives.

Symptomerne er på, at en hund er smittet med hvalpesyge, er oftest en alvorlig lungebetændelse med høj feber og udflåd fra øjnene. Hunden kan også få kramper, kaste op, få diarre og permanente hjerneskader af sygdommen. Smittes en drægtig tæve vil den normalt aborterer eller får svage eller dødfødte unger.

- Er du i tvivl, om din hund er vaccineret mod hvalpesyge, så kontakte din dyrlæge og undersøg sagen, siger Lise Svejgaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Sag om grov babyvold er i gang: - Jeg tror ikke, jeg kan have rystet ham så meget, at han har fået de skader i hjernen

Annonce