Det har kostet Energi Viborg i omegnen af otte-ni millioner kroner at rejse erstatningssag mod borefirma, som man tabte. Det kritiserer kritiske varmeforbrugere.
Viborg: Det er for nemt for Energi Viborg, at man bare kan sende omkostningerne for voldgiftssagen mod borefirmaet Ross Engineering videre til fjernvarmeforbrugerne.
Det mener formanden for Komitéen af Kritiske Fjernvarmeforbrugere, Ole Jespersen, som i et læserbrev i dagens avis opregner, at ud over at Energi Viborg tabte sagen og dermed gik glip af en erstatning på 10 millioner kroner, har det kostet omtrent lige så meget at forberede og rejse sagen ved en voldgiftsdomstol.
Energi Viborg blev dømt til at betale omkostninger til Ross Engineering på cirka to millioner kroner. Oveni det kommer Energi Viborgs egne udgifter til voldgiftssagen på 1,5 millioner kroner. En uvildig rapport over mulighederne for at gøre et erstatningsansvar gældende over for borefirmaet løber op i andre 1,5 millioner kroner, og syns- og skønsforretning har ifølge Ole Jespersen kostet Energi Viborg to millioner kroner, og så er der udgifter i størrelsesordenen tre millioner kroner til det københavnske advokatfirma Bech Bruun.
Formanden for Energi Viborgs bestyrelse, byrådsmedlem Niels Dueholm (S), siger til det, at "når man taber en retssag, kan man altid se bagefter, at den skulle man ikke have rejst."
Mundtlig aftale afgørende
Og så tilføjer han, at nogle af udgifterne ville Energi Viborg også have haft, selv om man ikke havde rejst en erstatningssag.
- Når man har et tab på næsten 170 millioner kroner, som geotermiregningen løb op i, er det da vigtigt, at vi får klarlagt, hvad der er gået galt i forløbet. Så derfor ville vi eksempelvis under alle omstændigheder have haft en udgift på 1,5 millioner kroner til den uvildige rapport, der blev udarbejdet, siger Niels Dueholm.
Ole Jespersen skriver også i sit læserbrev, at Energi Viborg har været med i geotermiprojektets styregruppe lige fra begyndelsen, og at man derfor burde have vidst, at der lå en aftale om, at Ross Engineering ikke kunne gøres ansvarlig for problemerne med boremudder.
- Men det er simpelthen ikke korrekt. Der ligger ingen skriftlige aftaler om det, og det kom først frem under retssagen, at der lå en mundtlig - og kun mundtlig - aftale om det indgået af Viborg Fjernvarmes daværende direktør, der også var projektleder, indtil Energi Viborg overtog projektet, siger Niels Dueholm.