Annonce
Alarm 112

Efter frifindelse af Viborg-efterskolelærer: Nu vil folketingspolitikere kigge på loven

21-årige Sofie Larsen besluttede i sidste måned at stå frem med sin historie i Viborg Stifts Folkeblad. Nu har hendes beretning vakt genklang i Folketinget. Foto: Eskil Lyngsøe
Sagen om en efterskolelærer fra Viborg, som først blev dømt for seksuelle krænkelser af en 15-årig elev, og som siden blev pure frifundet, er nu nået ind på Christiansborgs gange. Retsordførere vil kigge på, om loven er god nok.

Viborgegnen: Sagen om en tidligere elev på Hald Ege Efterskole, hvis lærer i landsretten blev frifundet for adskillige blufærdighedskrænkelser, har været flittigt beskrevet i folkebladet.

På det seneste er sagen også nået i flere landsdækkende mediers spalter, og nu har den sågar fået opmærksomhed i Folketinget.

Kort fortalt handler sagen om, at den dengang 15-årige efterskoleelev, Sofie Larsen, i skoleåret 2014/2015 blev forelsket i sin 40-årige lærer.

Annonce

Læreren skrev flere beskeder til hende med seksuelt indhold, han kommenterede flere gange hendes krop og påklædning, og på et tidspunkt mødtes de på lærerens opfordring i et rum på skolen efter sengetid, hvor læreren masserede eleven, som kun havde undertøj på.

Da skoleåret sluttede, lagde han en besked i hendes mindebog, hvor han skrev, at han i sine drømme havde været i "alle hendes tre huller". Efter skoleårets slutning fik han hende desuden til at sende billeder af sig selv i undertøj, ligesom han også sendte hende et billede af sin stive penis.

Byretten idømte ham i juni tre måneders ubetinget fængsel for blufærdighedskrænkelse, men i marts frifandt landsretten ham, da den mente, at eleven havde givet læreren sit samtykke til beskederne, massagen og billederne.

Siden besluttede Sofie Larsen at stå frem med sin historie i folkebladet. Her fortalte hun, at hun mente, at der måtte være noget galt med straffeloven, siden hendes tidligere lærer kunne gå fuldstændig ustraffet fra det, hun og byretten mente var seksuelle krænkelser.

Nu har hun også været fremme med både navn og billede i landsdækkende medier - først i Zetland og siden i Ekstra Bladet.

Sidstnævnte medie har i denne uge været i kontakt med flere af Folketingets retsordførere, og alle som én giver de udtryk for, at der nu skal kigges på lovgivningen på området.

Ret sort-hvidt

Venstre-medlem og formand for Folketingets retsudvalg, Morten Dahlin, siger til Ekstra Bladet, at han er foruroliget over landsrettens afgørelse i sagen.

- Den her sag kunne godt tyde på, at der er et hul i lovgivningen, så det vil jeg nu tage op med retsudvalget og med justitsministeren for at finde ud af, om vi kan finde en bedre balance i lovgivningen, om der er nogle steder, vi skal stramme op, og om der er et decideret hul, vi skal have lukket, siger han til mediet.

Retsordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, er tilsyneladende helt på linje med sin blå kollega:

- Når der er den relation, synes jeg ikke, det er gråzone-agtigt. Så er det for mig ret sort-hvidt, at det er bare et no-go. Og hvis det er sådan i dag, at loven er sådan, at man kan sidde og have en meget, meget intim relation, må vi jo kigge på, om loven er god nok, siger han ligeledes til Ekstra Bladet.

- Det er jo helt åbenlyst, at en 15-årig ikke har et ansvar for en relation til en 40-årig lærer, siger socialdemokraten.

Annonce

Beskytte bedre

Det er ikke kun på Christiansborg, at sagen om den lokale lærer og efterskoleelev har skabt røre.

Tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten og nuværende generalsekretær for Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, har også reageret på sagen. Det har hun gjort med et langt opslag på sin Facebook-profil, hvor hun blandt andet skriver, at en 15-årig elev ikke bør kunne give sit samtykke til en seksuel relation til en voksen lærer, som det skete i sagen om Sofie Larsen.

- I forvejen kæmper mange børn og unge, der udsættes for overgreb fra voksne, med en følelse af skyld og skam. De føler, at de burde have sagt fra. At det var deres ansvar. Det er det ikke. Det er altid den voksnes ansvar. Uanset hvad barnet gør eller ikke gør, skriver Johanne Schmidt-Nielsen blandt andet.

Generalsekretæren mener, at straffelovens såkaldte skolelærerparagraf, som forbyder sex og seksuel omgang mellem lærer og elev på under 18 år, også bør omfatte andre former for seksuelle krænkelser.

- Vi er simpelthen nødt til at få en lov, der beskytter børn og unge bedre imod seksuelle overgreb fra voksne, skriver hun.


Vi er simpelthen nødt til at få en lov, der beskytter børn og unge bedre imod seksuelle overgreb fra voksne

Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbog: Stærkt sammenhold sikrede storsejren

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storsejr sikret i Horsens: Viborg HK fortsætter sæsonen ubesejret

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Viborg HK storsejrede i Horsens

Viborg

Varieret boligprojekt på vej i banebyen: Svanemærket er fællesnævneren for de mange forskellige boligtyper

Rundt om Viborg

12 nye boliger på vej i oplandsby: Fristen for at påvirke udformningen af midtby-projekt udløber snart

Debat

'Viborgs borgere og medarbejdere bliver ført bag lyset: Byrådet fejer nedskæringer ind under gulvtæppet'

Alarm 112 For abonnenter

Dommen står fast: Ansat på flyvestationen klemte og trak i kvindelig kollegas brystvorte

Alarm 112

Aktion mod Danish Crown: Greenpeace blokerede forkert foderfabrik på Aarhus Havn

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

Nu tager de sagen i egen hånd: Borgerforening vil selv finde manglende dagplejer

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Livsstil For abonnenter

Merete så et opslag på Instagram og tog springet ud i det ukendte: Sagde sit job op og solgte stort set alle sine ting

Bjerringbro For abonnenter

Radiser og salat på taget af lokal idrætshal - idéer er der nok af

Kultur

750.000 kroner til Viborgs nye, eksperimenterende teater: - Det er en bekræftelse på, at vi er på rette vej

Annonce