Annonce
Rundt om Viborg

Efter lang og hed debat i rådet: Genoptræningssenge flyttes til Aarhus

Debatten om flytningen af neuro-genoptræningssengene fra Horsens og Randers til Horsens var lang og hed, da Regionsrådet onsdag holdt møde her i Regionshuset i Viborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Efter at have diskuteret dagordenens punkt ét i næsten to timer vedtog regionsrådet onsdag en ny plan for neurologi- og neurorehabiliteringsområdet. Kort fortalt gik uenighederne på, hvad der skulle prioriteres højest, nærhed eller faglighed.
Annonce

Regionen: Så har regionsrådet i Region Midtjylland endeligt vedtaget den nye plan for hele neurologi- samt neurorehabiliteringsområdet, herunder beslutningen om at flytte i alt ti genoptræningssenge fra Horsens og Randers til Aarhus. Men det skete bestemt ikke uden sværdslag.

Punktet var det allerførste på dagsordenen, og regionsrådsmødet onsdag nåede næsten at tage fat på time nummer tre, før man var klar til punkt 2. Det var først og fremmest flytningen af de seks senge fra Randers og fire fra Horsens, som fyldte i debatten. Det samlede forslag var udarbejdet som udløber af sidste års vedtagelse af budgettet for 2019, og opdraget til administrationen havde været at finde besparelser på samlet ti millioner kroner på området. Det når man ikke helt, da netop manøvren med at flytte genoptræningssengene til Aarhus har vist sig at medføre en årlige ekstra udgift på tre millioner kroner, hvorfor den samlede besparelse lander på knap ni millioner kroner.

Som tidligere omtalt har neurologiplanen flere gange været behandlet i såvel hospitalsudvalget som i udvalget for den nære sundhed. Hospitalsudvalget har to gange sendt forslaget tilbage til embedværket og bedt om et bedre. Først og fremmest har politikerne været utilfredse med, at Randers og Horsens udover at skulle afgive genoptræningspladserne også ville blive påført ekstra besparelser på henholdsvis 1,8 og 1 million kroner. Mens Aarhus Universitetshospital kunne se frem til en årlig ekstra udgift på godt en million kroner.

Annonce

Nærhedsprincippet

Et flertal i Forretningsudvalget besluttede 19. november at indstille forslaget til godkendelse i regionsrådet med den tilføjelse, at Randers, Horsens og Aarhus samtidig skulle kompenseres for de ekstra besparelser, det ville påføre de tre hospitaler. Men udvalgsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti, Venstre og Kristendemokraterne stemte imod, og det endte de tre partier også at gøre ved regionsrådsmødet onsdag - og altså som nævnt først efter næsten to timers debat.

Steen Thomsen (DF) kvitterede for, at man trods alt havde lyttet til hans indvendinger mod økonomien i den del af forslaget, som handler om sengeflytningerne. Han var dog fortsat imod forslaget, idet han frygtede, at det ville gå ud over nærhedsprincippet, fordi svage patienter, som havde været igennem behandling for en blodprop eller blødning i hjernen fremover skulle være indlagt til genoptræning i Skejby og ikke på deres hjemhospital.

- Netop den gruppe patienter har brug for ro og derfor kun korte, men hyppige besøg af pårørende. Det bliver vanskeligere, når de er indlagt langt fra hjemhospitalet, sagde han.

Steen Thomsen fik støtte af blandt andre Carsten Kissmeyer (V), som også mente, at beslutningen var problematisk i forhold til den geografiske balance på tilbud, man ellers er enige om i rådet at tilstræbe. Og Kissmeyers partifælle Jørgen Winther kom med en lille stikpille til hospitalsudvalgsformand Henrik Gottlieb (S) og de øvrige socialdemokrater.

- Du er en god formand, men jeg forstår ikke, hvorfor du pludselig har ændret mening i denne sag. I Venstre lægger vi vægt på at støtte de svage og på at sikre nærhed og decentralisering. Det gør man også i Socialdemokratiet, men kun når der er valgkamp, sagde Winther.

Annonce

Kvalitet vigtigst

Henrik Gottlieb replicerede, at han først og fremmest havde været imod at flytte sengene på grund af økonomien i forslaget og udsigten til, at de involverede hospitaler ville blive mødt med krav om at finde millionbesparelser, når de afgav sengene.

Ligesom sin regionsrådsformand Anders Kühnau pegede han på, at MED-udvalgene, altså samarbejdsudvalg mellem ledelser og medarbejderrepræsentanter, i såvel Randers som Horsens mente, at en samling af genoptræningssengene i tilknytning til neurologisk afdeling i Aarhus var det bedste for patienterne.

- Vi går i Socialdemokratiet - også når der ikke er valg - ind for nærhed. Men her lytter vi til fagpersonerne. Når man skal vælge mellem nærhed og den bedst mulige kvalitet i behandlingen, så vælger vi det sidste, sagde Anders Kühnau.

Holdningen blev som nævnt bakket op af alle partier i rådet bortset fra Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Blandt andet mente SFs Susanne Buch, at forslaget både både sikrede geografisk balance og nærhed. Hun pegede eksempelvis på, at ikke alle apopleksipatienter kommer fra Horsens eller Randers, hvorfor mange under alle omstændigheder må indlægges et stykke fra deres hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Afgørelsens time for Tange Sø er nær

Sport

Afgørende aften forude ? - Viborg FF-træner har stor respekt for vanvittigt godt omstillingshold

Annonce