Annonce
Viborg HK

Efter mere end 10 års underskud: Viborg HK ender i plus og stiler stadig efter toppen

Viborg HK's daglige leder, Jørgen Hansen, glæder sig over sorte tal på bundlinjen, men det ændrer ikke på, at klubben har brug for flere penge i kassen. Foto: Morten Pedersen
Viborg HK har langt fra opgivet kampen om at vende tilbage til toppen af dansk og international kvindehåndbold. For første gang i mere end et årti er der sorte tal på bundlinjen, truppen er yderst talentfuld, og klubben håber på, at potentielle nationale sponsorer er inden for rækkevidde.

Viborg: På væggen i Jørgen Hansens kontor hænger et holdbillede af en flok lykkelige Viborg HK-spillere med Champions League-pokalen foran sig. Med verdensstjerner som Bojana Popovic og Grit Jurack som frontkæmpere var Viborg HK kvindehåndboldens dronning - men det var en dyrt købt trone. Alene regnskabet i 2009/2010 viste et underskud på 12 millioner kroner.

Det er næsten 10 år siden, at de grønblusede senest vandt den største pokal i international klubhåndbold, og siden dengang har det ene regnskab efter det andet afsløret et underskud, som til sidst bankede egenkapitalen i minus.

Men i sidste uge kunne Viborg HK med den daglige leder Jørgen Hansen i spidsen fortælle den første økonomiske succeshistorie i lang tid. Regnskabet for sæsonen 2018/19 præsenterer et overskud på 97.124 kroner.

- I min optik er sorte tal på bundlinjen et vigtigt signal for en sportsklub. Vi kan jo se rundt omkring, at det kniber for andre. I vores branche skal du jo ikke længere end til Randers for at finde et underskud, og sådan er det i næsten alle håndboldklubber. Det er kun nogle få stykker, som kan præstere et plus, siger Jørgen Hansen.

VHK-regnskab 2018(06)-2019(06)

Nettoomsætning: Ikke oplyst (cirka 15 millioner kroner)

Årets resultat: 97.124 kroner

Egenkapital: - 1,3 millioner kroner

Personaleomkostninger: 9 millioner kroner

Over 400 samarbejdspartnere

Sponsorindtægter er steget cirka fem procent

Et produkt med potentiale

I en håndboldverden, hvor transferbeløb er nærmest ikke-eksisterende, og hvor tv-pengene kun rækker til én spillers årsløn, skal hovedparten af indtægterne komme fra sponsorer og andre samarbejdspartnere. Og med kun fire en halv mand på Viborg HK's kontor - Jørgen Hansen er deltidsansat - er der blevet arbejdet møjsommeligt for at indfri målet om et regnskab i balance.

- Det er hårdt, at vi i en lille organisation som vores skal lave en omsætning på 14-15 millioner kroner. Det skal vi knokle for at nå, siger Jørgen Hansen.

- Vi får kun cirka 440.000 kroner i tv-penge, og det er helt galt i forhold til eksponering og antallet af seere. Jeg har brokket mig over det, men der ligger jo en kontrakt med TV 2, som gælder frem til 2025, så det kan jeg ikke gøre noget ved, siger han.

Viborg HK var så sent som i februar/marts havnet i en dyb finansiel krise, men klubben kom akkurat ud på den anden side med skindet på næsen og kan altså nu fremvise det første overskud i nyere tid.

- Nu har jeg to gange prøvet at skulle ud i en redningsaktion. Først for tre år siden, da jeg lige var kommet ind i bestyrelsen og altså her i foråret, hvor vi var nødsaget til at gøre det igen. Det har været benhårdt arbejde, men det lykkedes, siger Jørgen Hansen som slår fast, at Viborg HK stadig har meget at byde på.

- Jeg synes, at vi har et rigtig godt produkt, som kun vil blive bedre fremover. Vi fik ikke medaljer i sidste sæson, men der er sket meget på holdet, hvor der er kommet nogle unge spillere ind, og når de bliver modnet lidt, så tror jeg virkelig på det, siger Jørgen Hansen.

Det var stort for klubben, at den for nylig kunne præsentere en forlængelse med nøglefigur og A-landsholdsspiller, Kristina Jørgensen.

- Det var ikke let, at få den aftale på plads, for hun er en populær spiller, som stort set alle klubber vil have. Vi blev nødt til at slå på nogle andre ting end penge. Blandt andet føler jeg, at vi er som en stor familie. Vi holder sammen, og både spillernes forældre og bedsteforældre kommer til kampene og snakker med os på kontoret. Det er dælme vigtigt at komme hinanden ved, og det synes jeg virkelig, at vi gør noget ud af. Det betyder meget, siger Jørgen Hansen.

Annonce

Sat i verden for at vinde

Men selv med meget talentfulde spillere i truppen og et lille overskud i det seneste regnskab, så skal Viborg HK holde tungen lige i munden for ikke at komme i problemer. Især Team Esbjerg, men også Odense Håndbold, har taget teten i ligaen, og økonomisk springer Viborg HK's negative egenkapital på 1,3 millioner kroner i øjnene.

- Vi er sat i verden for at vinde, og hvis vi skal have vores Champions League-titel nummer fire (vandt i 2006, 2009 og 2010, red.) og et danmarksmesterskab mere, så skal der nogle penge i kassen. Men faktisk skal vi ikke have så mange penge tilført for at have midler nok til at blive en rigtig stor succes, siger Jørgen Hansen.

- Jeg tror, at vi kan gøre det smartere end Esbjerg og Odense. Især Odense har brugt rigtig mange penge, og det behøver vi ikke gøre, for vi har allerede et godt fundament, siger Jørgen Hansen.

Han slår dog fast, at Viborg HK på nuværende tidspunkt har brug for et stærkere kapitalgrundlag.

- Den negative egenkapital er noget, som vi skal have løst, og det arbejder vi seriøst på. Vi skal ud og snakke med nogle mennesker og få dem til at bakke op om klubben. Vi kan styrke vores kapitalgrundlag ved at få flere sponsorer og måske en udvidet ejerkreds, siger Jørgen Hansen.

I øjeblikket er der 50 anpartshavere i Viborg HK. Det betyder, at der er 50 forskellige virksomheder/privatpersoner, som ejer klubben. Over 400 samarbejdspartnere er hoppet med på VHK-vognen og bidrager alle i et eller andet omfang til, at der fortsat findes tophåndbold i Viborg.

- Jeg synes, at vi har en sund ejerstruktur. Hvis man for eksempel tager København Håndbold, så er det en klub ejet af én mand (Kim Mikkelsen, red.), og han dækkede sidste år et underskud på 7,3 millioner kroner. Vi har modsat en bred ejerkreds, som vi appellerer til, siger Jørgen Hansen.

Profilen Kristina Jørgensen har forlænget med Viborg HK, som stadig har meget store sportslige målsætninger både nationalt og internationalt. I denne sæson deltager klubben dog ikke på den europæiske scene. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Annonce

Grøn appel og dialog med kineserne

For at gøre det mere attraktivt at være sponsor i Viborg HK, har klubben lanceret et fordelskort, som blandt andet giver rabat på indkøb af benzin og kontorartikler, og i begyndelsen af efteråret appellerede Viborg HK til de miljøbevidste, da man meldte ud, at man vil være verdens grønneste klub.

- Vi skal selvfølgelig arbejde på at have grøn strøm i hallen, og i loungen bruger vi ikke længere plastikkrus, men er gået over til glas. Vi skal tænke grønt i alt, hvad vi gør, og så skal vi bruge vores brand til at formidle det grønne budskab, siger Jørgen Hansen, som har fået pænt med respons på tiltaget.

- Vores budskab er blevet rigtig godt modtaget, og det har gjort, at vi pludselig sidder til møder i København med nogle landsdækkende virksomheder, som kan se, at de kan få noget mere ud af at samarbejde med os end bare et reklameskilt i en hal. Vi håber på, at det kan føre noget af større karakter med sig.

På det sportslige område har Viborg HK fortsat en aftale med det kinesiske håndboldforbund, som sender både dame- og herrelandsholdet på træningsophold i Viborg.

Og Viborg HK har ikke opgivet håbet op, at man kan lande en "ny Chao Zhai", som tørnede ud for klubben i perioden 2004-2007 og var en af verdens bedste bagspillere.

- Vi taler om at udvide samarbejdet, så vi kan få nogle kinesiske spillere permanent i Viborg. Det kunne være to-tre stykker, men vi vil stille krav om, at de skal have et vist niveau, og kineserne er så ved at kigge på, hvem det kunne være. Der er ikke noget konkret endnu, men det er på tegnebrættet, siger Jørgen Hansen.

Jakob Vestergaard var også cheftræner, da Viborg HK hentede klubbens to seneste Champions League-titler i 2009 og 2010. Men det var nogle dyrekøbte triumfer, og først nu kan Viborg HK præsentere et regnskab i balance. Arkivfoto: Scanpix.
Annonce

Stadig daglig leder

Det var torsdag i sidste uge, at Viborg HK Aps bag lukkede holdt årets generalforsamling. Her fik bestyrelsen to nye medlemmer, Alice Monberg og Karsten Cronwald, mens Jens Jakobsen og Helle Skaarup Larsen sagde farvel.

Endnu har den nye bestyrelse ikke konstitueret sig, så det er uvist, hvem som sætter sig i formandsstolen.

Jørgen Hansen er tidligere formand, men han blev menigt medlem af bestyrelsen, da han i februar sagde ja til at blive midlertidig daglig leder i Viborg HK. Det var i første omgang kun tænkt som en nødløsning.

- I princippet skulle jeg jo kun være daglig leder i Henrik Dahls (ex-direktør, red.) opsigelsesperiode, men så mente bestyrelsen, at jeg lige kunne fortsætte indtil jul og derefter indtil sommer. Det sidste har jeg ikke lovet, og nu må vi se, hvad vi gør. Der er ikke taget nogen endelig beslutning endnu.

Men der er jo ingen, der kan tvinge dig til at blive?

- Jeg har det sådan, at jeg ikke bare kan smutte med god samvittighed, før den rette afløser er fundet, den rigtige plan er lagt, og pengene er der. Der skal være styr på det hele.

Har du lyst til at blive Viborg HK-direktør på fuld tid?

- Nej, det er ikke min målsætning. Jeg elsker at være i klubben, men det behøver ikke være mig, som sidder med ansvaret hele tiden.

Så kan du måske vende tilbage som bestyrelsesformand?

- Det ved man ikke. Vi har jo ikke udpeget en ny formand endnu. Lige nu er jeg menigt medlem af bestyrelsen, og det kan være, at det bliver ved det. Men der er ingen tvivl om, at jeg gerne vil have en tilknytning til klubben fremadrettet, for det er en fed klub.

Den nye bestyrelse konstituerer sig på det næste bestyrelsesmøde, og Jørgen Hansen forventer, at det sker inden for de næste 14 dage.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Stenalderbondens henlagte skat

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

- Jeg har aldrig helt forstået hypen omkring Hald Sø - men en weekendvandretur om søen fik mig overbevist

Viborg FF For abonnenter

Ny bane er klar til lørdagens derby - tekniker og sportschef roser stadions nye hybridunderlag

Debat

Man gjorde en humlebi fortræd: Viborg kan meget mere!

Rundt om Viborg

Protest: Naboer til kamp mod 'afvigende' bolig-nybyggeri i historisk fjordlandsby

Sport For abonnenter

Glem jernladies og jægersoldater: Et nyt heltebillede er ved at opstå

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Viborg FF

Så ramte coronaen Viborg FF - assistent testet positiv

Alarm 112

Kæmpe-skyldner blev spottet på Bilkas p-plads: Politiet snuppede de penge, han havde på lommen

Erhverv

Navnløs-sagen kan ende med påbud og bøder

Sport

Kort før lokalopgør: FC Midtjylland-spiller er blevet testet positiv for corona

Alarm 112 For abonnenter

Mistænkt for menneskesmugling og uagtsomt manddrab: Nu er han blevet dømt for at belure en bekendt, der klædte sig af

Viborg

Søndermarkskirken er vejkirke: - Det gør ligesom dørtærsklen lidt lavere

Annonce