Annonce
Bjerringbro

Efter tre måneders lukning: Liv og begejstring på populært oplevelsesmuseum

Familien Elmose/Kjærsgaard med fire børn var på Energimuseet for første gang og muntrede sig blandt andet med den magiske magnetisme. Foto: Jens Peder Østergaard
Energimuseet i Tange er åbent igen. De ansatte havde glædet sig vildt, og mange gæster fandt da også den straks den åbne dør.
Annonce

Tange: - Det er skønt, at der er kommet liv igen. Det har vi glædet os meget til.

Daglig leder Tina de Linde har svært ved at skjule begejstringen over, at Energimuseet i Tange efter næsten tre måneder coronapause nu igen har åbnet for gæster.

Det skete grundlovsdag, hvor omkring 150 løste billet til bygninger, udstillinger og det store natur- og oplevelses-område, som Energimuseet også råder over.

Lørdag kom der endnu flere, så samlet set er Tina de Linde godt tilfreds med de første dage i den nye sæson.

- Det er flere, end vi sædvanligvis har på denne tid af året. Vi har indtrykket af, at mange har ventet på, at vi skulle åbne, siger Tina de Linde, der også mener, at museet har meget at vise frem - både for nye gæster og for dem, der har været på stedet før.

Hun peger blandt andet på en udendørs udstilling om klimaforandringerne. En udstilling, som man kan se, samtidig med, at man bevæger sig gennem et grønt skovområde i de skønne naturomgivelser, som Energimuseet er begunstiget med.

I formidlingen lægger vi jo vægt på, at sætte det historiske ind i en sammenhæng

Tina de Linde, daglig leder af Energimuseet

Annonce

Tre oplevelsesruter

Som noget andet nyt har Energimuseet også under coronapausen kreeret tre oplevelses- og opgaveruter, som man kan følge og løse via sin smartphone.

Ruterne gør på en underholdende og oplysende måde deltagerne klogere på henholdsvis energi, klima og historie.

På den grønne energirute kommer man således blandt andet forbi Tangeværkets turbiner, vindmøller og solceller. Den røde klimarute giver ved selvsyn oplevelser af, hvor stort et klimaaftryk, vi hver især afsætter, mens den blå historierute både handler om de tidlige vindmøller og om, hvordan vi levede og forbrugte energi for nogle årtier siden.

- I formidlingen lægger vi jo vægt på, at sætte det historiske ind i en sammenhæng. Eksempelvis fik husholdningerne jo mange elektriske husholdningsapparater i 1960'erne, hvor kvinderne for alvor kom ud på arbejdsmarkedet, siger Tina de Linde.

Annonce

Familie fra Bording

Oplysninger og oplevelser er ikke mindst rettet mod de årligt omkring 14.000 skoleelever, der gæster Energimuseet. Men også tusindvis af private - især børnefamilier - lægger hvert år vejen forbi.

Da folkebladet lørdag var på besøg var blandt mange andre Bording-parret Søren Elmose og Cecilie Kjærsgaard med deres fire mindre børn for første gang på besøg.

- Vi har flere gange været forbi herude, men aldrig været inde. Det er meget spændende, sagde Søren Elmose, mens børnene prøvede kræfter med magisk magnetisme i en indendørs udstilling, som også er ny.

Daglig leder Tina de Linde glæder sig hver dag over at gå på arbejde i de grønne og skønne omgivelser - og nu også over, at Energimuseet nu igen kan have gæster både ude og inde. Foto: Jens Peder Østergaard
Efter næsten tre måneders coronalukning byder Energimuseet igen inden for hver dag. Foto: Jens Peder Østergaard
Energimuseet hed oprindelig Elmuseet og var nært knyttet til Tangeværket, som man fortsat kan se og opleve køre under museumsbesøg. Foto: Jens Peder Østergaard
Blandt de mange udendørs udstillinger har Energimuseet én, der oplyser om, hvordan vi på forskellig vis sætter et stort CO2-aftryk og dermed påvirker klimaet. Foto: Jens Peder Østergaard
Ved Energimuseets indgang er der kommet nye plancher op, der på forskellig vis oplyser om klima og miljø. Foto: Jens Peder Østergaard
Tina de Linde og Energimuseet kan blandt andet præsentere en splinterny udstilling i en tidligere staldbygning. Foto: Jens Peder Østergaard
Tina de Linde glæder sig over, at Energimuseet, der har 12 fastansatte plus en del "løse" igen kan holde åbent. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce