Annonce
Viborg

Bag historien: Efter den forfærdelige trafikulykke - på begge sider af hegnet

I dette fodgængerfelt ved Flyvestation Karup blev en 22-årig værnepligtig mandag aften i denne uge dræbt af en flugtbilist. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Kølvrå: Forleden blev det mig, der sammen med en kollega skulle følge op - som vi kalder det - på den forfærdelige trafikulykke, der på Herningvej uden for Flyvestation Karups hovedvagt mandag aften kostede en 22-årige værnepligtig soldat livet.

Min del var at skaffe oplysninger om, hvordan ulykken oplevedes og eventuelt markeredes på flyvestationen og på det nærliggende soldaterhjem, der fungerer som en slags "dagligstue" for især værnepligtige på flyvestationen.

Det lykkedes at få oplysninger/kommentarer fra begge steder, om end på helt forskellig vis. Forløbet viser, hvordan man som presse bliver "håndteret" vidt forskelligt af kilder - i dette tilfælde på to sider af et militært hegn. Forskelligheder som i den givne situation sagtens kan forstås og forklares.

Da min tilgang var, at den trafikdræbte værnepligtige formentlig havde sin gang på KFUM-soldaterhjemmet, var det naturligt at kontakte hjemmets lederpar, for blandt andet spørge, om man der kendte soldaten, og om han ville blive mindet ved en særlig begivenhed.

En opringning til den ene af lederne gav et "ja" til begge dele. Men det gav også en personlig fortælling om, hvordan soldaterhjemslederne kendte den pludseligt afdøde særdeles godt og var meget berørte af det skete. Også fordi lederparret måske var de sidste, der talte med den værnepligtige, før han blev kørt ihjel.

Lidt anderledes var det at få en kommentar fra flyvestationen. Man lukkede ikke pressen fysisk ind i forbindelse med efteromtaler af ulykken. Og der måtte flere telefonopringninger til, før der kom en formel - om end ganske informativ - skriftlig kommentar fra den øverste chef på stationen. I situationen er det svært at brokke sig over, at man ikke ville have pressen "rendende" på et i forvejen ganske lukket og stærkt kontrolleret, militært område.

Men det ændrer ikke ved, at vi som medier, der blandt andet er sat i verden for at formidle følelser og personlige fortællinger, har det bedst med at tale direkte med de berørte, i stedet for at kommunikationen går gennem pressemeddelelser eller anden form for skrift. Men vi må leve med begge dele, og desværre er der nok en tendens til, at mange kilder foretrækker at kommunikere skriftligt...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce