Annonce
Rundt om Viborg

Egnshistorikere holder åbent arkiv og bogudsalg

Fjends Egnshistoriske Forening holdt også sidste år i november et velbesøgt åbent hus i Æ´Fjandboarkiv. Arkivfoto: Morten Pedersen
Fjends Egnshistoriske Forening slår endnu en gang dørene op til åbent hus hos Æ´Fjandboarkiv i Stoholm. Her er der også udsalg af jubilæumsbogen om Stoholm.

Stoholm: Fjends Egnshistoriske Forening indbyder endnu en gang til åbent hus på Æ´Fjandboarkiv i det tidligere rådhus på Iglsøvej i Stoholm. Det sker på torsdag den 7. november, og det er fra klokken 14-17.

I anledning af arrangementet har den egnshistoriske forening nedsat prisen på jubilæumsbogen, der blev udgivet i anledning af 150-året for Stoholm som bysamfund i august 2014. Bogen "Stoholm - Fra gård til by" blev trykt i 1000 eksemplarer, og den markerede Stoholms første 150 år som bysamfund, men tog sin begyndelse flere århundreder før, toget kom til Stoholm i 1864 og sluttede i 2014. Over syv kapitler kommer man omkring de markante perioder i Stoholms historie, som tiden efter landboreformerne, byens og senere stationsbyens udvikling, tiden efter 2. verdenskrig, og tiden fra Fjends Kommune blev en realitet med kommunalreformen i 1970, hvor Stoholm blev kommunens hovedby.

"Bogen blev en stor succes, men vi har et restlager, der nu sælges til 98,00 kr. Under halv pris", fortæller formanden for Fjends Egnshistoriske Forening, Knud Søgaard, i en pressemeddelelse.

Der vil også være en særudstilling af gamle billeder og plancher, og der vil køre billeder på tv på arkivet. I mødelokalet ved siden af arkivet er der kaffe/te og kage. Også her kører gamle og nyere billeder fra forskellige steder i Fjends, lover egnshistorikerne.

"Der bliver rig lejlighed til en uformel snak med såvel de frivillige på arkivet som bestyrelsen for vores Egnshistoriske Forening. Kom og få en snak og giv os gode råd", lyder det.

Annonce
Interessen var massiv, da jubilæumsbogen om Stoholm kom på gaden i august 2014. Arkivfoto: Preben Madsen

Hyldemeter af historie

Æ´Fjandboarkivs dækningsområde er den gamle Fjends Kommune, og på arkivet findes omkring 100 hyldemeter arkivalier af stor forskellighed. Over 4.500 billeder, personpapirer og billeder af over 6.000 personer.

Magasinet er netop blevet renoveret, og også det er der mulighed for at komme ind og se.

"Arkivet modtager meget gerne mere materiale, tag det gerne med, hvis I har noget liggende, husk, det er almindelige mennesker, der skriver den ”rigtige” historie. Savner du oplysninger om din familie eller andre eller måske noget om en bestemt egn eller en begivenhed spørg på arkivet - måske findes der noget", lyder opfordringen fra foreningen.

Fjends Egnshistoriske Forening tæller omkring 330 medlemmer og har til formål at skabe interesse for og udbrede kendskab til Fjends-egnens historie. Der afholdes hen over året arrangementer af historisk art - blandt andet foredrag og udflugter. Foreningen udgiver også hvert år to hæfter med historier om Fjends og fjandboere, og desuden har man udgivet hæfter om enkelte emner eller personer og udgivet tre historiske bøger: En om vind- og vandmøller i det gamle Fjends Herred, jubilæumsbogen om Stoholms historie og et portræt af Ejnar Sigaard.

Foreningens hjemmeside www.fjendshistorier.dk rummer flere historier og er fortsat under udvikling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce