Annonce
Danmark

Ekskone til fynsk terrortiltalt: Han var moderat-doven ramadan-muslim

Antiterroraktionen den 11. december 2019 fandt sted på 20 forskellige adresser i hele Danmark, herunder på denne ejendom på Nordøstfyn. I forbindelse med den fynske aktion blev en 30-årig mand med afrikansk baggrund anholdt og er tiltalt for at fremme terror. Arkivfoto. Birgitte Carol Heiberg
Ekskonen til en 30-årig terrortiltalt mand med bopæl på Fyn havde under deres seks år lange samliv ikke opfattet ham som andet end moderat muslim uden sympati for Islamisk Stat. Sagen er en del af landsdækkende terrorsag.

Terror: Selv om en 30-årig terrortiltalt mand fra Nordøstfyn med afrikansk baggrund havde grusomme videoer fra Islamisk Stat med halshugninger og henrettelser liggende på sine elektroniske enheder, havde hans kone indtil sidste sommer ikke indtryk af, at han i deres samliv havde haft sympati for terrororganisationen.

- Hvis du havde spurgt mig for et år siden ville jeg afvise det. I dag ved jeg det ikke. De handlinger, vi kender Islamisk Stat for, ville han aldrig støtte. Så ville jeg heller ikke have været gift med ham, forklarede kvinden i retten på anklagerens spørgsmål, om hendes eksmand var pro-Islamisk Stat.

Kvinden var tirsdag i Retten i Odense for at vidne om den 30-årige mand, hun var gift med fra 2014 til sommeren 2020, hvor hun lod sig skille fra ham. Dengang sad han ligesom nu varetægtsfængslet efter at være blevet anholdt den 11. december 2019 i en landsdækkende koordineret antiterroraktion med syv politikredse fra Aalborg over Fyn til København.

Annonce

IS-propaganda

Tidligere under retssagen har anklageren dokumenteret en del af det materiale, der er blevet fundet på den 30-åriges mobiltelefon og en anden elektronisk enhed i forbindelse med sin anholdelse for snart 15 måneder siden.

Materialet tæller blandt andet ucensurerede propagandafilm med afhugninger, henrettelser og likvideringer blandet sammen med mandesang a la capella med lovprisninger af Allah, kalifatet, Islamisk Stat og sejren over de vantro.

Dertil en række bøger og tidsskrifter med forherligelse af Islamisk Stat, og hvordan det er en pligt at slå hedninge, jøder, korsfarere, kriminelle og fjender af islam ihjel på forskellig vis. Mange af dokumenterne havde konkrete anvisninger på, hvad man skulle gøre for at slå flest mulige mennesker ihjel.

Annonce

Konverteret til islam

Ekshustruen forklarede i retten om deres samliv frem til antiterroraktionen, som på Fyn fandt sted på deres ejendom på Nordøstfyn. Hun gav et billede af den 30-årige mand som én, der nok var muslim, men ikke specielt troende og ikke ytrede sig positivt for Islamisk Stat, men dog såede tvivl om vestlige medier.

Af samme grund søgte han nyheder fra andre udenlandske medier, mest Russia Today (RT) og en sjælden gang Al Jazeera.

Den 30-årige mand med afrikansk oprindelse og bopæl på Nordøstfyn har blandt andet haft propaganda-videoer fra Islamisk Stat med blodige henrettelser liggende på sine elektroniske enheder. Arkivfoto: Reuters Tv/Reuters/Ritzau Scanpix

Hun var selv konverteret til islam, og havde en kort periode iklædt sig tørklæde, men kunne ikke affinde sig med det. Det havde aldrig været noget krav fra hendes mand, at hun havde tørklæde på, og selv om hun var konverteret var det efter eget ønske og uden pres fra ham.

Det var hendes klare opfattelse, at hans holdning til det at være muslim var meget afslappet. Hun kaldte ham for "en moderat-doven, ramadan-muslim", som sjældent tog i moskeen til fredagsbøn, og kun praktiserede sin religion, når han havde tid eller lyst til det. Han overholdt fastemåneden ramadanen og kunne recitere vers fra koranen, men uden at kunne forstå eller tale arabisk.

Annonce

Vred på eksmand

Til gengæld blev hun vred og kiggede arrigt på sin eksmand i retten, da anklageren dokumenterede politiets tekniske redegørelse om, hvordan hendes arbejds-computer var blevet brugt til at se grumme videoer fra Islamisk Stat på. Han spurgte hende, om hun var vidende om det.

- Han er et røvhul. Nej. Det vidste jeg ikke, svarede hun hurtigt.

Under deres samliv havde han haft gang i mange projekter, forklarede hun også, og fælles for dem alle var, at de altid endte ud i ingenting. Uanset om det var passioner for at holde geder, træne med henblik på at blive fit, eller sælge honning.

- Han gik ind i det med liv og sjæl, når han begyndte på det. Så så han ikke sin familie og glemte os, sagde hun.

Tiltalt for at fremme terror

Den 30-årige mand, som indtil sin anholdelse 11. december 2019 boede på Nordøstfyn, er tiltalt for at ville fremme en terrororganisation og for tilskyndelse til en forbrydelse og billigelse af terror.

Det er efter straffelovens paragraf 114 e, som kan give op til seks års fængsel. Han er også tiltalt for forsøg på terrorfinansiering efter straffelovens paragraf 114 b, som kan give op til 10 års fængsel.

Da der er tale om en domsmandssag - og ikke en nævningesag - kan straffen dog højst være op til fire års fængsel.

I aktionen 11. december 2019 deltog syv af landets 12 politikredse. Ud over politiet i København var det politiet på Københavns Vestegn, Midt- og Vestsjælland, Fyn, Midt- og Vestjylland, i Østjylland og i Nordjylland, der var med. Derudover var Politiets Efterretningstjeneste (PET) involveret.

Manden er fortsat omfattet af navneforbud.

Handlinger, hun karakteriserede som meget spontane og hurtige, og indædt fokuserende på sine ideer for så at tabe interessen meget hurtigt igen.

- Jeg stod med fuldtidsjob, tre børn, og havde ikke tid til at lege med på hans projekter, indrømmede hun. Parret har to børn sammen.

Annonce

Vidner fra PET

En del af bevismaterialet mod den 30-årige mand, som ankommer til retten bæltefikseret på begge hænder, er ikke kun de videoer og skriftlige dokumenter fra Islamisk Stat fundet på hans elektroniske enheder, men også gennem nøje overvågning af ham - og de øvrige, som i december 2019 blev anholdt i den storstilede antiterroraktion.

Det præcise omfang af overvågningen af agenter fra Politiets Efterretningstjeneste og dets rolle forbliver dog hemmeligt for offentligheden.

Tirsdag skulle to anonyme agenter fra tjenesten afhøres via videolink til retssalen på domhuset i Odense, og det havde retsformanden på forhånd besluttet skulle ske for lukkede døre. Det skete med henvisning til en paragraf i retsplejeloven, som sikrer "en polititjenestemand med en særlig tjenestefunktion og det af hensyn til denne særlige tjenestefunktion er nødvendigt at hemmeligholde identiteten".

Først sidst i marts ventes der dom.


Hvis du havde spurgt mig for et år siden ville jeg afvise det. I dag ved jeg det ikke. De handlinger, vi kender Islamisk Stat for, ville han aldrig større.

Ekskone til 30-årig terrortiltalt mand under vidneforklaring i retten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce