x
Annonce
Viborg

El-kunde: Nye målere kan misbruges

Uvedkommende kan hacke sig ind på fjernaflæste el-målere og misbruge oplysningerne til at planlægge indbrud, gør Per Kühlwein opmærksom på. Arkivfoto: Henning Hansen

Sikkerhed. Kunder hos Energi Viborg advarer om, at kriminelle via de nye el-målere kan tjekke, om folk er hjemme.

Energi Viborg er snart færdig med at installere nye såkaldte fjernaflæste el-målere hos sine cirka 20.000 kunder i Viborg og omegn. Det betyder, at el-selskabet løbende kan følge med i el-forbruget, og når elselskabet indfører forskelige priser på strømmen hen over døgnet, betyder det, at kunderne kan bruge mest strøm, når den er billigst.

Annonce

Men de ny målere åbner også en mulighed for, at kriminelle kan misbruge oplysningerne - eksempelvis ved at uvedkommende hacker sig ind på systemet eller finder frem til kundens adgangskode og på den måde kan følge med i, hvornår der er nogen hjemme i huset.

Det gør Per Kühlwein, der bor i et af de nye højhuse ved Søndersø, opmærksom på.

»Ingen forestiller sig, at sådan et system kan misbruges, men vi har jo eksempelvis set i Se og Hør-sagen, hvor let det er at misbruge personfølsomme oplysninger på nettet, så jeg frygter, at kriminelle vil kunne bruge måleroplysningerne til at planlægge indbrud,« siger Per Kühlwein.

Kontaktet Energi Viborg

Han har henvendt sig til Energi Viborg, der forsikrer, at selskabet følger alle sikkerhedsprocedurer og gør alt, hvad der er muligt for at undgå, at data fra målerne kan misbruges af uvedkommende.

»Uanset forklaringerne synes jeg, der er tale om uheldig glidebane, hvor vi som forbrugere må acceptere stadig større indgreb i privatlivets fred på teknologiens alter. Det minder mig om et overvågningssamfund som det gamle Østtyskland,« siger Kühlwein.

Hos Energi Viborg siger økonomichef, Mette Urup, at hun ikke kan afvise, at systemet kan misbruges.

»Men tyve kan jo også følge med i, om skraldepanden bliver tømt, og om der er tændt lys i huset eller lejligheden. Det er nok trods alt lettere end at hacke sig ind i vores system,« siger Mette Urup, som tilføjer, at det fra 2020 er et lovkrav, at el-selskaberne skal installere den slags målere.

»Hos vores konkurrent, Energi Midt, er det flere år siden, man gik over til fjernaflæste målere, og mig bekendt har der ikke været tilfælde af misbrug. Det ville vi givetvis have hørt om, hvis det var tilfældet,« siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

VFF-direktør vil få det bedste ud af forfærdelig situation

Viborg

Kæmper for at følge med: Efterspørgslen på Bilka To Go er eksploderet

Annonce