Annonce
Bjerringbro

Elever fra Skals og Bjerringbro kæmper om at blive årets Unge Forsker

Snart er der finale i talentkonkurrencen Unge Forskere. Viborg Kommune er repræsenteret med 23 dygtige unge fra Skals Efterskole og Bjerringbro Gymnasium.  Arkivfoto: Timo Battefeld
Rekordmange unge, der går i skole i Viborg Kommune, har nået finalen i talentkonkurrencen Unge Forskere. De 23 skolelever kommer fra Skals Efterskole og Bjerringbro Gymnasium.

Bjerringbro/Skals: 15 elever fra efterskolen i Skals og otte elever fra Bjerringbro Gymnasium  er blevet udtaget til at deltage i finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, 'Unge Forskere'.

16-årige Emilie de Neergaard Ravn er en af de 15 elever fra Skals Efterskole, der er i finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Sammen med elev Kirstine Nielsen har hun undersøgt, om man kan lave tøj af majs. De to elever vil gerne gøre tøjindustrien mere bæredygtig, og de har forsket i, om man kan lave tekstilet viskose ud af den cellulose, som man finder i stænglerne fra majsplanter.

Projektet får hård konkurrence i finalen. Ikke alene skal de to elever kæmpe mod de 13 andre elever fra deres egen skole, der stiller op med projekter om f.eks. rent drikkevand, strømpepant og mælkeflasker. De skal også dyste mod en lang række andre talentfulde unge finalister fra grunduddannelser i hele Danmark.

I alt 50 juniorprojekter fra grundskolen og 50 seniorprojekter fra ungdomsuddannelserne har kvalificeret sig til finalen i slutningen af april, der på grund af corona-pandemien i år afvikles virtuelt. Og Viborg Kommune er flot repræsenteret i finalen. Udover de syv juniorprojekter fra Skals Efterskole er tre projekter fra seniorrækken med. De tre projekter er fordelt på otte unge finalister fra Bjerringbro Gymnasium, alle fra 2.x.

Noah Martinussen (tv) og Lucca Aytemiz går i 2x på Bjerringbro Gymnasium er sammen finalister i talentkonkurrencen 'Unge forskere'. Pressefoto

- Igen i år emmer de indsendte projekter af opfindsomhed og nysgerrighed efter at undersøge og finde svar. Trods corona-pandemi og hårde restriktioner bevarer eleverne alligevel begejstringen for forskning og naturvidenskab. Fantastisk at de unge forskere har kunnet udnytte tiden derhjemme til at fordybe sig i deres naturfaglige projekter, siger programleder for Unge Forskere, Louise Lund Bækgaard.

En af de unge talenter der er blevet udtaget til finalen i konkurrencen Unge Forskere er Emilie de Neergaard Ravn, der går på Skals Efterskole. Pressefoto

Ved finalen vil alle deltagerne, præsentere deres projekter mundtligt for juryen foran en skærm derhjemme. Tirsdag den 27. april kåres henholdsvis en samlet junior- og seniorvinder, som herefter kan smykke sig med titlen Årets Unge Forsker og indkassere en samlet præmie på 25.000 kroner.

Annonce

Udgangspunkt i FN-verdensmål

Hos Bjerringbro Gymnasium er man meget stolt over, at tre hold er gået videre til finalen.

Eleverne er  alle fra BeSience 2.g-klassen, som er en naturvidenskabelig klasse. Hele klassen har været med i konkurrencen i forbindelse med deres SRO-opgave. De tre grupper, der gik videre, har arbejdet med emnerne vandrensning, foder til køer og antibiotika-resistente bakterier, og har alle taget udgangspunkt i fagene biologi eller bioteknologi. Konkurrencen har i år haft fokus på FN-verdensmålene og mange opgaver har derfor haft fokus på bæredygtig udvikling.

- Det er i høj grad med til at øge elevernes motivation for de naturvidenskabelige fag. Vi har selvfølgelig støttet dem, efter de har valgt, hvad de gerne ville lave, og vi har hjulpet dem, når de har haft spørgsmål. Men selve emnerne er noget, de selv har valgt, siger Finn Troldtoft Pedersen,der er fysik- og matematiklærer på Bjerringbro Gymnasium.

17-årige Lucca Sedef Aytemiz er en del af en af de grupper, der er gået videre til finalen.

- Det har været lærerigt på mange måder, og det har også været enormt sjovt gruppearbejde, fordi vi har siddet mange sene aftener sammen og hygget os med det. Det har selvfølgelig også været lidt stressende til tider, siger Lucca Aytemiz om at arbejde med projektet.

Unge Forskere er arrangeret af Danmarks nationale naturfagscenter Astra, og har H.K.H. Prins Joachim som protektor. Konkurrencen giver alle elever, uanset klassetrin, mulighed for at udforske og arbejde med et naturfagligt projekt, de brænder for. Det kan være et spændende forsøg, et teoretisk projekt, en ny opdagelse eller en innovativ opfindelse.

- Ideen er at give eleverne en arena at spille på, som er meget virkelighedsnær, fordi de skal arbejde med deres egne projekter, og de skal præsentere det for nogle fagpersoner. Det kræver helt vildt meget arbejde, og de bliver drevet til fordybelse på en anden måde, end de gør hjemme i klasselokalet, fortæller Louise Lund Bækgaard.

Det er også den oplevelse Lucca Aytemiz har haft:

- I hverdagen i gymnasiet er der nogle dag-til-dag-lektier, som godt lige kan smutte. Men med det her, har man jo tid til faktisk at gå i dybden med noget meget specifikt og virkelig forstå det, siger hun.


Det har været lærerigt på mange måder, og det har også været enormt sjovt gruppearbejde, fordi vi har siddet mange sene aftener sammen og hygget os med det. Det har selvfølgelig også været lidt stressende til tider,

Lucca Sedef Aytemiz


I disse dage er finalisterne i Unge Forskere samlet til Bootcamp, hvor de øver sig i at præsentere deres projekter for de andre deltagere og eksperter, inden finalen. Bootcampen foregår normalt ved fysisk fremmøde, men bliver i år afholdt virtuelt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Computertyve på spil i Tange

Annonce