Annonce
Viborg

Elever på ny uddannelse skal spise gratis - men hvem skal så betale?

Den få år gamle Viborg Produktionsskole bliver en del af den nye Forberedende Grunduddannelse. Arkivfoto: Morten Dueholm

Politikerne har ikke afsat penge til det gratis daglige måltid, som de har besluttet, eleverne på den nye FGU-skole skal have. Det siger lærernes fagforbund, der frygter, at pengene bliver taget fra undervisningen.

Viborg: Arbejdet med at etablere en ny fælles uddannelse i blandt andet Viborg er i fuld gang bag kulisserne, men nu kommer lærernes fagforbund med en opsigtsvækkende melding:

Det er blevet besluttet, at eleverne - som er unge under 25 år, der ikke er i gang med en uddannelse, og som har brug for en afklaring for fremtiden - skal spise gratis på skolen.

Som bekendt er der dog intet i verden, der er gratis. Så hvem skal betale måltidet? spørger Uddannelsesforbundet, hvor de kommende FGU-lærere er organiseret.

For FGU'en i Viborg - som også bliver moderinstitution for FGU-skolen i Silkeborg - vil madordningen hvert år koste knap 2,5 millioner kroner. Det viser udregninger fra Uddannelsesforbundet.

- Sådan som situationen er nu, bliver skolerne tvunget til at finde pengene til elevernes mad fra andre poster. Og det risikerer at blive på bekostning af kvaliteten af undervisningen, advarer Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet, i en pressemeddelelse.

FGU

Forberedende Grunduddannelse (FGU) er sat i verden for at samle den vifte af tilbud, som lige nu kæmper om den samme målgruppe. Det sker ifølge partierne for at mindske frafaldet og undgå, at nogle unge falder ned imellem to stole.- Målgruppen for FGU'en er alle unge under 25 år, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, og som har behov for afklaring om deres fremtidige uddannelses- og beskæftigelsesvej.

- FGU skal erstatte en række eksisterende forberedende uddannelsesforløb for målgruppen. Det drejer sig om produktionsskole, kombineret ungdomsuddannelse (KUU), erhvervsgrunduddannelsen (EGU) samt almen voksenuddannelse (AVU), ordblindeundervisning for voksne (OBU) og forberedende voksenundervisning (FVU).

Aftalen om en ny forberedende uddannelse (FGU) er indgået mellem S, SF, V, K, DF, R og LA. Alternativet og Enhedslisten har efterfølgende tiltrådt aftalen.

I Viborg kommer FGU'en til at bestå af en kombination af Viborg Produktionsskole, dele af VUC og dele af ungdomsskolen. Det er endnu uvist, hvor skolen placeres, men et godt bud er produktionsskolens få år gamle lokaler på Marsk Stigs Vej.

FGU'erne landet over skal placeres i 27 selvejende institutioner, hvorunder der samlet oprettes 88 skoler, som skal åbne dørene 1. august 2019.

Viborg og Silkeborg kommuner har besluttet at slå de administrative pjalter sammen. Basen bliver i Viborg, men der skal være en skole i begge byer.

488 elever

Uddannelsen bliver taxameterstyret. Det vil sige, at der udbetales et beløb per elev til skolen. Det kan altså vurderes, at de penge er inklusiv måltidet - eller måltiderne. Lige nu spiser produktionsskoleelever to gange i løbet af en skoledag.

Det kan altså også vurderes, som Uddannelsesforbundet gør det, at pengene til mad bør være et særskilt beløb - som man altså opfordrer Folketingspolitikerne til at finde.

Forbundsformanden opfordrer Folketingets politikere til at finde de omkring 70 millioner kroner, der årligt ser ud til at mangle på landsplan, i de igangværende finanslovforhandlinger.

- Jeg kan ikke forestille mig, at politikerne har tænkt sig, at madordningen skal være på bekostning af kvaliteten af undervisningen. Derfor må de finde pengene til det andetsteds, fastslår Hanne Pontoppidan.

Ifølge Uddannelsesforbundet skal politikerne dog i det hele taget have ros for, at de har vedtaget, at eleverne skal have gratis måltider.

- Fælles spisning kan være med til at give de unge gode sociale vaner og kostvaner, og det kan sikre, at de får den næring og energi, som de behøver for at lære så meget som muligt, påpeger Hanne Pontoppidan.

Produktionsskoleforeningen anslår, at et dagligt måltid vil koste omkring 25 kroner per elev. Det svarer til 5000 kroner årligt per elev. Sammenholder man det med, at Undervisningsministeriet estimerer, at der skal gå 488 elever på FGU'en i Viborg, kommer det således til at koste den 2.440.000 kroner årligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg

Depeche Mode – lyden af min ungdom

Annonce