Annonce
Bjerringbro

Elever vilde med aktivtime

Her ses Malte Emil med mobiltelefonen, hvor Aktivtime.dk er downloadet. Gruppen havde let ved at svare på spørgsmålet om, hvordan vikingerne fremstillede perler. Foto: Bjarne Nilsson.

Et internetbaseret pædagogisk værktøj er med til at føre folkeskolereformens målsætninger ud i livet på Bøgeskovskolen.

Bøgeskovskolen har indkøbt et indlæringsværktøj, som producenten kalder aktivtime.dk. Og det er et af de bedre indkøb, som begejstrer både lærere og elever.

Det er programmør Torben Tras, der har udviklet Aktivtime.dk

Det viste det Aktivtime-forløb fredag den 20. maj, som afsluttede en emneuge om vikingerne, deres liv og kulturhistorie. Avisen tog med børnene ud i det fri, for det, Aktivtime-programmet kan, er, at det forener fysisk bevægelse med indlæring af det stof, som eleverne har tilegnet sig i klasselokalet. Samtidig træner eleverne deres sociale kompetencer i forhold til hinanden og den gruppe, som Aktivtime forudsætter dannet.

Lærer Belinda Hornsgaard i fuld sving med at få grupperne sat sammen.

En af grupperne var Malte Emil Markvardtsen 5.a uformel leder af, for det var ham, der havde den mobiltelefon, som aktivtime.dk er downloadet på. Opgaven gik ud på at besøge omkring 20 gps-hotspots på Bøgeskovskolens område. Hver gang eleverne står på sådan et hotspot, kommer programmet med et spørgsmål om vikingetiden - spørgsmål, der naturligvis relaterer sig til den viden om vikingerne, som hele ugen er gået med at tilegne sig på klassen.

Annonce

Det første spørgsmål voldte drengene i Malte Emils gruppe en smule hovedbrud: Hvor kommer ler fra, lød formuleringen. Men efter nogle overvejelser dæmrer et svar frem: Ler er jo en jordart, så man finder det nok i jorden, lød konklusionen. Og det er i hvert fald ikke forkert. Man kan også finde ler på bunden af søer, fjorde og i havet, for ler er jo typisk dannet i istiderne ved, at meget finkornet sand er dalet ned igennem vandsøjlen i en smeltevandssø og aflejret på bunden. Siden kan der være vendt op og ned på jordlagene, så leret nu ligger på havets eller fjordens bund.

Så gik det nemmere med et spørgsmål om, hvordan man lavede perler i vikingetiden. Her må drengene have hørt efter. For perler lavede man af leret, der var gravet op af jorden, lød det prompte. Siden blev leret brændt i en ovn og vupti! Så havde man alle de perler, man kunne ønske sig.

Lære via bevægelse

En af de lærere, der har brugt Aktivtime.dk fra første færd er Belinda Hornsgaard. Hun fortæller:

»Vi blev præsenteret for programmet på et lærermøde, og da tænkte jeg, at det lød rigtig godt og fornuftigt, så det måtte jeg da se at få prøvet af. Og nu er jeg ikke i tvivl: Nogle af mine elever lærer simpelt hen bedre ved at bevæge sig. Samtidig kan jeg sammensætte elevgrupperne pædagogisk, så jeg på den måde kan differentiere undervisningen. Lade de dygtigste elever lære fra sig, så de knapt så dygtige også får stort udbytte af det. Jeg kan også vælge at sætte grupperne sammen, så nogle elever får lidt nemmere opgaver, end andre får. Jeg kan kun anbefale mine kolleger at tage dette her til sig«.

Belinda Hornsgaard finder, at Aktivtime.dk hjælper hende med at føre nogle af folkeskolereformens største og vigtigste målsætninger ud i livet.

Annonce

Skal bredes ud

Det var også den ambition, som skaberen af hjemmesiden havde, da han gik i gang med at løse opgaven. Han hedder Torben Kjeldgaard Trans. Han er programmør og fortæller her, hvordan han overhovedet gav sig i kast med at udvikle Aktivtime:

»Ved et forældrearrangement i mit eget barns skole var der en lærer, der fortalte om, at han manglede noget it-værktøj, som kunne hjælpe ham med folkeskolereformens målsætninger. Det fik mig til at tænke, og så gik det slag i slag, og nu kører programmet foreløbig her på Bøgskovskolen«.

Torben Kjeldgaard Trans oplyser, at han har fået 75.000 kroner af Viborg Kommunes forebyggelsespulje til at brede programmet ud til samtlige folkeskoler i Viborg Kommune. Den enkelte skole skal stadigvæk ud af egne lommer finde en mindre sum penge til indkøbet, men Torben Kjeldgaard Trans håber og venter, at aktivtime.dk inden så længe er at finde på alle kommunerskolerne.

Annonce
Viborg For abonnenter

Trafik og fortid ligner de største forhindringer ved enormt midtby-byggeri

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Viborg

Kæmpe-investering prioriteres højt i byrådet

Sport

Sommerbrag i stadionhallen: Viborg tildelt Super Cup-værtskab

Alarm 112 For abonnenter

Rasmus Paludan frifundet i sag om ulovlig afbrænding: En sofa blev futtet af i haven i Rødkærsbro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Endnu en anmeldelse om høj musik fra en Soundboks midt om natten

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Annonce