Annonce
Danmark

Elselskaber brænder fingrene på vindmøller

Tre danske el-selskaber har nedskrevet værdien af deres vindmøller med mere end 750 mio. kr. på få år. Vindmøller er slet ikke en opgave for el-selskaber, lyder kritikken. Arkivfoto

SE, Ewii og Seas-Nve har nedskrevet værdien af deres vindmølleinvesteringer med over 750 mio. kr.

Vindmøller: De kundeejede el-selskaber har investeret milliarder i vindmøller, men flere af selskaberne er efter få års ejerskab blevet tvunget til at nedskrive værdien med trecifrede millionbeløb.

Det skriver Finans.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, er skeptisk over for el-selskabernes vindinvesteringer. Pengene kunne i stedet være brugt på at nedbringe el-kundernes regning og samtidig forbedre virksomhedernes konkurrenceevne.

- Man skal overveje, om det er i forbrugernes interesse, at el-selskaberne fremmer alternative energiformer frem for at sikre lave elpriser, siger han.

Alene de sidste to år har tre af landets største energiselskaber - SE og Ewii fra Jylland samt Seas-Nve fra Sjælland - nedskrevet værdien af deres vindmøller med mere end 750 mio. kr.

Det står i kontrast til flere pensionskasser og andre professionelle investorer, der har haft langt mere succes med deres investeringer i vind.Selv om el-selskaberne har monopol på at drive el-nettet, har de ikke nødvendigvis nogen speciel forstand på vindmøller, påpeger Per Nikolaj Bukh.

- Vindmøller har ikke noget med deres kerneforretning at gøre, siger han og peger på, at el-selskaberne i forbindelse med investeringer i vindmøller er i benhård konkurrence med pensionskasser og andre professionelle investorer.

Anders Houmøller, der er sekretær for Foreningen af Slutbrugere af Energi (FSE), der tæller er række store danske virksomheder, kalder investeringerne "højrisikable".

- De skulle have holdt sig væk, for de har ikke forstand på engrosmarkedet (produktion af el, red.), og de har brændt sig helt grusomt, siger han til Finans.

Det har ikke været muligt at få et interview med direktørerne i el-selskaberne, men både Seas-Nve, SE og Ewii forklarer via mail, at de er fortrøstningsfulde i forhold til deres investeringer. Seas-Nve og Ewii fremhæver samtidig, at de forsøger at hjælpe den grønne omstilling.

- Vi forventer flotte trecifrede resultater i millionklassen de kommende år, skriver Jesper Hjulmand, adm. direktør i Seas-Nve.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce