Annonce
Viborg

En ægte kærlighedshistorie: Forlovelsesringen der fandt hjem efter 72 år

Den famøse ring er blevet delt og liket utallige gange på de sociale medier for at finde den rette ejermand.

To historie-entusiaster fandt under en tur med metaldetektoren en 72 år gammel forlovelsesring på en mark i Mønsted. Ringen med indgraveringen "Elly 18/5-45" fortjente ifølge de to mænd at komme hjem. Og til sidst lykkedes det.

Frederiks: Elly får ringen i hånden. Hun løfter den op, så hun kan se den i lyset, og så smiler hun stort. Hun nikker og er stille et øjeblik. Så knuger hun ringen i hånden og siger:

- Jeg havde aldrig troet, jeg ville se den igen. Den havde vi opgivet for mange år siden, siger 89-årige Elly Østergaard Pedersen med et stort smil, da hendes mands forlovelsesring, der har været væk i 72 år, endelig er kommet hjem.

I lejligheden ved hjemmeplejen i Frederiks er en lille del af den store familie samlet i dagens anledning. Historien om ringen har før været fortalt, og nu er beviset her endeligt.

Men historien begynder et helt andet sted. Nemlig i Mønsted i 1940'erne.

Annonce
Sådan så de ud i 1950'erne: Elly Østergaard Pedersen (født Nielsen) og Viggo Pedersen.
Elly Pedersen var rigtig glad for at se den gamle ring, der har ligget 72 år i den midtjyske muld.

Frieriet

Viggo og Elly havde set hinanden i et stykke tid. Elly sneg sig sommetider ud om aftenen for at gå ture med Viggo, og de to blev hurtigt forelskede. Viggo tjente på en gård i Mønsted, mens Elly arbejdede på telefoncentralen i Sparkær.

Med en timeløn på to kroner havde Viggo sparet penge sammen i lang tid for at kunne købe forlovelsesringe og fri til den dengang 18-årige Elly. Hun havde nemlig også en anden bejler, så Viggo måtte tage sig sammen til at få friet, inden konkurrenten gjorde det.

Og det gjorde han så, Viggo. Den 18. maj 1945, kort efter krigens afslutning, var Viggo nede på knæ. Han friede til Elly, der straks sagde ja. De var lykkelige, og alt var, som det skulle være. Lige indtil Viggo tabte sin ring.

Sådan så de ud i 1950'erne: Elly Østergaard Pedersen (født Nielsen) og Viggo Pedersen.

Ringen var væk

Viggo tabte forlovelsesringen, 14 dage efter han havde friet. Under sit arbejde i marken var den lidt for store ring faldet af. Han ledte i flere dage efter den, men det lykkedes ham aldrig at finde den.

- Han var godt nok flov og ked af det, da han skulle fortælle mig, at den var væk. Vi sagde det ikke rigtigt til nogen dengang, for det var ikke noget, man snakkede om, siger Elly og griner.

Parret blev gift to år efter, den 16. marts 1947 i Finderup Kirke. De ville gerne have været gift den 18. marts, som Ellys forældre, men da kirken dengang kun måtte varmes op om søndagen, måtte de derfor blive gift to dage før.

Viggo og Elly havde for længst opgivet håbet om at finde den dyre ring, så Viggo havde med en ny opsparing købt endnu en ring.

- Penge var jo intet efter krigen, så det var meget svært at få råd til guld. Det er noget helt andet i dag, fortæller Elly, der mistede sin egen ring for flere år siden, da hun fik fingeren i klemme, og lægen måtte klippe den i stykker.

Klaus Østergaard og Troels Thomsen fandt Ellys mands forlovelsesring, der har været væk i 72 år. Mandag aften afleverede de den til 89-årige Elly. Foto: Stine Elkær

Metaldetektor og Facebook

En dag i efteråret 2016 går Klaus Østergaard og Troels Thomsen med deres metaldetektorer og leder efter danefæ på en mark i Mønsted. De svinger metaldetektoren fra side til side, som de gør det kilometer efter kilometer. Pludselig bipper Troels' detektor, og han graver fundet op. 10 centimeter nede i jorden ligger en ring og skinner.

- Ude midt på marken, så var den der bare. Og så så vi indgraveringen og datoen, og med den dato troede vi ikke, vi ville kunne finde den retmæssige ejer. Men når der står navn i, så vil man jo selvfølgelig gerne finde vedkommende, siger Troels Thomsen, der til daglig arbejder som kok, men bruger en stor del af sin fritid med metaldetektoren i hånden.

Efter fundet valgte Klaus at dele billedet af ringen på Facebook, hvor den hurtigt blev liket, delt og kommenteret af forskellige personer. Selvom de ikke var særlig optimistiske, gav de det alligevel et forsøg.

- Jeg slog det op på Facebook. Jeg opsøgte præsten og kiggede i kirkebøger, men der var ingen, der var blevet gift den dato. Og så gik det lidt i stå der i efteråret, fortæller Klaus Østergaard, der arbejder på Regionshospitalet Viborg og sammen med Troels bruger mange timer på markerne i Mønsted og omegn.

Men denne Elly kunne umiddelbart ikke findes. Alligevel valgte Klaus igen for et par dage siden at dele opslaget, for det kunne jo være, at nogen savnede ringen.

Og det gav pote.

Klaus Østergaard og Troels Thomsen fandt Ellys mands forlovelsesring, der har været væk i 72 år. Mandag aften afleverede de den til 89-årige Elly. Foto: Stine Elkær

- Nu skal vi virkelig passe på den

Elly og Viggo fik fire børn og har nu 14 børnebørn og 24 oldebørn. Og det var et af de mange børnebørn, der var klar ved tasterne, da hun så ringen på Facebook.

- En veninde taggede mig i opslaget, fordi hun kunne huske, at min bedstemor hedder Elly. Datoen 18. maj passede jo ikke, men så slog det mig, at det kunne være forlovelsen i stedet. Jeg ringede herud, men i mellemtiden havde min kusine så også set opslaget, og det var så min bedstefars ring, fortæller Camilla Tousig.

I den lille lejlighed på Parkvænget sidder Elly, sønnen Ole, svigerdatteren Lis, barnebarnet Camilla og de to ring-findere Klaus og Troels og spiser kage. Elly fortæller gamle historier, mens de andre lytter. Og så taler de om metaldetektorer, som er skyld i hele historien.

- Det er så fedt, at ringen er tilbage, hvor den hører hjemme nu. Det er meget glædeligt, siger Klaus Østergaard og Troels Thomsen.

Ringen, der blev væk for 72 år siden, og som har ligget på en mark i Mønsted lige siden, er endelig kommet hjem. Viggo, der gik bort for 15 år siden efter et kræftforløb, fik aldrig selv muligheden for at se sin ring igen, men Elly forsikrer familien om, at han havde fundet det rigtig morsomt.

- Men nu skal vi virkelig passe på den, siger Elly og knuger ringen i sin hånd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce