Annonce
Debat

En bæredygtig kommune for mennesker og miljø

Her i valgkampens slutspurt vil jeg gerne præsentere mine ambitioner for en ny dagsorden i Viborg Kommune. Jeg stiller op til byrådet i Viborg Kommune, fordi jeg ønsker en kommune, der er socialt balanceret og bæredygtig i både miljømæssig og økonomisk forstand.

Jeg vil arbejde for at indføre en ny politisk kultur, hvor almindelige mennesker inddrages i langt højere grad i beslutningerne, og jeg vil være en tydelig og konsekvent stemme, der taler for en ambitiøs klimaindsats, mere økologi og et stærkt fællesskab.

Vi skal have en ny politisk kultur baseret på dialog med og lydhørhed over for den almindelige befolkning. Byrådet skal lytte til og inddrage de mennesker, som berøres af beslutningerne - både for at træffe klogere beslutninger, men også for at motivere flere til at deltage i demokratiet. Flere beslutninger og midler skal også lægges ud i lokale fællesskaber, så valgte lokalråd får mulighed for selv at disponere over kommunale midler.

Endelig skal vi væk fra den mistillidskultur, som præger den offentlige sektor. Personalet og fagligheden skal sættes fri i kommunale institutioner som børnehaver, skoler og plejehjem. Dem, der har viden og kompetencerne - lærere, pædagoger, sagsbehandlere, sosu'er m.fl. må have meget mere frihed til at udfolde deres faglighed.

I Viborg Kommune boomer byggeriet. Byggeriet kan udgøre en stor belastning for vores klima. Derfor bør vi satse meget mere på bæredygtigt byggeri. Klimarådet har også netop fastslået, at energirenovering af bygninger er den mest omkostningseffektive måde at reducere CO2-udslippet på, så her skal kommunen løfte sin del af ansvaret.

Dette kan meget vel være gennem ESCO-projekter, hvor private entreprenører foretager energirenoveringen og så efterfølgende bliver betalt med besparelsen. Det er gratis for kommunen, så i mine øjne er det bare med at komme i gang.

Vi skal også investere meget mere i vedvarende energi og satse på affaldssortering og genanvendelse. For at styrke bæredygtigt iværksætteri bør kommunen også have et grønt iværksætterhus, hvor virksomheder med fokus på bæredygtighed skal kunne leje faciliteter og få kompetent og målrettet rådgivning i opstartsfasen.

I de kommunale køkkener og kantiner skal der langt mere økologi og flere lokale råvarer på bordet. Det giver en stabil efterspørgsel, som kan motivere flere lokale landmænd til at omlægge til økologi. Kommunen skal også tilbyde gratis omlægningstjek for alle konventionelle landmænd, så de kan få et kvalificeret grundlag at træffe beslutning om omlægning til økologi ud fra.

I Alternativet er vi meget bevidste om, at alle ikke har de samme grundvilkår. Derfor er det vigtigt, at kommunen investerer i at give alle mennesker forudsætningerne for at skabe et godt liv. Jeg vil gerne fokusere på tidlig indsats og forebyggelse af sociale problemer og marginalisering eksempelvis ved at tildele familie-afdelingen flere ressourcer, så den enkelte sagsbehandler ikke har flere sager, end der er tid til at sætte tidligt ind og følge op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Korstog mod de frie skoler

Viborg FF

Silkeborg-direktør med hjertesuk og opfordring til VFF-fans - bliv hjemme fra topkamp i Silkeborg

Annonce