Annonce
Rundt om Viborg

En chance for mindre dokumentation og mere pleje

Lederen af plejecentrene i Sjørup og Stoholm, Vibeke Ebbesen (tv.) og social- og sundhedsassistent og konstitueret FOA-fællestilidsmand Anette Foged ved den midlertidige indgang til Sjørup Ældrecenter. Foto: Morten Pedersen
Tre år med frie hænder på ældreområdet er en god chance for at skære ned på dokumentationskravene til de ansatte i ældreplejen, lyder det fra ansatte på Sjørup Ældrecenter.
Annonce

Sjørup/Viborgegnen: Tre år med frie hænder på ældreområdet er en god chance for at gøre op med nogle af dokumentationskravene i ældreplejen.

Sådan lyder det samstemmende fra lederen af plejecentrene i Sjørup og Stoholm, Vibeke Ebbesen, og social- og sundhedsassistent Anette Foged. Sidstnævnte har arbejdet på Sjørup Ældrecenter i 17 år og blev fra den 1. oktober konstitueret fællestillidsmand for alle social- og sundhedshjælpere og assistenter - organiseret under  FOA - på kommunens plejecentre og omsorgscentre.

Statsministeren udpegede i sin åbningstale i Folketinget tidligere på ugen Viborg Kommune som en udvalgt kommune, der får frie hænder til at gå nye veje i ældreplejen med det hovedfokus at få flere varme hænder hos de ældre.


Jeg bruger som social- og sundhedsassistent mellem to og to en halv time om dagen på at dokumentere ved computerskærmen, og det er der nu en god mulighed for at ændre på.

Anette Foged, Sjørup Ældrecenter


Og det mest oplagte sted at finde mere tid til nærvær og pleje er i den tid, der går med at dokumentere, påpeger Anette Foged, da folkebladet møder hende og plejehjemsleder Vibeke Ebbesen ved plejecentret i Sjørup.

- Jeg bruger som social- og sundhedsassistent mellem to og to en halv time om dagen på at dokumentere ved computerskærmen, og det er der nu en god mulighed for at ændre på. Nogle dage er det måske tre timer og andre dage en time, men der er helt sikkert ressourcer at hente til den nære pleje i kravene til dokumentation, siger Anette Foged.

Annonce

Dobbelt dokumentation

Det med at skære ned på dokumentationskravene er noget, skiftende regeringer har sat sig for at ændre på, påpeger hun.

- Men det er ikke det, vi ser og oplever. Det er nærmest blevet værre, påpeger Anette Foged.

- I nogle tilfælde er der dobbelt dokumentation, og det er der da som minimum mulighed for at udfordre og dermed få mere tid til plejen eller gåture, træning eller bare aktiviteter sammen med beboerne, påpeger Vibeke Ebbesen.

Frikommuneforsøget indenfor ældreplejen er en god mulighed for at luge ud i kravene til dokumentation, siger Vibeke Ebbesen og Anette Foged. Foto: Morten Pedersen

Dokumentationen på ældreområdet i Viborg Kommune sker på et registreringssystem, der hedder Nexus.

- Og det er svært, og man skal være specialiseret og dygtig - også til at skrive - for at kunne bruge det. Det er meget kompliceret, siger Anette Foged.

Dokumentationen handler selvfølgelig blandt andet om medicin. Men den enkelte beboer får også blandt andet registreret vægt og indtag af mad og væske, og hvordan man i øvrigt har det flere gange i døgnet, forklarer de to.

Annonce

Mindre bureaukrati

Udover den store dokumentationsbyrde så er der andre muligheder for at forenkle tingene.

- Der er en række interne regler og fremgangsmåder, som der kan ses på sammen, og så har coronaen jo vist, at onlinemøder over Skype og Teams kan være effektive frem for at bruge tid på kørsel for at mødes fysisk, siger Vibeke Ebbesen.

- Vi får nu ipads til alle medarbejdere og bedre netdækning - netop også et tiltag der betyder, at vi kan spare tid og bruge den mere kvalitativt, idet vi ikke skal frem og tilbage hele tiden på gangen, men kan arbejde på stedet og noget mere effektivt. Det vil gøre mange ting lettere, forventer Vibeke Ebbesen.

Sjørup Ældrecenter er undervejs med en større ombygning. Foto: Morten Pedersen

Og så noget med at lægge flere beslutninger ud til de enkelte medarbejdere og plejecentre og på den måde skære ned på bureaukratiet.

- Hvis man nu eksempelvis vurderer, at en beboer skal have en anden ble, der har en bedre sugeevne, så er der i dag en lang proces, som mange er inde over, og der skal være en prøveperiode, i stedet for at gøre tingene mere smidigt og bare stole på den enkeltes faglighed, påpeger Anette Foged.

Og chancen for at prøve helt nye veje er en stor chance, som skal gribes, fastslår de.

- Jeg blev så glad for at høre det. Det bliver så spændende, siger Vibeke Ebbesen.

- Det er sundt at vende bøtten og prøve at gøre tingene anderledes. Hvis vi tør vove det, siger Anette Foged.

Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce