Annonce
Rejser

En guide til stjernehimlen: Lær at navigere på nattehimlen

Genrefoto: Leonhard Foeger/Reuters/Ritzau Scanpix
Vinterferien i år ligner ikke dem, vi er vant til, men lige meget hvad der sker, vil stjernerne altid syne frem på nattehimlen, når vejret er klart. Og gør man lidt forarbejde, gemmer der sig mange spændende oplevelser i mørket. Det er forholdsvis nemt at komme i gang med at observere stjerner, og du kommer langt med en almindelig håndkikkert. Martti Holst Kristiansen, der er astronomisk naturvejleder på Observatoriet i Brorfelde, hjælper dig i gang.

Mange af os er nok i stand til at finde stjernebilledet Karlsvognen, men med en lille smule forberedelse åbenbarer der sig myriader af spændende syn og oplevelser på stjernehimlen.

Astronomisk naturvejleder Martti Holst Kristiansen er tilknyttet Observatoriet i Brorfelde ved Tølløse nær Holbæk. Han giver her en guide til, hvordan du lærer at navigere på nattehimlen og kommer i gang med at observere stjerner.

Find et godt sted

Det første, du skal gøre, er at finde et godt sted at observere stjerner.

- Det er en god idé, at det er relativt højt, i hvert fald et sted, hvor der er nogenlunde frit udsyn til horisonten, siger Martti Holst Kristiansen.

Derudover skal der helst være ret mørkt, for lys fra huse og gadelamper er med til at lysforurene nattehimlen, og det hvide lys ødelægger øjets nattesyn.

Annonce

Få styr på solnedgang og vejrudsigt

Når du har fundet det sted, du vil stå, er det en god idé at tjekke vejrudsigten for det sted, du har udset dig. Det skal være så præcist som muligt.

- Bare 5-10 kilometers forskel kan betyde, at prognosen slet ikke holder. Jeg plejer at anbefale hjemmesiderne dmi.dk eller den norske yr.no, siger naturvejlederen, der anbefaler, at man ikke planlægger sin stjerneobservation mere end to dage i forvejen, da vejrudsigten i så fald vil blive for usikker.

- Det skal selvfølgelig ikke regne, og der skal helst heller ikke være for mange skyer. Hvis man vil bruge en kikkert eller et teleskop, må man gerne kigge efter vindforholdene, for det kan godt give en del rystelser, hvis der er meget vind. Men hvis det bare er med det blotte øje, gør det ikke helt så meget, hvis der er vind, ud over at det kan give mere turbulens i atmosfæren, siger Martti Holst Kristiansen.

Derudover er det en fordel at have styr på, hvornår solen går ned.

- Det er cirka deromkring, man kan begynde at gøre klar til at tage af sted. Vi plejer at sige, at en time efter solnedgang begynder det at være mørkt nok til at observere stjerner, siger naturvejlederen.

Det er også værd at tjekke månens fase, inden du tager af sted. En fuldmåne lyser nemlig himlen så meget op, at det kan være svært at se de mere lyssvage stjerner.

- Et godt tip er derfor at planlægge en observation omkring nymåne, hvis det kan lade sig gøre, siger Martti Holst Kristiansen.

Annonce

Tjek, hvad der er på nattehimlen

Nattehimlen er ikke konstant, den ændrer sig både i løbet af natten og i løbet af dagene og månederne, der går.

Derfor er det en god idé at tjekke på forhånd, hvad du kan se på himlen den aften, du har planlagt at observere.

- På hjemmesiden heavens-above.com kan du se, hvilke planeter der er på himlen den aften. Det kan også være, der er kometer, satellitter, eller at den internationale rumstation kommer forbi. Det gør den faktisk i vinterferien. Den bliver så klar, at den er klarere end den klareste stjerne. Den tager et par minutter, og så er den væk igen, så man skal time det rimelig godt, fortæller naturvejlederen.

På hjemmesiden kan man printe stjernekortene ud og tage dem med. Der findes også apps, man kan bruge, men de har et problem:

- De har tit hvidt lys, og det forringer ens nattesyn, så skal man starte forfra. Der findes en app, der hedder Starwalk2, hvor det er muligt at få rødt lys på, men husk lige at slå push-beskeder fra mail og så videre fra, siger Martti Holst Kristiansen.

Annonce

Lad være med at investere i dyrt udstyr

Under optimale forhold kan man se omkring 2500 stjerner samtidig med det blotte øje, men med en almindelig håndkikkert åbenbarer der sig endnu flere.

- Den største udfordring er at holde den stabilt. Sæt dig eventuelt op ad et træ og placer albuerne på knæene, så du kan holde kikkerten stille, råder naturvejlederen.

Sheltere på vej

Observatoriet i Brorfelde ligger Tølløse nær Holbæk.

Det holder med jævne mellemrum arrangementer for folk, der gerne vil i gang med at observere stjerner. Arrangementerne er dog aflyst p.t.

Brorfelde Observatoriet er i gang med at etablere fire sheltere med plads til seks-otte personer i hver. Shelteret er udformet sådan, at man kan ligge med hovedet mod shelterets midte og se stjernehimlen over sig igennem et rundt glastag.

De fire sheltere kan bookes enkeltvis eller samlet, for eksempel af skoleklasser.

De forventes klar til de første gæster til skolernes sommerferie.

Det er endnu ikke muligt at booke plads, men det vil fremgå af observatoriets hjemmeside og på Facebook, når man kan.

Bliver du bidt af at observere stjerner, kan du overveje at købe et teleskop. Men ifølge Martti Holst Kristiansen er der ingen grund til at ofre for mange penge på det til at starte med.

- Et begynderteleskop må ikke være for dyrt, og det skal ikke være for tungt, for så får man det ikke brugt. Et begynderteleskop skal helst ikke koste mere end 2000 kroner. Det er der ingen grund til, siger han og tilføjer, at det sted, lyset kommer ind i teleskopet, helst ikke skal være mindre end otte centimeter.

Det er selvfølgelig bedst, at det er så mørkt som muligt, der hvor du står, men har du alligevel brug for lidt lys, så medbring en rød cykellygte. Det røde lys ødelægger nemlig ikke nattesynet, som hvidt lys gør.

Annonce

Sæt mindst en time af

Om vinteren kan det være koldt at være ude om aftenen eller natten, men sæt gerne mindst en time af til at observere. Det tager nemlig noget tid for øjnene at vænne sig til mørket.

- Afhængig af ens alder kan der gå op til en halv time, inden man har fuldt udbytte af sit nattesyn. Jo yngre man er, jo hurtigere får man sit nattesyn. Bedsteforældre skal nok sætte 20-30 minutter af til det, siger Martti Holst Kristiansen.

For at få det bedste udsyn er det en god idé at kigge så højt op på himlen som muligt, for så kigger man gennem mindst mulig atmosfære.

Annonce

Giv dig selv en udfordring

Stjernehimlen er stor, så det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte og slutte. Martti Holst Kristiansen foreslår, at man begynder med at finde de fem klareste stjerner på himlen.

- De indgår i fem forskellige stjernebilleder, så det er en god indgang til at lære nogle andre stjernebilleder at kende end for eksempel Karlsvognen, som de fleste nok kender, siger han.


På hjemmesiden heavens-above.com kan du se, hvilke planeter der er på himlen den aften. Det kan også være, der er kometer, satellitter, eller at den internationale rumstation kommer forbi. Det gør den faktisk i vinterferien. Den bliver så klar, at den er klarere end den klareste stjerne. Den tager et par minutter, og så er den væk igen, så man skal time det rimelig godt.

Martti Holst Kristiansen


Har du aldrig observeret stjerner før, kan du starte med at finde Karlsvognen og have den som udgangspunkt for at finde flere stjernebilleder.

- Brug de sidste to stjerner i vognen til at finde Nordstjernen. Hvis man bruger flere timer derude, vil man kunne se, at alle stjerner roterer rundt om Nordstjernen, der også kaldes Polaris. Den er også god til at finde andre stjernebilleder.

Prøv også, om du kan finde Mælkevejen. Her skal du kigge efter stjernerne Vega og Sirius.

- De rykker sig i løbet af aftenen, men et par timer efter solnedgang står den ene i nord og den anden i syd. Det er faktisk der, Mælkevejens bånd løber. Hvis du kan finde de to stjerner, kan du prøve at kigge efter et hvidt bånd, der forbinder dem, siger Martti Holst Kristiansen.

Det er også værd at kigge efter stjernebilledet Orion, der har en af de fem klareste stjerner.

- Hvis vi tager Orion og går lidt skråt op til højre, finder du det stjernebillede, nogle kalder Minikarlsvognen, De syv søstre eller Syvstjernen. Det er et relativt ungt område med nye stjerner, der bliver dannet. Man kan se de syv stjerner med det blotte øje, men tager man en håndkikkert, kan man se mere end hundrede stjerner, fortæller Martti Holst Kristiansen.

Annonce

Se forskel på stjerner og planeter

Lige præcis i vinterferien er der ikke så mange planeter at se på nattehimlen, men skulle du finde på at bevæge dig ud på et senere tidspunkt, har Martti Holst Kristiansen et godt tip til at se, hvad der er planeter.

- Kig lidt til højre for solen lige før solopgang. De sidste lysende objekter på himlen er planeter. Det samme gør sig gældende ved solnedgang: Der er det bare de første lysende objekter, der dukker op lidt til venstre for solen. Så solopgang og solnedgang er de nemmeste tidspunkter til at skelne planeter fra stjerner, forklarer naturvejlederen.

Udfordring: Find fem stjernebilleder

Stjernen Sirius indgår i stjernebillede Store hund.

Stjernen Arcturus indgår i Bjørnevogteren.

Vega indgår i stjernebilledet Lyren.

Stjernen Capella er en del af Kusken.

Rigel finder du i stjernebilledet Orion.

Annonce
Viborg For abonnenter

113 kvadratmeter fra 1985 solgt for 700.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Viborg

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Opdateret: Opråb fra Wilbek: Lav om på reglerne for isolation - Viborg tvunget til at bryde regler

Livsstil For abonnenter

Bryllupsrejse inspirerede Mille og Philip Sviatchenko til kompromisløst renoveringsprojekt

Rundt om Viborg

Borgmester møder frustrerede forældre i børnehave

Viborg For abonnenter

Gratis klipning og genbrugstøj ad libitum: Så får Mette også råd til julegaver til venner - og til katten

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Rejser For abonnenter

Valletta: Et smukt open-air-museum

Viborg

Kæmpe jubel i Viborg: The Animation Workshop er tilbage på finansloven - får støtte på knap 10 millioner kroner de næste fire år

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Viborg FF

Kort om sport: Viborg FF og Randers FC karantæneramt i forårspremieren - og kæmpesejr til futsalherrer

Leder For abonnenter

Coronaen: Det kunne være sket hvor som helst!

Alarm 112

59-årig med brandert lavede ravage: Fulderik råbte, skreg og spyttede på folk

Annonce