Annonce
Viborg

En helt særlig sommerhøjskole: Vi vil gerne være med til at flytte nogle grænser lidt

Handicaporganisationen LEV's lokalafdeling holder denne uge sommerhøjskole, hvor årets tema er "grænser". Foto: Anne Myrup Frost
Organisationen LEV holder denne uge sommerhøjskole for voksne handicappede. Årets tema er grænser, hvilket på dagens udflugt blev debatterede på det lille museum ved psykiatrisk hospital.

Viborg: - Hold da op! Se lige den sprøjte der, udbryder en ung fyr og peger med store øjne på en udstillet genstand i montren.

- Den er faktisk helt uhyggelig, svarer sidemanden, mens flere andre strømmer til for at se, hvad det hele drejer sig om.

Der er masser at kigge på og godt fyldt her på det lille museum i Søndersøparken, hvor det psykiatriske hospitals historie er udstillet. Blandt sygesenge med fikseringsbælter, elektrochok-apparater og meget andet går sommerhøjskolens deltagere rundt og ser, hvordan man i gamle dage behandlede dem, der var syge i sindet på den ene eller anden måde.

Annonce

Alle lytter koncentreret, når Jenny, den tidligere ansatte gennem 33 år, viser rundt. Der bliver spurgt ind til de gruopvækkende historier, og det gør tydeligt indtryk på alle. Ingen i forsamlingen har været her før - de fleste vidste faktisk slet ikke, det eksisterede.

Handicaporganisationen LEV's sommerhøjskole er denne tirsdag formiddag på udflugt. Hele ugen er de 23 tilmeldte højskolegængere på forskellige ture, der alle på den ene eller anden måde berører temaet "grænser".

Lær at mærke efter

Temaet er nøje udvalgt her på sommerhøjskolens tredje leveår. Formand Susanne B. Andersen fortæller, at højskolen berører mange forskellige opfattelser af grænser i løbet af ugen, men at det er den personlige grænse, der er mest i fokus.

På det lille museum i Søndersøparken bliver sommerhøjskolen vist rundt i hele det psykiatriske hospitals historie. Foto: Anne Myrup Frost

- Det er så vigtigt at have fokus på grænser, specielt i denne her verden. Hvis ikke man har lært at sige nej, så bliver man meget nemt udsat og kan blive udnyttet. Det er vigtigt, at dem, der kommer her, lærer at mærke efter og føle, om noget er over deres grænser og samtidigt lære, at alt ikke altid er godt, siger Susanne B. Andersen og fortsætter:

- Samtidigt vil vi også gerne være med til at flytte nogens grænser lidt. På museumsbesøget i dag kan vi for eksempel tale om svære emner som magt og overgreb. Det er jo også en del af psykiatri-historien, ja og handicap-historien, som de skal være bevidste om, og som vi kan tale om i fællesskab.

Annonce

Fodboldkamp og morgensang

Dagen startede ellers med noget mindre alvorlige emner rundt om kaffebordet på Kløvercaféen i St. Sankt Mikkels Gade. Her var især aftenens Viborg FF-kamp i fokus for et par af mændene, der i dagens anledning var klædt i grønne træningstrøjer med kløverklubbens logo.

- Det er bare så vigtigt, at VFF vinder i aften. Og så skal Vejle tabe. Jeg skal op på stadion, og jeg glæder mig helt vildt, fortæller en begejstret Mikkel Hammer Sørensen sin sidemand.

For mange af sommerhøjskolens deltagere er det godt med nogle aktiviteter i sommerferien, hvor deres arbejdspladser har lukket, og hvor der ellers ikke er planer i kalenderen. Foto: Anne Myrup Frost

Der var højt humør til morgensangen, hvor især Sigurd Barret-sangen "Man må trække en grænse" var populær. Den rammer nemlig netop det, som LEV ønsker, at deltagerne får ud af højskolen.

"Når en stemme bli’r hørt, bli’r et menneske set

I respekt for historien og alt, som er sket.

Når man evner at møde den udstrakte hånd,

da kan fællesskab gro, da kan folk knytte bånd"

Annonce

Sommerferieplaner med ligesindede

Ugens program byder på alt fra sejltur med Margrethe-båden og hjemmelavede insekthoteller, til oplæg fra politikere og museumsbesøg.

- Kultur er et u-land for mange af dem, der kommer her. De kommer aldrig sådan nogle steder. Derfor er det vigtigt for os, at det også er en del af højskolen, fortæller Susanne B. Andersen.

Tanja Elkjær er en af dem, der virkelig nyder at bruge ugen i årets sommerhøjskole, for ellers var der nemlig intet i kalenderen.

- Jeg synes, det er rigtig dejligt, for så kommer jeg ud og laver noget. Ellers skulle jeg ingenting, fordi mit arbejde holder sommerferie. Og så er det sammen med mennesker, jeg har det godt med, siger Tanja Elkjær, der arbejder i en beskyttet beskæftigelse på Trepas.

Også kollegaen Mikkel Hammer Sørensen er glad for at være med på sommerhøjskolen. For hans vedkommende er det tredje gang.

- Det er rigtig godt, at der er sommerhøjskole. Vi laver mange spændende ting, som vi ikke plejer, og vi lærer samtidigt noget af dem. Det er tredje år, jeg er med, og jeg er faktisk allerede meldt til til næste år igen, siger han og griner.


Hvis ikke man har lært at sige nej, så bliver man meget nemt udsat og kan blive udnyttet. Det er vigtigt, at dem, der kommer her, lærer at mærke efter og føle, om noget er over deres grænser,

Susanne B. Andersen, formand for LEV Viborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Sport

Viborg HK-træner forventer stor håndboldpropaganda i afgørende DM-semifinale

Annonce