Annonce
Navne

En ildsjæl fylder 75 år

Anne Knudsen står i spidsen for at etablere Byens Hus i den gamle station i Bjerringbro. Arkivfoto: Eskil Lyngsøe
Anne Knudsen håber på opbakning til Byens Hus i den gamle station i Bjerringbro.

75: Anne Knudsen er aktiv i mange sammenhænge i Bjerringbro. Hun var med til at etablere Bjerringbro Biograf som en forening, det seneste år har hun stået i spidsen for arbejdet med at gøre stationsbygningen til et nyt samlingspunkt for Bjerringbro, og i sit hjem på Vibevej driver hun bed & breakfast sammen med sin mand Jens.

Anne Knudsen, som fylder 75 år 28. januar, voksede op i Brønshøj. Efter realeksamen arbejdede hun et år i huset på Statens Forsøgsgård Trollesminde i Hillerød, hvor hun mødte sin senere mand Jens Knudsen.

Så snart hun var uddannet sygehjælper på Bispebjerg Hospital i København, rejste hun efter Jens, som var emigreret til Canada. De blev gift i 1964.

Hun arbejdede på det lokale sygehus Humber Memorial Hospital i Toronto, og senere blev hun oplært i at registrere indlån på hulkortmaskine i Royal Bank of Scotland. Parret rejste hjem til Danmark i 1966 og overtog Jens Knudsens families slægtsgård ved Vindum Skov. Kort efter kom parrets første søn Jørgen til verden.

Anne Knudsen blev aftenvagt på Kjellerup Sygehus, og siden arbejdede hun på plejehjemmet Blichergården i Viborg. Familien voksede, Pia blev født i 1969 og Morten i 1972. På gården var der både fodermester og landbrugselever på kost, og familien havde ung pige i huset.

Annonce

Landdistrikterne

Siden uddannede Anne Knudsen sig til aftenskolelærer og arbejdede for Landbrugets Oplysnings- og Konferencevirksomhed, LOK. I 1980'erne var hun med i EU Kommissionens Grønne Team og holdt foredrag om EU-pakken for danske landmænd.

På studieture om landdistriktsudvikling i Europa fik hun kontakt til Landsforeningen af Landsbysamfund, hvor hun siden blev formand og kom med i Indenrigsministeriets landdistriktsgruppe. Hun tog initiativ til at etablere Landdistrikternes Fællesråd i Jelling, og det lykkedes at få landsbyforeningerne, landbrugsorganisationerne, købmændene og menighedsrådene til at samarbejde om landdistrikternes vilkår.

- Daværende indenrigsminister Birthe Weiss (S) opfordrede kommunerne til at udarbejde landdistriktspolitik. I Viborg Amt hjalp jeg landsbyer og borgerforeninger med at formulere deres ønsker til kommunerne. I vores område fik Firkløversamarbejdet god økonomisk støtte fra Indenrigsministeriet til en lang række projekter til udvikling i Hvorslev, Tjele og Møldrup kommuner, fortæller hun.

Byens Hus

Da gården blev solgt i 1998, flyttede parret til Bjerringbro, og Anne Knudsen fik job på ugeavisen Lokal Nyt. Siden arbejdede hun i Hvorslev Kommune med Firkløversamarbejdet.

- I de efterfølgende år var det interessant at se, om Bjerringbro-borgerne ville erkende, at de ikke længere var ”hovedstad”, og de lokale politikere ikke kunne forme udviklingen alene. Derfor var jeg glad for at være med i den bestyrelse, som etablerede biografen. Der var pludselig den lokale opbakning til noget nyt og borgerbåret, som jeg hidtil kun havde oplevet i landsbyer, fortæller hun.

- Som borger i Bjerringbro var det naturligt for mig at følge med i den seneste kommuneplanrevision og efterfølgende helhedsplan for Bjerringbro. Jeg var heldig at komme med i følgegruppen. Det har været spændende at opleve indflydelsen og samarbejdet med Viborg Kommune, og det er fortsat spændende at se, hvordan vi får opbakning og engagement til Byens Hus, siger Anne Knudsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

De 2802 døde der ikke blev omtalt

Navne

Gaardsted formand for fond

Annonce