Annonce
Viborg

- En million bedre brugt på børn og handicappede

Samtlige byrådsmedlemmer kan se frem til en procentvis lønforhøjelselse til næste år, som de fleste borgere kun kan drømme om. Arkivfoto: Morten Dueholm

Britta Leth var den eneste Venstre-politiker, der stemte imod en klækkelig lønforhøjelse til byrådet, og Flemming Gundersen, Enhedslisten, kaldte det et forkert signal at sende.

Annonce

Viborg: - Vi opfordrer hele tiden borgerne til, at de skal yde en indsats som frivillige, og rigtig mange udfører et stort ulønnet arbejde. Og i en situation, hvor vi skal prioritere kommunens midler benhårdt, er den million kroner bedre brugt på ældre, børn og handicappede.

Det sagde Venstres Britta Leth, der for tiden er i byrådet som suppleant for sygemeldte Allan Clifford Christensen, da hun som det eneste medlem af sit parti stemte imod, at de 30 menige medlemmer af byrådet skal have en lønforhøjelse på 31,4 procent - det samme som Folketinget har besluttet, at landets borgmestre skal have i lønforhøjelse.

Også Enhedslistens Flemming Gundersen harcelerede mod flertallets tilslutning til den klækkelige lønforhøjelse.

- Det er et helt forkert signal at sende til borgerne i en tid, hvor folk på dagpenge og kontanthjælp får skåret i deres ydelser, og i en tid hvor vi som kommune skal skære to procent af budgetterne hvert år, sagde Gundersen om sit nej til at følge det store flertal.

Annonce

Uenighed i Venstre

Heller ikke Dansk Folkepartis to medlemmer af byrådet kunne stemme for lønforhøjelsen.

Gruppeformand Lone Langballe forklarede, at det er en konsekvens af, at partiet i Folketinget havde stemt imod lønforhøjelse til landets borgmestre.

Venstres gruppeformand Ib Bjerregaard erklærede sig dybt uenig med sin partifælle Britta Leth.

- Jeg synes, det er tåbeligt, at det er byrådet, der skal tage stilling til spørgsmålet. Det burde være Kommunernes Landsforening, der kom med en klar anbefaling. Men når det nu er sådan, går vi ind for forhøjelsen, fordi vederlaget ikke er reguleret i adskillige år, sagde Ib Bjerregaard.

Han tilføjede, at det er Folketinget, som har besluttet at hæve borgmestrenes løn. Og i den situation er det fair og rimeligt, at de menige medlemmer får en tilsvarende lønforhøjelse, mente gruppeformanden.

Det synspunkt tilsluttede den radikale viceborgmester Jens Rohde sig. Han mener ikke, at det er rimeligt at gøre forskel på borgmesteren og resten af byrådet.

Annonce

Privat koncern

Socialdemokratiets gruppeformand Per Møller Jensen mente, at man kan sammenligne Viborg Kommune med en privat koncern med 10.000 ansatte. Og i den sammenligning er det ikke urimeligt at hæve borgmesterlønnen, lød argumentet.

Han mente, at det så også er rimeligt at hæve byrådsmedlemmernes vederlag med en tilsvarende procent, og så tilføjede han, at der kun er tale om en merudgift på en million kroner ud af et samlet budget på omkring fem milliarder om året.

Borgmester Torsten Nielsen (K) beklagede, at sagen først kommer på dagsordenen lige før årsskiftet.

- Det er en beslutning, som jeg synes, det samlede byråd skal tage. Men først den 13. december har vi fået de endelige papirer. Derfor er det også, at sagen er sat på en tillægsdagsorden til det ordinære møde, sagde Torsten Nielsen.

Ifølge Danmarks Statistik har ansatte på det private arbejdsmarked i år fået en gennemsnitlig lønstigning på 1,2 procent, mens offentligt ansatte har fået to procent mere ind på lønkontoen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce