Annonce
Viborg

En moderne bank på 200 år fyldt med historier

Som det står skrevet under Mette Haahr, Anette Kopp og Ahmad Gregersen, så har Nordeas lokaler tidligere huset Viborg Byes og Omegns Sparekasse. Foto: Morten Pedersen
Det er to århundreder siden, at Sparekassen for Kjøbenhavn og Omegn åbnede. Siden er sparekassen via flere fusioner endt med at have tråde til Nordea i Viborg, som selv holder til i en bygning, der emmer af historie.
Annonce

Viborg: Viborg Byes og Omegns Sparekasse blev dannet i 1828 - otte år efter Sparekassen for Kjøbenhavn og Omegn.

Siden er de to banker ad omveje smeltet sammen og har fået en fælles historie i det, vi i dag kender som Nordea.

En historie, der byder på spiritus som sikkerhed for lån, om en tysk patron gennem vinduet i den lokale Viborg-afdeling, om drive-in banker i 60’erne og flere fusioner, der i sidste ende har gjort Nordea til så stor en bankvirksomhed i Danmark og verden, at man indtager politiske standpunkter om billigere ”grønne lån” og krav om etik og moral i investeringer. Det vender vi tilbage til.

Et tysk projektil gik gennem ruden til banken i 1945, og blev fire år senere gravet ud af en søjle. Det blev klassificeret som det hurtigste indskud i banken til dato. Foto: Thomas Mark

I første omgang var det planen, at banken ville invitere inden for til kaffe og kage til Open by night 2. oktober.

- Men det må vi vente med, til corona tillader det, konstaterer filialdirektør Annette Kopp, der sidder til bords med vicefilialdirektør Ahmad Gregersen og områdedirektør for erhverv, Mette Haahr.

Her i den historiske bygning i Sct. Mathias Gade 68 kan de fortælle om en bank, der nok er gammel, men også har fulgt med tiden. I flere end 150 år har der været bankvirksomhed i netop disse lokaler. Og meget er ændret undervejs - mere end bare mobil- og netbank.

- For 20-30 år siden kom folk fra foreninger ind og spurgte til små ting til en tombola, hvis de ville rejse penge til et projekt. I dag har vi Nordea-fonden, hvor vi uddeler 500 millioner kroner om året til foreninger, hvoraf mindst 500.000 kroner finder vej til projekter i Viborg Kommune hvert år, siger Annette Kopp.

Eksempelvis var det 100.000 kroner fra Nordea-fonden, der var med til at starte madboderne op til Snapsting for nogle år siden, ligesom mange andre større og mindre projekter får støtte fra bankens fond, der blev oprettet gennem fusionen for 20 år siden, da blandt andet Viborgs Unibank blev til Nordea.

Derudover arbejder banken med at sende sine medarbejdere ud på frivillige opgaver to arbejdsdage om året.

- Det kunne for eksempel være, at man tog ud på en skole og hjalp unge, der har svært ved at håndtere privatøkonomien, siger Ahmad Gregersen, som selv har været ude på skoler og fortælle.

Annonce

Billigere lån til el-bil

Samtidig arbejder Nordea aktivt for, at de penge, banken låner ud, bliver brugt til grønne tiltag.

- Der er et billigere lån til de kunder, der køber en el-bil end til dem, der køber en benzin- eller dieselbil. Hvis de vil lave investeringer i energiforbedringer på ejendommen, der giver en bedre energiklasse, så tilbyder vi også dem et fordelagtigt lån. Det er vores måde som bank at støtte den grønne omstilling, siger Annette Kopp og bliver suppleret af Mette Haahr:

- I vores verden ved vi også bare, at "money talks". Hvis vi virkelig skal flytte noget på klimadagsordenen, så handler det ikke kun om at undlade sølvpapir, flyve mindre og spise mindre kød. Det betyder faktisk langt mere, at du kigger på dine investeringer og ser på, om de penge bliver brugt på bæredygtige virksomheder.

I Nordea Invest, som er en af Europas største investeringsvirksomheder, begyndte man for 15 år siden for alvor at se på de etiske og moralske aspekter, når pensionspenge blev investeret. Det var den britiske kirke, der kom med en stor sum penge, men også nogle krav til, hvordan pengene skulle forvaltes.

- Og det er vi rigtig glade for i dag, for der begyndte vi at arbejde med forsvarlige investeringer. De virksomheder, der bruger kul, handler med våben, har børnearbejde eller på andre måder ikke opfører sig ordentligt, de får ingen penge fra os.

- Det er det, vi som bank kan gøre for at være moderne og omstillingsparate. Selvom vi er 200 år gamle, siger Mette Haahr.


I vores verden ved vi også bare, at "money talks". Hvis vi virkelig skal flytte noget på klimadagsordenen, så handler det ikke kun om at undlade sølvpapir, flyve mindre og spise mindre kød.

Mette Haahr, områdedirektør for erhverv i Nordea Viborg
Annonce
Annonce
Viborg

De ældste elever fik forfatter-tip

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Annonce