Annonce
Viborg

En grønnere kommune: En politisk beslutning, der er til at få øje på

Kommunens ambition om ikke at slå græsset og lade den vilde natur blomstre kan efterhånden ses flere steder.  Foto: Morten Pedersen
Byrådet vil gerne gøre kommunen grønnere. En af de synligste løsninger kan ses i Viborgs vejkanter, hvor man flere steder er stoppet med at slå græsset for i stedet lade naturen spire.

Viborg: Skønhed er en jo subjektiv størrelse, og nogle mener helt sikkert, at det er en pryd for øjet med alle de vilde blomster og det lange græs, der denne sommer er vokset op eksempelvis på Agerlandsvej eller Houlkærvej.

Andre vil mene, det ser sjusket og forfaldent ud.

Men det er nu engang sådan, det er, for det har politikerne bestemt.

Annonce

Lidt kækt kan man måske endda konkludere, at det er den hurtigst effektiviserede politiske beslutning, der hidtil truffet: At give biodiversiteten og naturen en chance ved at så en masse vilde blomster - og at undlade at slå ned på det vildtvoksende græs.

Godt nok skal der kyndige og kærlige hænder til at så blomsterne, og mange har ydet sit for at gøre alting klart, men naturen skal hverken implementeres, udmøntes eller finde ledige datoer, hvor diverse arbejdsgrupper og eksterne konsulenter kan mødes.

Den skal som udgangspunkt bare have fred for at kunne vokse.

Et tydeligt billede på, at den uplejede natur tilsyneladende deler vandene kan ses Tagtækkervej, hvor kontrasten imellem kommunal og privat jord er slående.

Kontrasten mellem den kommunale jord til venstre og den private til højre er til at få øje på. Foto: Morten Pedersen

Hertil og ikke længere, har en mand på en havetraktor sagt. Han kæmper imod en kommune, som takket være sine politikere har besluttet at bruge 500.000 kroner hvert år i fire år på at fremme biodiversiteten - bier og blomster, populært sagt.

- Bier og bestøvning og biodiversitet kan godt lyde som en kuriositet, men vi mener det faktisk ganske alvorligt, sagde en af de absolutte fortalere, SF's Kai O. Andersen, da forslaget blev besluttet i byrådssalen i april.

Vurdering af vejforhold

Det er både frivillige samt Viborg Kommunes grønfingrede park- og vejfolk, der har haft til opgave at gøre drømme til virkelighed.

18.000 kvadratmeter af de bredeste græsrabatter i Viborg er omdannet til bede med vildblomster.


Bier og bestøvning og biodiversitet kan godt lyde som en kuriositet, men vi mener det faktisk ganske alvorligt.

Kai O. Andersen, medlem af byrådet for SF


Jens Møller Vestergård, ingeniør ved Viborg Kommune, fortæller, at man klipper vejrabatter "som vi plejer at gøre," men at man mange steder underlader at klippe de steder, hvor der står en blomsterflora, hvis denne ikke er til gene for trafikanterne.

- Det er den primære grund til, at vi slår vejrabatterne: Vi skal sikre, at der er de oversigtsforhold, der skal være, fortæller han.

Det er været Park & Vej-folkenes egen vurdering, om de ville klippe eller ej, når de er ude på deres ruter.

- Det er dem, som kender vejrabatterne bedst, og det er dem, som ved, hvor vi får henvendelser om oversigtsproblemer, ligesom de selv kører på vejene og dermed ved, hvor problemerne kan opstå, påpeger Jens Møller Vestergård.

Dels har man altså sået, dels har man ikke klippet så meget, som man ellers ville have gjort.

- Og jeg synes egentlig, at vi har fået positive tilbagemeldinger på det, siger Jens Møller Vestergård.

Blomsterne skulle efter planen gerne dukke op igen i de kommende år. Derudover er der flere tiltag på vej i både Viborg og oplandet. Det gælder blandt andet rydning og genetablering af tilgroet hedeareal i Daugbjerg, udlæg af store sten ved vandhuller i kommunale parkanlæg, rydning af tidligere nobilis-plantage i Naturparken, hvor der skal etableres insektvolde af stendynger og mange flere små og store projekter.

Blomsterne blev sået i maj. Her på Houlkærvej. Arkivfoto: Foto: Niels-Christian Jönsson
Blomsterne blomstrer allerede i år. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce