Annonce
Leder

En rigtig dum Aarhus-historie

Lars Norup
Annonce

Leder: Kunne man forestille sig, at Viborg Kommunes hjemmepleje kommer i nationens fokus med en historie som den, der har præget Aarhus de sidste par uger, uden at vores borgmester, Ulrik Wilbek, træder i karakter. Jeg håber det ikke.

Det er en rigtig Aarhus-historie, som har udviklet sig, og hvor borgmester Jacob Bundsgaard (S) først kom på bane i går, hvor han gjorde sig til talsmand for, at TV2 skal have lov til at vise udsendelsen, hvor grov svigt mod 90-årig dement kvinde på et aarhusiansk plejehjem dokumenteres med optagelser foretaget med skjult kamera.

Scenen har fuldstændig været overladt til sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF), der har sejlet rundt i hajfyldt farvand og rent ud sagt ikke magtet opgaven.

Aarhus Kommune har kæmpet for at undgå, at TV2's optagelser med skjult kamera skulle blive offentliggjort, og selvom kvindens værge og øvrige familie ønskede offentlighed om det, valgte man at gå rettens vej for at få et forbud.


Når man følger debatten på de sociale medier - også her i Viborg - får man indtryk af, at det kan være generelt med svigt af ældre på plejehjem i hele landet.


Nu vil såvel Jacob Bundsgaard som Jette Skive have optagelserne offentliggjort, ligesom der skal laves en omfattende undersøgelse af forholdene på de aarhusianske plejehjem.

Når man følger debatten på de sociale medier - også her i Viborg - får man indtryk af, at det kan være generelt med svigt af ældre på plejehjem i hele landet.

Dertil er at sige, at det ikke er nok dokumentation at skrive et hurtigt opslag på Facebook. Hvis du oplever svigt af vores svageste borgere, har du pligt til at gøre noget ved det.

Først og fremmest at gøre opmærksom på din observation på den lokale institution, dernæst kommunen og de klageinstanser, der er, i nævnte rækkefølge. Kører du som familien fast i et system, som ikke reagerer, så må du gøre som familien i Aarhus, nemlig kontakte pressen.

Medierne er den ventil, som borgerne har til at imødegå svigt og misbrug, når systemet ikke slår til. Derfor vil jeg også til enhver tid forsvare, at det i sidste ende kan være nødvendigt med skjult kamera, nøjagtig som TV2 har gjort.

Ud fra både et fagligt og et menneskeligt synspunkt glæder jeg mig til at se TV2-udsendelsen og at følge Aarhus Kommunes ageren i sagen. Det virker unægtelig som om, der er en meget forkert kultur, som skal ændres.

Som kommune og som forvaltning vil man mange steder have en automatreaktion med at gå i forsvar, nøjagtig som det skete i Aarhus. Men al erfaring viser, at det ikke er for sjov, der kommer kritik. Det er en overvindelse for en borger at gå op imod "systemet", derfor skal borgeren ikke møde en mur af afvisning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce