Annonce
Debat

En sygeplejerske mere giver liv til flere

Læserbrev: Mandag den 16. maj mødes 400 sygeplejersker fra hele landet i Aarhus for at udvikle Dansk Sygeplejeråds nye professionsstrategi. En strategi der er hårdt påkrævet i en tid, hvor korte patientforløb og en voksende mangel på sygeplejersker kompromitterer patientsikkerheden i det offentlige sundhedsvæsen.

Den demografiske udvikling giver flere og mere komplekse udfordringer i sundhedsvæsenet. På samme tid vokser manglen på sygeplejersker, aktuelt mangler der 5000. Det er i sig selv problematisk.

Den demografiske udvikling giver flere og mere komplekse udfordringer i sundhedsvæsenet. På samme tid vokser manglen på sygeplejersker, aktuelt mangler der 5000.

Læg dertil, at afgangen af sygeplejersker er markant større end dem, som kommer ind i faget samt tomme studiepladser på uddannelserne over hele landet. Vi har med andre ord et akut problem i vores fælles sundhedsvæsen.

Annonce

Sygeplejerskers betydning for patientsikkerheden er veldokumenteret. Adskillige studier fra USA, Australien og Europa samt i det såkaldte NUCAP-studie fra Region Sjælland viser, at patientsikkerheden på afdelingerne kan øges, hvis der tilføres flere sygeplejersker.

De kommende år bliver der væsentlig flere + 80-årige, som betyder et øget pres på vores sundhedsvæsen. Vi har set, at aktiviteten på landets sygehuse er vokset voldsomt, hvilket naturligt giver et øget behov for sygeplejersker.

Udviklingen taler sit tydelige sprog. Der er sket en markant reduktion af indlæggelsestiden generelt, hvilket giver et større flow af patienter. Det øger presset på de behandlinger og sygeplejeopgaver, sygeplejersker løser under indlæggelsen og ved udskrivelsen. Det giver samtidig et pres i kommunerne, som skal håndtere, koordinere og færdiggøre behandlingen af disse svært syge patienter. Det stiller store krav til udvikling af de faglige kompetencer for sygeplejersker i kommunerne.

Det er gamle nyheder, at sygepleje udført af sygeplejersker medfører kortere indlæggelsestid/forløb, færre infektioner, færre tilfælde af lungebetændelse og hjertestop, men også bedre overlevelse af komplikationer i al almindelighed.

Det er gamle nyheder, at sygepleje udført af sygeplejersker medfører kortere indlæggelsestid/forløb, færre infektioner, færre tilfælde af lungebetændelse og hjertestop, men også bedre overlevelse af komplikationer i al almindelighed.

De gamle nyheder er desværre mere aktuelle end nogensinde.

De kortere og meget intensive forløb, der er blevet dagligdag i det danske sundhedsvæsen, betyder, at sygdomsbilledet hos patienter og borgere er blevet mere komplekst og kræver en mere specialiseret sygeplejeindsats. Det sker, fordi alle, der overhovedet kan behandles uden for sengeafdelinger, bliver det. Kun de allermest syge indlægges.

Derfor kræver behandlingen på hospitalerne i dag, at der fortsat er et fagligt forsvarligt antal sygeplejersker, som også har tid til den patientnære kontakt. Hele døgnet.

Antallet af sygeplejersker på sygehusene er i perioden 2001-18 steget med 20 procent. Samtidig er aktiviteten blevet fire gange højere. De mange års spareplaner og effektiviseringskrav er med andre ord gået hårdt ud over sygeplejebemandingen i sundhedsvæsenet. Det koster på patientsikkerheden, viser forskningen, som dokumenterer, at det altså ikke kun er behandlingen, der redder liv. Det er i høj grad også sygeplejerskerne

Derfor hilser vi nationale kvalitetstandarter og forskningsindsatser velkommen i de kommende forhandlinger i Sundheds- og Ældreloven, da der på nuværende tidspunkt er tale om meget forskelligartede udbud. Og når man samtidig flytter flere opgaver fra hospitalet til kommunerne, så skal man også her være meget bevidst om, hvilken sygepleje og behandling disse borgere med ret og rimelighed har krav på. Det skal man for at faglige kvalitet sikres til gavn for borgerne.

Derfor ser vi sygeplejeprofessionen som en væsentlig faggruppe, som er uddannet til at udføre, formidle, lede og ikke mindst at udvikle sygeplejen til gavn for patienter og borgere.

Dansk Sygeplejeråd har udarbejdet ”12 anbefalinger til at sikre sygeplejersker nok til fremtidens sundhedsvæsen” Fordi sygeplejerskerne har stor betydning for den faglige kvalitet i vores allesammen sundhedsvæsen.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg

Byggeriet er gået i gang: 27 udlejningsboliger med egen have er på vej midt i byen

Leder For abonnenter

Ulvene skal tæmmes - også i Viborg, Karup og Bjerringbro

Alarm 112

Politiet havde travlt med at finde narko: Ung mand forsøgte at tygge sit hash væk, men forgæves

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Debat For abonnenter

Efter fyring af topchef i amputationsskandale: Giv et frihedsbrev til dem, Ole Thomsen har købt til tavshed!

Debat

Biltræf med særlig menu tiltrak tusinder af gæster

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Annonce