Annonce
Rundt om Viborg

Endelig er byfornyelsen i sigte

Hovedgaden i Frederiks trænger ifølge de lokale til et løft, og det bliver nok en del af den kommende områdefornyelse. Arkivfoto: Morten Pedersen

Efter en længere forsinkelse beslutter landdistriktsudvalget tirsdag, at den såkaldte områdefornyelse af Frederiks' midtby skal sættes i gang.

Annonce

Frederiks: Den skulle egentlig have været i gang i år, men det bliver først næste år: byfornyelsen - i kommunalt sprog: områdefornyelsen - af Frederiks.

Med stor sandsynlighed beslutter landdistriktsudvalget under Viborg Byråd i morgen, tirsdag, at der sættes penge af til, at fornyelsen kan begynde i 2019.

Det er dog nok begrænset, hvad der næste år fysisk kommer til at ske med hovedgaden, som formentlig vil "sluge" størsteparten af byfornyelsen. Der er nemlig "kun" afsat en halv milion af de samlede 4,5 millioner kroner, som kommunen regner med at bruge på Frederiks-projektet.

Der er heller ikke taget stilling til, hvad pengene konkret skal gå til. Lige nu nøjes udvalget med at vedtage, at der skal laves "et program".

Der er kutyme for, at lokale tages med på råd i et sådant program, og det er da også borgerforeningen i Frederiks, der har anmodet om byfornyelsen. Foreningen har forlængst holdt borgermøder og nedsat arbejdsudvalg, hvis samlede ønsker sikkert langt overstiger, det beløb, kommunen har sat af.

Den helt centrale del af Frederiks, der hvor Nørregade og Søndergade mødes, bliver formentlig prioriteret højt, når programmet for områdefornyelsen skal sammensættes i det nye år. Arkivfoto: Preben Madsen
Annonce

Færre statskroner

Det samlede beløb - 4,5 millioner kroner - er også noget mindre, end dem, der er blevet bevilget til andre områdefornyelser i andre af byer så som Stoholm, Karup, Møldrup og Rødkærsbro.

Det skyldes ifølge kommunens planchef, Karl Johan Legaard, overvejende, at statens tilskud er lagt om og "væsentlig reduceret" i forhold til tidligere.

Ved de hidtidige områdefornyelser har staten betalt cirka en tredjedel. Nu er det samlede tilskud til blandt andet byfornyelse, landsbyforskønnelser og nedrivning for Viborg Kommunes vedkommende sat ned til omkring 700.000 kroner årligt til det hele.

Med den forventede vedtagelse i landdistriktsudvalget vil den kommunale planafdeling efter årsskiftet gå i gang med - i samarbejde med borgerforeningen og andre i Frederiks - at sammensætte programmet. Derefter skal der udarbejdes et færdigt projekt - og derefter skal anlægsarbejdet sendes i udbud.

Ole Mølgaard, formand for Alhedens Borgerforening, har flere gange rykket kommunen for, at der kommer gang i byfornyelsen, og nu ser det endelig ud til, at det sker. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Over til nyt udvalg

På forhånd regner Karl Johan Legaard med, at fornyelsen i Frederiks kommer til at dreje sig om forandringer og forskønnelse af Nørregade/Søndergade, der mødes omkring brugsen. Det svarer formentlig også til den lokale prioritering. Men intet er givet på forhånd.

Under alle omstændigheder har der været en vis undren - og utålmodighed - i Frederiks i forhold til det hidtidige forløb. Baggrunden er, at teknisk udvalg i det forrige byråd allerede i efteråret 2017 vedtog fornyelsen af Frederiks - med begyndelse i 2018.

Men med det nye byråd, der trådte til 1. januar i år, overgik områdefornyelserne af oplandsbyerne til det nye landdistriktsudvalg. Dette udvalg ville selv se på den overleverede Frederiks-sag samt skaffe sig et overblik over, hvad det omlagte statstilskud, kommer til at betyde, før det hele blev sat i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce