Annonce
Viborg

Endnu en tommel ned til naturnationalpark ved Hald Sø: 'Vi ønsker ikke store indhegninger, men vil bevare området, som det er'

Naturstyrelsens områder ved Hald Sø og Dollerup Bakker er blevet foreslået som naturnationalpark. Kommunalt er man ikke så varm ved tanken, men parken kan komme alligevel. Arkivfoto: Eskil Lyngsøe
Et flertal i klima- og miljøudvalget sagde mandag aften nej tak til en naturnationalpark ved Hald Sø og Dollerup Bakker. Den kan dog komme alligevel.

Viborg: Skal Naturstyrelsens områder ved Hald Sø, Dollerup Bakker og Stanghede være en af de kommende 10 naturnationalparker i Danmark?

Ikke hvis det står til flertallet i byrådets klima- og miljøudvalg, som mandag aften sagde pænt nej tak til projektet, som dog stadig kan blive en realitet. Mere om det senere.

Faktisk har klima- og miljøudvalget allerede én gang tilkendegivet, at man på nuværende grundlag ikke er varm ved tanken om en naturnationalpark ved Hald Sø. Det skete tilbage i august, hvor man som kommune besluttede ikke at ansøge om at komme i betragtning til en af naturnationalparkerne.

Annonce

Da bruttolisten på 23 mulige områder kom forleden, optrådte området ved Hald Sø så alligevel på listen, som i december skal koges ned til 10 parker. Det skyldes, at det ikke kun er kommunerne, der har kunnet foreslå områder til naturnationalparker, og området ved Hald Sø og Dollerup Bakker er altså blevet peget på af andre - og kommet med på bruttolisten.

Nej tak

Derfor skulle politikerne i klima-og miljøudvalget igen tage stilling til idéen mandag aften, og et lille flertal bestående af Stine Damborg Hust (K), Birthe Harritz (S) og Allan Clifford Christensen (K) var enige om, at man fra kommunal side ikke kan anbefale projektet.

Jeg synes, det ville have været rimeligt med en længere periode med offentlige høringer og ordentlig tid til at sætte sig ind i, hvad en naturnationalpark egentlig indebærer.

Stine Damborg Hust, formand for klima- og miljøudvalget

- Det vil i givet fald være et ret indgribende projekt i et område, som i forvejen er præget af værdifuld natur og har mange kulturhistoriske værdier. Området er meget besøgt af såvel lokale som turister, og vi synes ikke, der er nogen mening i, at det skal laves voldsomt om med store indhegninger med græssende dyr, som en naturnationalpark vil skulle indeholde. Vi ønsker at bevare området, som det er nu, siger Stine Damborg Hust.

Hun synes for øvrigt, at hele processen har været meget forhastet, idet man har skullet tage stilling til en ret kompliceret sag uden at have haft tid til at sætte sig ordentlig ind i den - og uden en længere offentlig debat.

- Jeg synes, det ville have været rimeligt med en længere periode med offentlige høringer og ordentlig tid til at sætte sig ind i, hvad en naturnationalpark egentlig indebærer, så på det her grundlag synes jeg ikke, at vi har kunnet andet end sige pænt nej tak, siger Stine Damborg Hust.

Annonce

Ikke bare afvise

Helt så afvisende overfor projektet var Kai O. Andersen (SF) og Kurt Johansen (V) ikke, selvom de heller ikke som sådan bare ønskede at sige ja.

- På den anden side ville vi heller ikke bare hælde det ned ad brættet. Vi ønsker at blive bedre oplyst, før vi tager stilling, og som jeg opfatter det, så lægger Naturstyrelsen også op til stor lokal inddragelse i processen med at skabe naturnationalparker, så jeg vil ikke bare afvise idéen, siger Kai O. Andersen.

Selvom der altså foreløbig er sagt pænt "nej tak" og "måske" fra politisk hold i Viborg Kommune, kan området ved Hald Sø, Dollerup Bakker og Stanghede godt ende med at blive udpeget til naturnationalpark. Det er i nemlig i sidste ende staten, der udpeger de 10 nye naturnationalparker.

Naturnationalparker

Naturnationalparkerne er områder, hvor naturen får plads til at være natur og samtidig giver spændende nye naturoplevelser. I naturnationalparkerne får naturen i højere grad lov til at udvikle sig på naturlige præmisser.

Der drives ikke landbrug, og skoven henlægges som urørt skov. Der bliver udsat store græssende dyr, som skal være med til at skabe en spændende natur, hvor der er mange levesteder for dyr og planter. De græssende dyr skal være med til at sikre, at områderne ikke udvikler sig til tæt mørk skov, og sikre, at enge, heder og overdrev med de tilknyttede dyr og planter fortsat har egnede levesteder.

Områdernes naturlige hydrologi søges genskabt – småsøer, vandhuller og sumpe vil komme tilbage i landskabet.

Som udgangspunkt skal naturnationalparkerne som minimum være mindst 500 hektar store.

Der er i forvejen udpeget fem områder til naturnationalparker, bland andet Fussingø ved Randers, og til december skal der udpeges yderligere 10.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding i begge ender af tabellen

Debat

I skal huske at stemme den 16. november

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Annonce