Annonce
Viborg

Endnu usikkert, hvem der skal stikke dem, der frivilligt vælger én af de droppede vacciner

Først blev Astra Zeneca-vaccinen taget ud af det danske vaccinationsprogram, og nu er også vaccinen fra Johnson & Johnson droppet - begge på grund af risiko for alvorlige blodpropper. Foto: Dirk Waem
Regionsrådsformand tror på, at mange vil løbe risikoen, men forudser også udfordringer med blandt andet mange henvendelser til lægeklinikker og skadestuer fra borgere, der er usikre på symptomer.

Regionen: Et stort og bredt flertal af Folketingets partier er enige om, at borgere, som måtte ønske det, skal have lov at blive vaccineret gratis med en af de to vacciner, som nu er taget ud af det officielle vaccinationsprogram.

I Region Midtjylland hilser regionsformand Anders Kühnau (S) muligheden velkommen og forudser, at mange vil vælge at takke ja til tilbuddet.

Og i Randers har den private sundhedsvirksomhed Carelink meddelt, at man er klar til at påtage sig opgaven med at stikke borgere, som gerne vil have enten Astra Zeneca eller Johnson & Johnson vaccinen.

Annonce

Begejstring ikke udelt

Blandt fagfolk er der imidlertid ikke udelt begejstring over beslutningen. Blandt andet har såvel Praktiserende Lægers Organisation som Dansk Selskab for Almen Medicin meddelt, at de ikke ønsker at påtage sig opgaven.

Desuden har flere fremtrædende læger og forskere undret sig over, at man er villig til at give vacciner, som man ud fra en konstatering af, at de har flere ulemper end fordele, har taget ud af det officielle vaccinationsprogram.


Sundhedsstyrelsen er i gang med at lægge rammerne for den kommende ordning. Når vi kender dem, vil vi enten byde ind eller lade være.

Brian Rosenberg, administrerende direktør, Carelink


Videre forudser flere fagfolk, at en sådan frivillig ordning kan føre til stormløb på lægeklinikker og akutmodtagelser, fordi mange vil blive usikre på, om symptomer efter vaccinationen er normale eller farlige.

Annonce

Carelink er klar

Hos Carelink siger administrerende direktør Brian Rosenberg, at hans folk er parate til at påtage sig opgaven med at vaccinere borgere, der vælger en af de to droppede vacciner.

- Men det er naturligvis forudsat, at der er opbakning fra myndighederne og fra befolkningen, og at rammerne er de rigtige, siger han.

Brian Rosenberg har også bemærket, at blandt andre Praktiserende Lægers Organisation er imod en sådan ordning. Hertil siger han:

- Der lægges op til, at borgeren inden vaccinationen skal have konsultation med en læge, og vi har flere dygtige læger tilknyttet, hvorfor det ikke vil være et problem.

- Lige nu er man i gang med at udarbejde en bekendtgørelse, som muliggør de frivillige tilvalg af de to vacciner. Og Sundhedsstyrelsen er i gang med at lægge rammerne for den kommende ordning. Når vi kender dem, vil vi enten byde ind eller lade være, siger Brian Rosenberg og tilføjer:

- Som udgangspunkt bakker vi op om at give borgerne det frie valg.

Annonce

Tilfreds Winther

Opbakning er der også fra Jørgen Winther, som er læge og medlem af Regionsrådet i Region Midtjylland for Venstre.

- Jeg foreslog allerede i marts, at man lod det være op til den enkelte at afgøre, om man ville have Astra Zeneca-vaccinen eller ikke. Så det glæder mig, at så stort et politisk flertal nu står bag beslutningen, siger Jørgen Winther.

Formanden for Regionsrådet Anders Kühnau tror som nævnt, at mange vil tage imod tilbuddet, men han kan også se udfordringer ved ordningen.

- Jeg tror, det er rigtigt, at ordningen vil føre til et øget antal henvendelser til både de praktiserende læger og til andre dele af sundhedssystemet. Omvendt må man også antage, at de personer, som vælger at lade sig vaccinere med en af de to droppede vacciner, kender risikoen og også ved, at der kan være forskellige bivirkninger, siger regionsrådsformanden og fortsætter:

- Jeg håber, at de centrale sundhedsmyndigheder vil melde meget præcist ud om, hvilke risici og hvor store risici der er ved vaccinerne, så alle har det bedste grundlag for at gøre op med sig selv, hvorvidt man vil løbe risikoen eller ikke.

Præcis hvornår ordningen kan træde i kraft og inden for hvilke rammer, kan Anders Kühnau endnu ikke svare på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topscorer fortjener topkarakter - mange andre fortjener ros

Sport

Viborg HK-målvogter kåret til årets talent - Vandt en jordskredssejr

Annonce