Annonce
Viborg

Energi Viborg vil gerne fritages for krav om el-produktion

Sidste år blev der hos Energi Viborg produceret elektricitet i 4100 timer. Arkivfoto: Morten Dueholm

Energi Viborg vil gerne selv bestemme, om man skal producere elektricitet. Derfor søger man nu sammen med andre varmeværker at presse på for at få ændret lovgivningen.

Annonce

Viborg: En energiaftale fra sidste år mellem en række af Folketingets partier fastslår, at mindre og mellemstore varmeværker kan søge om fritagelse for kravet om, at de skal fremstille elektricitet som en del af deres varmeproduktion.

Det gælder for værker med en produktion på op til 500 Terajoule, hvor Energi Viborg ligger på det dobbelte - cirka 1000 Terajoule.

Energi Viborg er nu gået i dialog med en halv snes andre varmeværker af nogenlunde samme størrelse med det formål at presse på over for ministerier og politikere om også at blive fritaget for kravet om, at de skal producere elektricitet.

Og også gerne, at værkerne får frit valg af brændsel, hvor Energi Viborg i dag hovedsageligt skal fyre med naturgas - uanset prisen på gassen.

Det siger direktør i Energi Viborg Christian Hagelskjær, som tilføjer, at Energiministeriet har meldt ud, at inden man vil tage stilling til spørgsmålet, vil man have analyseret konsekvenserne af en fritagelse for kraftvarmekravet for landets forsyningssikkerhed. Men at det kan have lange udsigter.

Annonce

25 millioner

Sidste år producerede Energi Viborg elektricitet i 4100 timer, og det genererede en indtægt, som var med til at holde varmeprisen nede.

Og i 2019 budgetterer selskabet med, at kraftvarmeproduktion giver en indtægt på omkring 25 millioner kroner dels i form af indtægter fra salget og dels i form af nedsatte afgifter på eksempelvis gas, som man opnår, hvis man producerer elektricitet.

- Vi producerer elektricitet, når prisen på el-børsen er sådan, at vi kan få en forretning ud af det. Og ellers lader vi være, siger Christian Hagelskjær.

Annonce

Aftale til 2033

På baggrund af Energi Viborgs bestræbelser på at få ændret reglerne om kraftvarmeproduktion har formanden for Energi Viborgs bestyrelse, byrådsmedlem Allan Clifford Christensen (V), svært ved at se, at der skulle bestå en konflikt mellem det kommunalt ejede Energi Viborg og det forbrugerejede Viborg Fjernvarme om kraftvarmen, sådan som det blev fremstillet i onsdagsavisen.

Han tilføjer, at det heller ikke er Energi Viborgs holdning, at der nødvendigvis skal produceres kraftvarme frem til 2033, hvor den nuværende driftsaftale udløber.

Driftsaftalen giver Energi Viborg en ret og en pligt til at stå for varmeproduktionen, som distributørerne - Viborg Fjernvarme, Overlund Fjernvarme og de to store boligselskaber, Boligselskabet Sct. Jørgen og Boligselskabet Viborg, så har pligt til at aftage.

Energi Viborg-direktør Christian Hagelskjær tilføjer, at det er korrekt, at det af bevillingen fra Energiministeriet til kraftvarmeproduktion fremgår, at Energi Viborg kan søge om tilladelse til ophøre med at producere elektricitet.

- Men det ændrer ikke nødvendigvis på, at det af den såkaldte forudsætningsskrivelse fra Energiministeriet fremgår, at alle landets kommuner er forpligtet til at producere kraftvarme, siger Christian Hagelskjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flid for et godt formål

Annonce