Annonce
Bjerringbro

Energimuseet er klar med håndsprit og handsker

Direktør Energimuseet Teo Juel Geer er klar til at åbne så snart det er muligt. Arkivfoto: Morten Pedersen
Direktør Energimuseet Teo Juel Geer håber på snarlig åbning af kulturinstitutioner.

Tange: Lad os nu få lov at åbne igen. Sådan lyder det fra direktør på Energimuseet Teo Juel Geer. Han er frustreret over, at man endnu ikke ved, hvornår Energimuseet og andre kulturinstitutioner kan åbne efter corona-lukningen.

- Museets administrationen har kortlagt bevægelsesretninger, der kan minimere smitterisikoen inde og ude. Vi har købt håndsprit, dispensere og handsker for en formue, og vores vedligeholdelsesafdeling har fikseret afspritningsapparaterne, så de ikke forsvinder på første åbningsdag, siger Teo Juel Geer i en pressemeddelelse.

- Kulturminister Joy Mogensen (S) vil samtale med kulturlivet om en gradvis genåbning. Det er fantastisk positivt, for vi tripper alle sammen ret meget for at få lov til at byde gæsterne velkommen tilbage og vise dem alt det, vi har forberedt og planlagt for 2020. Men der er ikke brug for lange møder i kulturministeriet om, hvordan man kan sikre samfundets interesser bedst muligt. Der er brug for en vurdering af, hvad man vil åbne hvornår, og hvor på listen museerne skal findes, tilføjer han.

Teo Juel Geer ærgrer sig over, at museerne er i samme kategori som biograferne. Men han opfordrer kulturministeren til at skelne mellem biografer, hvor folk sidder tæt i lukkede lokaler og museer, hvor der er god plads mellem gæsterne. Samtidig erkender han, at museerne ikke tæller stort i det samfundsøkonomiske billede.

- I følge et notat fra Finans- og Erhvervsministeriet har branchen ”Kultur og fritid” en anslået nedgang i værditilvæksten på 46 pct. kun overgået af hotel- og restaurationsbranchen med 79 pct. Ingen tvivl om, at vi er nødlidende. Til gengæld er det anslåede tab ved fortsat at holde os lukkede målt som andel af samlet BNP i forhold til en situation, med normal efterspørgsel - på bare 0,1 pct. Altså er der ”finansministerie-økonomisk” ikke den store gevinst i at genåbne museerne, hvis det samtidig betyder, at andre områder af samfundet med større tab på BNP skal holdes lukket for at minimere smitterisikoen, lyder hans vurdering.

- Men hvad med samfundsøkonomisk? Kulturlivet er vores adspredelse og vores inspirationskilde, og hvis der er noget, vi har brug for lige nu, så er det netop adspredelse og kunstneriske oplevelser, så vi kan få helet vores hårdtprøvede sjæle gennem oplevelse og fordybelse, slutter direktøren sin opfordring til en snarlig åbning af museerne.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce