Annonce
Viborg

Englene over Viborg: Til minde om mor, om sønnen og om manden, der er borte

Tusindvis af engle har fundet vej til himlen over Skovgaard Museets have. Foto: Carina Hundsdahl
Gennem december kunne man skrive navnet på én, man savner, på en Joakim Skovgaard-inspireret engel og hænge den op i museumshaven bag Skovgaard Museet. Museets Carina Hundsdahl, der var frivillig i Englehaven, fortæller om de rørende oplevelser.
Annonce

Viborg: Der hænger nu flere end 1000 engle i den lille museumshave bag Skovgaard Museet.

Men det hele startede med kun en håndfuld engle en kold weekend i slutningen af november, hvor borgmester Ulrik Wilbek og en flok skoleelever var forbi.

Siden har både børn og voksne, unge og gamle været forbi haven, hængt en engel op og i fællesskab forvandlet museumshaven til Englehaven, der nu står som et vidnesbyrd om, at ingen er alene i julen.

Annonce

Til minde om mor

Det er lørdag, klokken er 10.50, og om 10 minutter åbner Skovgaard Museet og den første weekend med Englehaven. Der er spændt lyskæder og wires ud over museumshaven, og jeg er ved at finde de sidste ting frem, så gæsterne kan hænge en engel op.

En pige sidst i 20'erne sidder utålmodigt og venter på sin søster, der leder efter parkering. De har læst om Englehaven på Facebook og skal mødes for at hænge en engel til minde om deres mor. Kun de to.

Familier kunne samles om lidt fredsommelig julehygge i Englehaven. Foto: Carina Hundsdahl

De sætter sig i et hjørne af haven under julelysene. De sidder længe og taler afdæmpet, inden de skriver "mor" på englen. Til sidst bliver det for koldt, og de rejser sig og hænger englen op midt i haven. Her står de og betragter den lidt, inden deres lørdag fortsætter med gaveindkøb i juleræset med mænd og børn.

Annonce

Ville være fyldt 47

Om lidt åbner kiosken, hvor Søster Lagkage sælger hjemmelavet gløgg og æbleskiver. Fra en højttaler lyder julemusik, og duften af julebag er begyndt at brede sig.

Et par er kommet for at hænge en engel op.

- Det er sådan en god idé, og vi skulle helt sikkert herned. Vores søn ville være fyldt 47 år i år, og i morgen skal vi på kirkegården, fortæller de.

Mens de venter på gløgg og æbleskiver, spørger de til, hvordan vi kom på idéen med Englehaven, og jeg fortæller dem historien om P.C. Skovgaards hjemmelavede stork, der sad i toppen af juletræet. Om hvordan den blev pillet ned, da hans hustru døde i barselssengen. Og om hvordan den blev fundet frem igen som et minde om den fraværende hustru, mor og bedstemor.

Annonce

Rørende ærlighed

Et par dage senere er der stille i haven. Det er blevet december. Det er mørkt, vådt og blæsende, så jeg skynder mig gennem haven. Mange engle er allerede kommet op at hænge.

- Undskyld, er det her, jeg kan få en engel? spørger en ældre dame, da jeg er på vej ind ad døren.

Jeg fortæller hende, hun kan hente en i museumsbutikken, der åbner om lidt.

- Mange tak, siger hun og fortsætter:

- Min veninde sagde, jeg skulle gå ud og få noget luft og hænge en engel op. Min mand gik bort for et par dage siden, og han skal bisættes på lørdag.

Jeg svarer lidt rystet over hendes rørende ærlighed, at det gør mig ondt. Jeg har lyst til at give hende et kram, men i stedet får hun en engel.

Englene bærer navne på alle dem, der er savnet i denne jul. Foto: Carina Hundsdahl

Nogle dage efter møder jeg hende igen i Englehaven. Denne gang er hun ledsaget af sin søn, som også skal hænge en engel op.

Vi hilser genkendende, og denne gang er stemningen let. Hun fortæller, at hendes mand elskede jul, og derfor vil hun og sønnen ud og plante et juletræ til minde om ham. Idéen om at mindes en, man savner, har de taget til sig og gjort til deres egen.

Annonce

Dem, vi savner

Solen har ikke været fremme i dagevis, men i Englehaven spreder de mange besøgende en hyggelig julestemning. Gløgg og æbleskiver bliver langet over disken i ét væk, og jeg guider folk ind efter engle.

En mand ved navn Leif har sine børnebørn med denne lørdag. De er kommet i Englehaven for at hænge engle op for familien i Norge, de ikke har set siden sidste jul. Leif savner dem rigtig meget. Men de griner og hygger med mundene fulde af æbleskriver og snakker om julen og de savnede familiemedlemmer.


Englehaven er fuld af fædre, mødre, børn, bedsteforældre, mostre, onkler, venner, ja selv kæledyr og skoleklasser er der blevet plads til. Det er alle dem, vi savner.


På de mange engle, der nu hænger i haven, står ikke kun navnene på personer, vi har mistet. Der er også navne på de, der bor langt væk, og som vi på grund af corona ikke har set længe og ikke vil komme til at se denne jul.

Englehaven er fuld af fædre, mødre, børn, bedsteforældre, mostre, onkler, venner, ja selv kæledyr og skoleklasser er der blevet plads til. Det er alle dem, vi savner.

Englehaven var åben fra den 27. november. Corona-restriktioner betød, at udleveringen af engle ændrede sig undervejs og endeligt sluttede den 20. december. Englene har dog kunnet opleves hen over julen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce