Annonce
Viborg

Enormt it-bøvl er største udfordring på ny uddannelse

Direktør for FGU Midtjylland, Janne Mylin, er glad for den første tid med en helt ny skole. Dog er der store problemer med det it-system, som man skal bruge til at registrere eleverne. Arkivfoto: Morten Pedersen
Lederen af den månedgamle uddannelse, FGU, kan ikke genkende historierne om ragnarok og ufærdige skoler. Til gengæld holder administrativt bøvl medarbejderne travlt beskæftiget.

Viborg: Direktøren på den forberedende grunduddannelse i Viborg og Silkeborg, FGU Midtjylland, er en glad og tilfreds kvinde.

De skoler, som Janne Mylin står i spidsen for, slog for første gang dørene op for en måned siden, og rigtig meget er gået godt siden da, mener hun.

Og det er vel at mærke ingen selvfølge.

Danmarks Radio har således under overskriften "Stressramte lærere og nedbrudt it-system: Sårbare unge fanget i FGU-kaos" bragt en historie om FGU i Fårevejle. Her er lokalerne ikke færdige og lærerne ikke ansat. Faktisk ved ingen tilsyneladende helt, hvad der foregår.

FGU er et helt nyt koncept, vedtaget ved lov i Folketinget sidste år og effektueret fra denne sommer.

Det betød et farvel til produktionsskolerne, og et sammensurium af kendte konstellationer blev forandret, ansatte blev virksomhedsoverdraget, og helt nye skoler med helt nye kulturer opstod.

Janne Mylin har også læst og hørt om historien fra Fårevejle, men i Viborg og Silkeborg, som hører under samme hat, er der altså primært gode historier at fortælle, slår hun fast.

Så det går ikke hos jer, som det gør i Fårevejle?

- Nej, det gør det absolut ikke. Her er god stemning, siger Janne Mylin.

Annonce

FGU - Forberedende Grunduddannelse

  • Aftalen om en ny forberedende grunduddannelse (FGU) er indgået mellem S, SF, V, K, DF, R og LA. Alternativet og Enhedslisten har efterfølgende tiltrådt aftalen.
  • Forberedende Grunduddannelse (FGU) er sat i verden for at samle den vifte af tilbud, som før kæmpede om den samme målgruppe. Det sker ifølge partierne for at mindske frafaldet og undgå, at nogle unge falder ned imellem to stole.
  • Målgruppen for FGU'en er alle unge under 25 år, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, og som har behov for afklaring om deres fremtidige uddannelses- og beskæftigelsesvej.
  • FGU erstattede en række eksisterende forberedende uddannelsesforløb for målgruppen. Det drejer sig om produktionsskole, kombineret ungdomsuddannelse (KUU), erhvervsgrunduddannelsen (EGU) samt almen voksenuddannelse (AVU), ordblindeundervisning for voksne (OBU) og forberedende voksenundervisning (FVU).
  • Viborg og Silkeborg kommuner besluttede sig for at slå de administrative pjalter sammen. Basen er i Viborg, men der er en skole i begge byer.
  • I Viborg kom FGU'en til at bestå af en kombination af Viborg Produktionsskole, dele af VUC og dele af ungdomsskolen.
  • FGU Midtjylland havde første skoledag den 7. august 2019.

Enormt arbejde

Selvom det med Janne Mylins ord "går rigtig flot", er ikke alt til topkarakter.

- Der er noget bøvl, som vi ville ønske, at vi var sluppet for, erkender hun.

De it-systemer, som alle FGU-skoler har investeret i, er nemlig endnu ikke færdigudviklede.

- Det betyder, at hele vores fraværssystem håndteres manuelt, hvilket er et enormt administrativt arbejde, fordi vi jo udbetaler skoleydelser. Heldigvis har jeg nogle superseje medarbejdere, som har været vågne dag og nat for at få det til at lykkes, siger en taknemmelig direktør.

Alt i alt er hun dog optimistisk på skolens, de unges og de ansattes vegne.

- Hver dag ser jeg masser af glade elever på begge skoler, siger Janne Mylin.

- Både eleverne og de ansatte har jo godt vidst, at de begyndte på en helt ny skole. Selvfølgelig har der været nogle overraskelser hen ad vejen, og det gælder bare om at få dem løst. Jeg har nogle ret modige ansatte, som bare springer ud i det, og vi er gode til at få talt sammen om det, der kommer, siger FGU-direktøren.

Der går knap 220 elever i Viborg og 230 elever i Silkeborg.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce