Annonce
Leder

Er der et barn til stede?

Redaktionschef Kristian Wesenberg Andersen.

Jeg havde egentlig lovet mig selv, at jeg ville holde mig ude af den helt groteske krænkelsesdebat, der kører i øjeblikket. Men når et voksent, veluddannet menneske i ramme alvor står frem og siger, at man bør droppe de etniske ansigter, der er i Haribos populære lakridsblanding Skippermix, så kan jeg simpelthen næsten ikke længere være i min egen krop.

Det er en assisterende professor på Kulturhistorisk Museum ved universitetet i Oslo, som mener, at lakridshovederne er "unødvendige, karikerede og gammeldags". Hun mener ikke, at "man bør spise andre mennesker," som hun i bedste anti-kannibalistiske stil udtrykker det.

Undskyld mit direkte sprogbrug, men den nuværende krænkelsesdebat er jo helt bindegal og kørt totalt af sporet.

Annonce

Tilbage i 2014 var selvsamme lakridsansigter også til debat, og ved den lejlighed ændrede Haribo faktisk lakridsen, som dengang forestillede en afrikaner med store læber og en næsering. Det kan man mene om, hvad man vil, men jeg ville sådan ønske, at der blev fokuseret på de rigtige problemer i stedet for at opfinde problemer, som ikke findes.

I flere andre debatter spørger man ofte sig selv, om der da ikke er "en voksen" til stede til at få styr på situationen, men det er jo netop de voksne - dem vi burde se op til - der er i fuld gang med at køre krænkelsesdebatten ud på et overdrev, så spørgsmålet må i stedet være: Er der et barn til stede?

Et barn som kan bringe debatten tilbage på sporet. Et barn som ser en vanilleis med solbærsyltetøj, når det bliver præsenteret for en Kæmpe Eskimo. Et barn som ser et lækkert stykke lakrids og ikke et krænkende afrikansk ansigt, når posen med Skippermix lander på sofabordet fredag aften.

Krænkelsesdebatten og racismedebatten er afsindigt vigtige. Det kan ikke diskuteres. Men hvis debatten fortsat skal tages seriøst, så vil det være en god ide at bruge energien og taletiden på de væsentlige problemer, vi rent faktisk har på de områder i stedet for at udvande debatten og gøre den ligegyldig og helt til grin ved at diskutere noget så gennemført åndssvagt som en pose lakridshoveder.


Undskyld mit direkte sprogbrug, men den nuværende krænkelsesdebat er jo helt bindegal og kørt totalt af sporet

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce