Annonce
Viborg

"Er der hajer i vandet?": Margrethe I sejler på søerne igen

Børn kan være svære at begejstre, men en sejltur på Viborg-søerne gjorde lykke for Børnehuset Møgelkærs "skoleklasse". Foto: Emma Haas
Efter sin vanlige vinterhi er den en gamle dame, Margrethe-båden, kommet tilbage på vand. Fredag formiddag havde hun Børnehuset Møgelkærs ældste børn med på en tur fuld af begejstring og spørgsmål.

Viborg: "Hvorfor blæser Ullas hår?" "Er der hajer i vandet?" "Hvad er det?"

Spørgsmålene var mange, da Børnehuset Møgelkærs ældste børn, også kaldet "skoleklassen", fredag så Viborg fra søsiden.

De 19 børn skal snart igennem livets første store overgang, nemlig den fra børnehave til skole, og hvor de plejer at komme på en to-dages lejrtur, måtte de dette år på grund af corona-krisen "nøjes" med en hel dag fuld af spas og løjer.

Annonce

Og deriblandt en tur med den rød-hvide turbåd Margrethe, der i 30 år har givet lokale såvel som turister en helt særlig oplevelse af domkirkebyen.

Efter den første af to halve timer med Margrethe I, blev begejstringen over at sejle for mange af børnene afløst af spekulationen om, hvornår der mon var frokost. Foto: Emma Haas

Inden nysgerrigheden overmander dig, kære læser, var svarene på de indledende spørgsmål: "Det er fordi, man får vind i håret, når man sejler." "Nej, men der findes nogle store fisk. Har I hørt om gedden?" og "Det ligner en tømmerflåde."

Skipper og redder

Midt i den konstante summen af barnestemmer, der hvinede og grinede og kaldte på hinanden, stod skipper Hans Gammelgaard ved roret med et lille smil på læben.

I midten af båden er styrehuset, hvorfra Hans Gammelgaard med stoisk ro ledte Margrethe og børnehavebørnene rundt i søerne. Foto: Emma Haas

Gennem tre somre har den sejlglade mand med stoisk ro ført den gamle dame sikkert gennem bølgerne på både Nørre- og Søndersø. Og det agter han at blive ved med.

- Det er livsbekræftende, siger han og tilføjer:

- Der sker et eller andet med folk, når de kommer ombord på en båd. De slapper af, bliver glade, ja, nogen ovenud begejstrede.

Hans Gammelgaard har i tre år været skipper på Margrethe I. Foto: Emma Haas

Da Visit Viborg blev nedlagt, og kommunen indledte samarbejde med Visit Aarhus, var der tvivl om, hvorvidt Margrethe overhovedet kom ud at sejle igen, og hvad den fremtidige struktur ville blive.

Førstnævnte blev et "selvfølgelig", men sidstnævnte er stadig et spørgsmål, der mangler svar.

- Det er selvfølgelig noget, vi skal finde en løsning på, siger Hans Gammelgaard, der i øjeblikket er fungerende redder og altså står for booking og alt administrativt arbejde.

Annonce

Glade børn

Men denne fredag er det ikke i fokus.

For der er glade børn på Margrethe-båden, som stråler, når de ser lappedykkere forsvinde i vandet og komme op igen. Som vinker entusiastisk til folk i kajakker og unge mennesker, der bader på Kærvænget. Og som, på trods af formaninger fra pædagogerne om at holde sig på numsen, hele tiden bliver nødt til at komme op på knæene for at kunne spejde ud over det mørke vand.

- De glæder sig altid voldsomt, siger seniormatros Ove Mikkelsen.

Margrethe I sejler dagligt frem til den 31. august. Man kan desuden booke båden, og eventuelt en guide, frem til slutningen af september.

Nogle af børnene har prøvet at sejle før, mens det for andre var en helt ny oplevelse. Foto: Emma Haas
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce