Annonce
Viborg

Er enestuer på hospitalet bedre? Nyt forskningsprojekt undersøger sagen

Bag forskningsprojektet står blandt andre forskningslektor Vibeke Lorenzen, forskningssygeplejerske og ph.d. Susanne Friis Søndergaard og forskningslektor Raymond Kolbæk. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Regionshospitalet Viborg

Flersengsstuer bliver næste år vekslet til ensengsstuer på flere af sengeafsnittene på Viborg Sygehus. Lokalt forskningsprojekt vil afdække, hvilke konsekvenser de nye ensengsstuer får for både patienter og personale.

VIBORG: Alle, der har været indlagt på hospitalet eller besøgt pårørende, ved, at man taler lidt mere sagte og lægger lidt mere bånd på sine følelser, når der ligger tre andre patienter i nabosengene.

Det er svært at tale intimt sammen, og som patient kan man også komme til at føle, at man forstyrrer stuekammeraterne med sin lidelse.

Derfor er der åbenlyse fordele ved, at en stor del af regionshospitalets flersengsstuer i Viborg næste år bliver bygget om til ensengsstuer.

Eget tv, eget badeværelse og ro til at fokusere på behandlingen.

Men hvor godt bliver det? Hvordan påvirker det de ansattes hverdag? Og er der ligefrem positive ting ved flersengsstuer, som man mister i svinget? Som for eksempel samværet med andre patienter.

Annonce

Vi kan jo sagtens gætte på, at overgangen til ensengsstuer kommer til at påvirke hverdagen på vores sengeafsnit. Men vi ved det reelt ikke.

Lone Kolbæk, leder af HR-Uddannelse på Hospitalsenheden Midt
Sådan kan fremtidens ensengsstuer komme til at tage sig ud. Her er det en stue på lungemedicinsk afdeling på 13. etage i det eksisterende højhus på Regionshospitalet Viborg, der forsøgsvis er bygget om til en solostue. Foto: Regionshospitalet Viborg.

Kan give udfordringer

De spørgsmål skal et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Viborg give svar på.

Bag projektet står blandt andre projektleder og forskningssygeplejerske Susanne Friis Søndergaard, og hun er ikke i tvivl om, at forskningsprojektet vil kunne gøre en forskel både i Viborg og på resten af landets sygehuse, hvor der i disse år bygges stribevis af ensengsstuer.

- Resultaterne vil vise, hvordan det påvirker patienter og sygeplejersker, når vi erstatter eksempelvis to- og firesengsstuer med enestuer. På de måde kan vi langt bedre tage hånd om de udfordringer, enestuerne eventuelt medfører, siger Susanne Friis Søndergaard.

Samvær med andre

For folkene bag forskningsprojektet er der ingen tvivl om, at forskningen vil kunne bidrage med nyttig viden for både patienter og personale på sengeafsnittene.

- Vi kan jo sagtens gætte på, at overgangen til ensengsstuer kommer til at påvirke hverdagen på vores sengeafsnit. Men vi ved det reelt ikke. Og vi ved slet ikke hvordan og i hvilket omfang, fortæller leder af HR-Uddannelse på Hospitalsenheden Midt, Lone Kolbæk.

Forskningens resultater vil blive nyttige i såvel planlægningen af fremtidige sygehusbyggerier som det daglige arbejde på sengeafsnittene.

- Man kan eksempelvis have den tese, at det vil påvirke patienter forskelligt at ligge på ensengsstuer - alt efter patienternes diagnose og alder. Hvis forskningen bekræfter den tese, så vil vi fremover have mulighed for at sætte målrettet ind i forhold til netop de patientgrupper ved eksempelvis at hjælpe dem med at komme hen i frokoststuen for at spise deres mad, så de kan være sammen med nogle af deres medpatienter i stedet for at ligge helt alene på stuen, fortæller Susanne Friis Søndergaard.

Før det er for sent

I første omgang har Susanne Friis Søndergaard sammen med sine kolleger sikret indsamlingen af data fra de nuværende flersengsstuer på sygehuset i Viborg.

Snart er de jo en saga blot, så det er vigtigt at registrere, hvordan hverdagen er i dag for at have noget at sammenligne med.

Specifikt har otte sygeplejestuderende og tre sygeplejersker i løbet af efteråret observeret dagligdagen på Mave- og Tarmkirurgisk Afsnit, Hjerteafsnittet og Karkirurgisk Afsnit. De har dokumenteret, hvordan sygeplejerskerne i dag udfører deres fag, og hvordan patienterne oplever det.

De mange observationer skal nu analyseres og skrives sammen til projektets sammenligningsmateriale.

Håbet er samtidig at få skaffet tilstrækkelig finansiering til et tre-årigt forskningsprojekt, så man i slutningen af næste år kan indsamle tilsvarende data fra samme sengeafsnit.

Til den tid vil sengeafsnittene nemlig være flyttet ind i det nye akutcenter, hvor ensengsstuer bliver en del af virkeligheden. Og netop det faktum er baggrunden for, at forskerne allerede nu er gået i gang med første del af projektet, før finansieringen af del to er på plads, forklarer Susanne Friis Søndergaard:

- Det er netop overgangen fra flersengsstuer til ensengsstuer, der er det interessante. Og derfor har vi været nødt til at indsamle data og sammenligningsmateriale, mens de tre sengeafsnit fortsat har flersengsstuer. Den mulighed forsvinder jo i det øjeblik, afsnittene flytter ind i det nye akutcenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Se billederne: Stor fest i Tinghallen - her er alle Viborgs sportsmestre

Annonce