Annonce
Debat

Er Viborgs biskop en øjenskalk?

Læserbrev: Den 6. april rettede jeg her i bladet et enkelt spørgsmål til stiftets biskop: Hvor sidder Kristus? Jeg har efterfølgende rettet samme spørgsmål i andre blade til landets øvrige biskopper, men den lange betænkningstid har endnu ikke affødt andet svar end dyb tavshed.

Øjenskalk er et godt dansk ord, som min forfader Hans Tausen anvendte til at oversætte den græske glose, der nu normalt gengives med hykler. Tausen tænkte især på katolske bisper, der sagde et, men mente noget andet; prælater, der ikke holdt sig tæt til det evangelium, hvorom alt drejer sig i vor trosbekendelse. Trosbekendelsen er et lille ord af Guds egen mund, mente Grundtvig engang.

I håb om dermed at få brudt biskoppernes underfulde tavshed, stiller jeg et tillægsspørgsmål, der måske kan sætte lidt gang i den offentlige debat om trosbekendelsen, som biskopperne selv påstår, de inderligt savner.

Spørgsmålet er nu: Er Hans moder, Maria, jomfru?

Hermed sigtes naturligvis til påstanden i trosbekendelsen, der siger, at Jesu moder, Maria, var en jomfru.

Jeg har til dato ikke hørt nogen dansk biskop erklære, højt og klart, at det umuligt kan passe, at en moder, der har fået et barn, stadig er jomfru.

Jeg gætter på, at biskoppen er enig med mig, men da jeg ikke er tankelæser, kan jeg ikke vide det med sikkerhed.

Derfor: Forkynder danske biskopper med læberne noget, de i deres indre slet ikke selv tror på?

Med andre ord: Er betegnelsen øjenskalk den rette betegnelse for en typisk dansk biskop her og nu?

I bekræftende fald, er vi pludselig tilbage i Viborg, hvor Hans Tausen for snart 500 år siden, jo netop klandrede de katolske munke og bisper for at være hyklere og øjenskalke.

En rigtig øjenskalk er den, der i forsamlingen mumler den apostolske trosbekendelse, men i sit indre slet ikke tror, hvad der lyder fra hans læber.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Korstog mod de frie skoler

Viborg FF

Silkeborg-direktør med hjertesuk og opfordring til VFF-fans - bliv hjemme fra topkamp i Silkeborg

Annonce